21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Decor în stil baroc pentru Moş Crăciun

FOTO: Decor în stil baroc pentru Moş Crăciun

La Viena, povestea lui Moş Crăciun se desfăşoară în stil baroc, pe muzica lui Mozart, în decor cu palate şi magazine încărcate cu decoraţiuni de sărbători. Tradiţiile sunt respectate an de an şi fac casă bună cu modernul.

Aici povestea începe exact cu patru săptămâni înainte de Crăciun, iar eu am nimerit în acest decor unic chiar în mijlocul Adventului: iluminaţie feerică şi numeroase târguri special amenajate (am numărat nu mai puţin de 7 astfel de amenajări în centrul oraşului), toate lângă monumente sau parcuri de renume, cu buticuri încărcate de decoraţiuni, turtă dulce şi vin fiert…

Totul se potriveşte aici de minune, Viena reprezentând un model în care tradiţia se împleteşte perfect cu noul iar tendinţele în lifestyle şi design se regăsesc întru totul.

Capitala muzicii clasice, nu mai este un secret că, la ora actuală, Viena este şi capitala a designului, aici găsindu-se decoraţiuni în tendinţe la preţuri rezonabile (recomand în acest scop o vizită la magazinele KARE) precum şi cele în stil clasic.

Deasemenea piaţa abundă de obiecte vintage şi retro, revenite la modă, de decoraţiuni handmade, nemaivorbind de cele de tip avangardist.

Este un oraş foarte viu, mulţi tineri şi mulţi copii dar larma creată în special serile nu deranjează ci subliniază atmosfera de vacanţă, de sărbătoare. Oamenii se simt bine în pielea lor dar nu au absolut nimic ostentativ, iar atmosfera capătă deseori note de serenitate.

Una dintre tendinţele sărbătorilor de iarnă din acest an este tema nostalgiei. Nostalgie care se manifestă prin aducerea obiectelor vechi într-un cadru nou sau prin punerea obiectelor noi într-o atmosferă veche de basm.

Ce cadru mai propice, scenă ideală, ar fi pentru povestea lui Moş Crăciun decât nenumăratele palate încărcate de decoraţiunile baroce decât Viena, capitala muzicii clasice?

Atmosfera de sărbătoare este continuă, muzeele deschise, la Stephansdom se cântă seara Recviemul lui Mozart, strada Maria Hilferstrasse te aşteaptă cu braţele deschise pentru shoppinguri, poţi servi la o celebră cofetărie cafea vieneză iar pentru cină poţi alege între o atmosferă clasică cu candelabre sau o casă tradiţională mică, dar foarte intimă.

Iată şi câteva „locuri fierbinţi”: Schönbrunn, Opera, Muzeul Sisi, Galeria Albertina, Cazinoul – Palatal Esterhazy, Secession, Grădina Zoologică (probabil prima din lume, aici casa imperială servea masa în compania leilor şi tigrilor) iar dacă vorbim de design avangardist o vizită la Casa Hundertwasser este un “must” dacă eşti la Viena.

Iar totul se va încheia, la fel de feeric şi spumos, cu concertul din prima zi a noului an de la Musikverein Saal, pe un ton mult mai vioi, însă, oferit de valsurile şi polcile lui Johann Strauss.

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă