13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum mascăm conducta de gaze, pas cu pas

FOTO: Cum mascăm conducta de gaze, pas cu pas

Conductele aparente sunt întotdeauna un impediment pentru obţinerea unei imagini desăvârşite pentru o locuinţă renovată.

De aceea a devenit o etapă obligatorie , în orice reamenajare, mascarea lor. Dacă se ia o astfel de decizie, soluţiile care stau la îndemână sunt multiple.

Înainte de a le enumera, trebuie să spunem că există întotdeauna un minim risc de producere a unor pagube din cauza unor astfel de conducte mascate. Motivul este dificultatea ajungerii la locul unei eventuale avarii a ţevilor în cauză.

Revenind, vom aminti că ţevile pot fi mascate fie prin montarea lor în pereţi sau în pardoseală, fie prin construirea unor volume din gips-carton care să le înglobeze. În această categorie, conducta de alimentare cu gaz a aragazului sau a centralei termice de apartament intră într-o clasă aparte.

Lucrul acesta se produce din cauza faptului că normele de siguranţă în vigoare interzic închiderea acestor conducte în volume-mască, deoarece ele împiedică răspândirea mirosului specific gazului în cazul unei avarii, generează acumulări şi, de asemenea, împiedică accesul imediat la conductă.

Iată de ce, dacă se doreşte ca această ţeavă să nu fie vizibilă (lucru imperativ în cazul bucătăriilor deschise), va fi necesar un plus de ingeniozitate în găsirea unei soluţii.

Cazul de faţă a fost cu atât mai interesant cu cât traseul conductei de gaz era foarte lung, el măsurând 6,4 metri. Cum bucătăria a fost integrată în zona deschisă creată la accesul în locuinţă, păstrarea aparentă a conductei ar fi fost inacceptabilă din cauza aspectului ei inestetic.

Traseul conductei, după terminarea lucrărilor, este următorul: ea intra în apartament prin colţul din stânga sus al vestibulului, urmează linia pereteleui longitudinal al zonei deschise şi trece în balcon, unde alimentează centrala termică.

Etape de lucru:

1. După demolarea peretelui care separa bucătăria de vestibul şi a debaralei din zonă, conducta de gaz a rămas aparentă. Acum s-a realizat proiectul de mascare.

2. Construcţia măştii a început de pe plafon, din zona în care aceasta intră în apartament. Masca este în formă de „L”, având baza fixată pe tavan.

3. Pe această bază au fost fixate plăci din gipscarton. Toate muchiile au fost armate cu profile metalice de colţ, după care întreaga construcţie a fost gletuită, şlefuită şi vopsită.

4. În balconul închis, plafonul fals (necesar pentru realizarea straturilor termoizolante) a fost construit din panouri de PVC. Acest material a fost folosit şi pentru continuarea măştii conductei de gaz.

 

Cele mai citite

Inteligența artificială, limitată în alegerile din România. Tot prostia naturală va dicta rezultatele

IlustrațieȘ Marian Avramescu Mulți politicieni și analiști sunt îngrijorați de modul în care inteligența artificială s-ar putea implica în campaniile electorale din acest an,...

Incident sângeros la o școală din Wisconsin, SUA! Polițiștii au împușcat mortal un elev

Polițiștii americani au împușcat mortal un elev care ar fi avut o armă. Incidentul a avut loc în fața unei școli din Wisconsin. Autoritățile...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...
Ultima oră
Pe aceeași temă