12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Soluţii pentru gheaţă şi zăpadă - spărgătoare de gheaţă, lopeţi, materiale...

FOTO: Soluţii pentru gheaţă şi zăpadă – spărgătoare de gheaţă, lopeţi, materiale antiderapante, suflante

A căzut o cantitate mare de zăpadă şi este necesar să se ia măsuri rapide pentru înlăturarea ei şi apoi a gheţii.

Zăpada şi gheaţa acumulată pe acoperişurile caselor şi blocurilor, care alunecă şi cade de la mari înălţimi, reprezintă un pericol pentru fiecare dintre noi. Un pericol la fel de mare este şi gheaţa formată pe trotuare şi pe trepte.

Deasemenea, cantităţile mari de zăpadă şi gheaţă pe acoperişuri pot afecta prin greutatea lor structura de rezistenţă a acoperişului, spargeri sau deplasarea ţiglelor, a tablei sau pot provoca infiltraţii de apă la topire, mai ales când apa este în exces sau când acoperişurile sau terasele nu sunt izolate bine.

Acum se vor vedea cel mai bine avantajele acoperişurilor accesorizate, de exemplu, cu tăietoare de zăpadă şi gheaţă sau cu dispozitive de prindere foarte solide.

Este obligaţia proprietarilor să elimine aceste pericole prin îndepărtarea ţurţurilor şi prin curăţarea zăpezii şi gheţii din faţa imobilelor în care locuiesc şi a terenurilor pe care le deţin. În caz contrar, ei sunt pasibili să plătească amenzi. Proprietarii au maximum 24 de ore de la încetarea ninsorii să se achite de aceste obligaţii.

Îndepărtarea ţurţurilor se poate face uşor cu spărgătorul de gheaţă sau lopata pentru zăpadă, lovindu-i dinspre sageac spre exterior. În caz de pericol iminent de cădere a zăpezii sau a ţurţurilor de pe clădirile înalte, proprietarii acestora au obligaţia să ia măsuri de avertizare şi de marcare a perimetrului expus.

Pentru clădirile înalte, dacă nu există posibilitate de acces, se poate apela la echipele de „alpinişti căţărători“. În situaţia în care clădirea este foarte înaltă şi nu se poate ajunge la ţurţuri decât cu dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă iar zona este una foarte circulată, pot interveni şi pompierii militari.

În ceea ce priveşte gheaţa, cea mai bună soluţie este prevenirea formării ei. Pentru aceasta, zăpada trebuie să fie îndepărtată imediat după depunere, pentru că altfel îşi schimbă forma de cristalizare sub influenţa diverşilor factori (caldura, presiunea paşilor) şi se transformă treptat în gheaţă.

Dacă gheaţa este deja formată, cel mai bine este să treceţi la împrăştierea de materiale antiderapante. Cel mai utilizat este amestecul de sare şi nisip (sare 15-30%).

Tot ca material antiderapant se foloseşte zgura sau cenuşa, pentru cei care au sobe, iar ca fondant (produs chimic menit să scadă temperatura de topire a apei) se poate folosi sare de bucătărie (clorura de sodiu) şi clorură de calciu. Acestea sunt materialele cel mai uşor de procurat, dar şi cele mai ieftine.

Nisipul antiderapant trebuie să fie curat, aspru, fără impurităţi din argilă, iar clorura de sodiu să fie un amestec de particule fine şi mai puţin fine (până la 7 mm) şi să nu conţină bulgări. Totuşi, sarea nu mai are efect la temperaturi sub -9°C.

Singura soluţie viabilă la temperaturi scăzute este clorura de calciu, eventual în amestec cu material antiderapant. Efectele acesteia se văd până la -15°C. Sub această limită suprafaţa devine alunecoasă din cauza faptului că substanţa reţine umezeala.

Atenţie, toate produsele menţionate au efecte corozive şi distructive asupra materialelor de construcţie, mai ales asupra betonului. Prin urmare, gândiţi-vă că îndepărtarea gheţii, pe altă cale decât cea manuală, va scurta durata de viaţă a aleilor dumneavoastră.

Este bine, deci, să aveţi în vedere şi alte soluţii pentru îndepărtarea zăpezii şi gheţii. Au apărut în ultimul timp şi alte materiale pentru care se susţine că sunt mai puţin corozive dar şi au efecte mult mai rapide.

Pentru îndepărtarea zăpezii, cea mai folosită unealtă este lopata. Deoarece operaţia este una grea şi repetitivă, care provoacă dureri musculare, este recomandat să se folosească o unealtă uşoară. Un înlocuitor excelent pentru lopată este împingătorul sanie.

Deasemenea, o alternativă deosebit de comodă este suflanta cu aer, care poate fi utilizată cu rezultate excelente pentru îndepărtarea zăpezii, mai ales când aceasta este proaspăt aşternută.

Uneltele mecanice de îndepărtat zăpada au un randament excelent, dar şi preţuri pe măsură. O soluţie mecanică mai ieftină, dacă aveţi deja motosapa, este montarea pe aceasta a unei lame speciale pentru zăpadă.

O soluţie foarte comodă pentru cei care au alei în curte (eventual în pantă), unde (se întâmplă) ca zăpada şi gheaţa să blocheze întrarea în casă sau accesul maşinilor este folosirea unor cabluri electrice speciale îngropate în pământ care degajă căldură, topind gheaţa.

Soluţia este costisitoare, însă, atât ca materiale şi montare (mai ales când aleile sunt mai lungi) precum şi ca funcţionare, consumând multă energie electrică.

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă