19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO FASCINANTE. Cehia turistică: oraşe incredibil de pitoreşti şi o atmosferă de...

FOTO FASCINANTE. Cehia turistică: oraşe incredibil de pitoreşti şi o atmosferă de vis

Deşi va împlini, curând, doar 23 de ani de când a ieşit de sub dominaţia comunistă, Republica Cehă a învăţat incredibil de bine cum să obţină venituri substanţiale din turism şi cum să exploateze la maximum o istorie de multe ori nefavorabilă. În Cehia, trecutul a devenit prezent şi fascinează sute de mii de turişti în fiecare an.

Castelele din Cehia subliniază puterea şi grandoarea unor familii şi ale unor personalităţi a căror influenţă s-a simţit dincolo de graniţele Boemiei şi Moraviei, cele două regiuni istorice care formează, în prezent, Republica Cehă. Praga este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei. Plzen şi Ceske Budejovice au devenit două piloane de rezistenţă pentru industria berii, iar Cesky Krumlov şi Telc sunt două oraşe în care vei dori, cu siguranţă, să rămâi definitiv. Să nu uităm de Brno, capitala Moraviei! Cehii par oameni morocănoşi, însă ştiu ce înseamnă turismul, infrastructura turistică şi ospitalitatea.

Praga

După mai bine de 20 de ani de la Revoluţia de Catifea şi de la căderea comunismului, Praga a devenit una dintre destinaţiile turistice de top din Europa. Comunismul pare să nu se fi atins de arhitectura incredibilă a capitalei Republicii Cehe. Departe de perioada în care reprezenta principalul târg comercial al Boemiei, Praga a devenit o combinaţie convingătoare între istoria palpitantă şi arhitectura care îţi arată „pe viu” şi la scară largă modul în care ar trebui să arate un Centru istoric. Există, însă, şi posibilitatea ca Praga să vi se pară obositoare. Zecile de mii de turişti care invadează oraşul în fiecare zi şi se înghesuie în faţa principalelor obiective turistice ar putea să vă obosească. În plus, comercianţii ambulanţi ar putea deveni enervanţi prin insistenţa lor, mai ales după ce a trecut euforia primelor zile în care v-aţi „lovit” de ei şi în care vi s-au părut pitoreşti şi bine integraţi în peisaj. Tocmai de aceea vă recomandăm să vizitaţi Praga în orice perioadă a anului, şi nu doar în timpul verii. Toamna, capitala Boemiei devine o adevărată capitală a boemiei şi a poeziei, iar dacă preferaţi proza, nu evitaţi să citiţi un roman de Milan Kundera într-unul dintre frumoasele parcuri de pe malurile Vltavei.

Cartierele Pragăi

Nu vă rezumaţi la centrul oraşului, care reprezintă un amestec de arhitectură gotică, renascentistă, barocă, neoclasică, precum şi cubistă şi de tip art nouveau. Dincolo de „zona de influenţă” medievală a fascinantului Castel există un întreg oraş modern şi cosmopolit care-şi aşteaptă vizitatorii şi unde îşi au domiciliul 90% dintre locuitorii Pragăi. Vizitaţi parcurile oraşului, barurile şi berăriile pline de viaţă şi beneficiaţi de sistemul de transport în comun pentru a vizita suburbiile Zizkov, Vinohrady, Smichov şi Holesovice. Veţi găsi preţuri mai mici, un ambient local pregnant şi sentimentul că aţi gustat din Praga mai mult decât majoritatea celorlalţi turişti. Dacă ajungeţi în Praga în timpul sezonului de hochei, mergeţi la un meci între două echipe din primul eşalon. Veţi vedea ce înseamnă sportivi de top şi spectacol pe gheaţă.

Plzen

Capitala Boemiei de Vest se poate lăuda cu uzinele Skoda şi cu faptul că aici s-a născut berea Pilsner, conform Lonely Planet. În timp ce suburbiile se întind pe dealurile din împrejurimi, în centrul oraşului se află o piaţă istorică spectaculoasă, mărginită de parcuri şi grădini bine îngrijite. Plzen este un oraş studenţesc. Asta înseamnă că barurile şi berăriile sunt întotdeauna pline şi vă pot oferi o mare varietate de spectacole muzicale şi teatrale care vă vor potoli setea de cultură şi setea de bere. Să nu uităm că cehii sunt cei mai mari consumatori de bere din lume!

Ceske Budejovice

Aici s-a născut una dintre cele mai renumite beri din Europa. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care locuitorii oraşului iau berea foarte în serios. Berăria istorică a oraşului a fost principala sursă de bere a împăratului Sfântului Imperiu Roman în secolul XIII. În prezent, Budvar Iager (berea originală Budweiser) stă cu cinste alături de Pilsner Urquell în topul preferinţelor cehilor în privinţa băuturilor alcoolice. Piaţa centrală a oraşului este una dintre cele mai mari pieţe din Europa. Arcadele elegante ale clădirilor mărginesc străzile pline de baruri. În apropierea râului, ordinea urbană este abandonată, iar liniile arhitecturale ale pieţii se pierd în labirintul străduţelor înguste care şerpuiesc printre clădirile vechi.

Brno

Părăsiţi Boemia şi starea de boemie şi vizitaţi Brno, un oraş în care oamenii s-au obişnuit atât de mult cu faptul că se află în umbra turistică a Pragăi, încât par mai veseli decât compatrioţii lor din capitală. Deşi are o populaţie de aproximativ 400 de mii de locuitori, Brno este un adevărat centru al cosmopolitismului şi îşi demonstrează pe deplin calitatea de capitală a regiunii istorice Moravia. Parcurile şi bulevardele îi oferă un aer parizian, relatează Lonely Planet. Atmosfera oraşului este condimentată cu entuziasmul locuitorilor care sunt dependenţi de cofeină, de conversaţii şi de cultură. Iar dacă cehii din Moravia par oameni rezervaţi, această aparenţă va dispărea cu desăvârşire în barurile de noapte. Unul dintre motive poate fi acela că localnicii nu sunt nevoiţi să împartă oraşul cu sutele de mii de turişti care le ocupă localurile preferate în fiecare noapte. În Brno există o „armată” de muzee, de galerii de artă, o fortăreaţă medievală, precum şi o încredere nestrămutată a localnicilor în frumuseţea Moraviei şi în farmecul împrejurimilor oraşului.

Cu ce călătorim

Pentru o autonomie deplină şi pentru a vă stabili singur programul de călătorie până în cele mai mici detalii, puteţi alege să călătoriţi prin Cehia cu automobilul. Însă aceasta nu este, nici pe departe, singura soluţie. Un bilet de avion dus-întors de la Bucureşti la Praga costă, în timpul iernii, aproximativ 200 de euro. Şi călătoria cu trenul poate fi o variantă demnă de luat în seamă. Un bilet dus-întors de la Bucureşti la Praga, via Viena sau via Bratislava, costă aproximativ 120 de euro, însă are un dezavantaj: veţi pierde, în total, aproximativ 24 de ore pe drum. Dacă alegeţi să dormiţi în cort pe timpul verii, puteţi apela la unul dintre campingurile din Praga aflate în nordul oraşului, pe strada Trojska. Pentru a ajunge acolo, veţi lua metroul până la staţia Nadrazi Holesovice, după care vă veţi urca în autobuzul 112 care soseşte într-o staţie de autobuze aflată foarte aproape de staţia de metrou. Un loc în camping costă 180-200 de coroane, adica aproximativ şapte sau opt euro, iar când veţi dori să mergeţi în centrul oraşului, nu veţi petrece pe drum mai mult de o jumătate de oră.

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă