13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Minor surdo-mut, salvat de câini polițiști

FOTO. Minor surdo-mut, salvat de câini polițiști

Copilul s-a pierdut de acasă și a fost căutat de peste 150 de persoane. A fost depistat cu ajutorul câinilor de urmă Athos și Lepac.

Apelul unei mame disperate a declanșat cea mai mare operațiune de căutare din județul Constanța din acest an. Femeia a ajuns la secția de poliție din satul Șiriu, comuna Crucea, și a anunțat că fiul ei, Andrei-Ștefan Arcăleanu, în vârstă de 6 ani, a dispărut de acasă. L-a pierdut din ochi în timp ce acesta se juca și ea lucra în casă.

Nu era pentru prima dată când ieșea din curte, dar se întorcea de fiecare dată repede. Acum însă timpul trecea, iar situația erau cu atât mai gravă cu cât copilul este surdo-mut și cu cât se apropia seara.

Activităţile de căutare au fost declanşate imediat după sesizare. Desfășurarea de forțe a fost impresionantă: au participat peste 150 de poliţişti din cadrul IPJ Constanța, jandarmi, poliţişti de frontieră, cadre ale Ministerului Apărării Naționale, autorităţi locale, voluntari ai unor firme de pază şi localnici. „Aria de căutare s-a întins pe aproximativ 30 de kilometri pătraţi, zona fiind periată în mod organizat“, au declarat reprezentanții IPJ Constanța.

Operațiunea a fost sprijinită și de un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, la bord, alături de pilot şi copilot aflându-se şi un poliţist din cadrul postului de poliție Horia, care a furnizat date colegilor de la sol pentru a-i direcţiona.

Minorul a fost depistat din elicopterul MAI şi preluat apoi de o ambulanţă care se afla la fața locului. Acesta a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, secția Pediatrie, pentru efectuarea de investigaţii medicale.

Câinii salvatori

„Un aport important l-au avut câinii de serviciu specializaţi pentru căutarea urmelor de miros uman, din cadrul IPJ Constanţa, ce au condus echipele de căutare, în zona respectivă, situată la aproximativ 6-7 kilometri de sat, într-o zonă cu stuf  dintr-un canal de irigaţii dezafectat, între localităţile Şiriu şi Saraiu“, au mai spus reprezentanții IPJ Constanța.

Este vorba despre Athos și Lepac, ambii conducându-i pe salvatori, pe același traseu, în zona unde a fost găsit băiatul.

Athos are 8 ani și a fost campion naţional la identificări în anul 2010, ajutând la depistarea mai multor infractori. Este condus de către agentul-şef principal de poliţie Stoian Cristian, din cadrul Poliţiei Municipiului Mangalia.

Cel de-al doilea câine de urmă, Lepac, în vârstă de 5 ani şi 6 luni este condus de către agentul-şef de poliţie Sima Ionel din cadrul Poliţiei Municipiului Medgidia.  

Athos și Lepac, alături de instructorii lor, au dat de urma băiatului dispărut

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă