21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialFOTO RowmaniaFEST: Patzaichin și-a scos canotca pe Dunăre

FOTO RowmaniaFEST: Patzaichin și-a scos canotca pe Dunăre

Marele campion luptă de șapte ani să pună Tulcea, județul în care s-a născut, pe harta turistică a Europei și să promoveze turismul durabil în Deltă.

La final de vară, între 1 și 3 septembrie, la Tulcea, are loc RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, o inițiativă a lui Ivan Patzaichin, multiplu campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe. Din dragoste pentru tradiție și natură și din dorința de a reda județului Tulcea și Deltei Dunării, unde s-a născut, atenția pe care o merită, Ivan, împreună cu echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, organizează de 7 ani evenimentul-fanion care își propune să poziționeze Tulcea pe harta mentală a turistului european.

Festivalul se află sub umbrela Rowmania, mișcarea lansată de asociație, prin care sunt realizate produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a unui stil de viață sănătos și a mișcării în aer liber, precum și programe de dezvoltare durabilă în zonele naturale protejate.

 Mişcarea Rowmania a fost lansată în luna aprilie a anului 2011, odată cu prezentarea unui model de barcă cu un design unic – canotca – un hibrid între canoe și lotca pescărească, fiind proiectată pentru a deveni o nouă bicicletă a apelor, ușoară și rapidă, păstrând elementele de cultură meșteșugărească specifice Deltei Dunării.

La ediția 2017 a RowmaniaFEST, la care „România liberă“ a fost partener media, spectatorii s-au bucurat de tradiționalele competiții de sport, pe apă și pe uscat: concursul de vâslit în canotcă între pescarii din satele Deltei Dunării, finala Descoperă Rowmania – campania națională de redescoperire a marilor râuri din România, care a adus la un loc echipe din întreaga țară, competițiile de triathlon, care reunesc sportivi din 17 țări europene (MiniTRI, ETU Triathlon Junior Cup, Delta Rowmania Triathlon).

Un eveniment impresionant a fost întâmpinarea participanților la Tour International Danubien (TID) – a sportivilor care vâslesc în fiecare vară, timp de două luni, de la izvorul Dunării din Munții Pădurea Neagră până la Sfântu Gheorghe, unde fluviul întâlnește Marea Neagră.

Grijă pentru regiune

Pe lângă activitățile sportive și momentele tradiționale de festival (Târgul artizan EcoDelta, concertele Rock’n’Row cu artiști consacrați și proiecțiile de film), pentru tulceni, fiecare nouă ediție RowmaniaFEST reprezintă un prilej de a aduce pe masa de discuție soarta orașului Tulcea, poarta de intrare în Delta Dunării, dar și a întregii regiuni a Deltei. În urmă cu un an, la RowmaniaFEST s-a discutat despre turismul durabil, făcut cu respect față de natură și tradiții, accesul la infrastructură verde, investițiile integrate, apartenența portului Tulcei și relația dintre oraș și Deltă.

Tot anul trecut, publicul a participat la o manifestare civică, pe Dunăre și pe faleză, în favoarea revenirii portului Tulcea în administrația locală. Un an mai târziu,  a fost votată trecerea falezei și a portului în administrarea Consiliului Județean, urmând ca cele două să intre într-un proces de modernizare.

La ediția cu numărul șapte a festivalului, discuțiile s-au mutat din sălile de conferință în stradă, unde locuitorii Tulcei, autoritățile și experții interesați de viitorul orașului continuă dezbaterea, participând la o consultare publică despre poziționarea orașului pe harta mentală a turistului european, despre particularitățile care despart această destinație turistică de alte orașe europene și despre modul în care Tulcea poate obține infrastructura atât de necesară pentru un turism făcut ca la carte, însă cu grijă față de elementele definitorii ale regiunii, unice în întreaga lume. 

Cele mai citite

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă