16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum întreţinem şi renovăm acoperişul conform normelor actuale

FOTO: Cum întreţinem şi renovăm acoperişul conform normelor actuale

Acoperişul dvs. este pregătit să vă oferă încă protecţie împotriva intemperiilor? Ploaia ;i frigul care au venit mai devreme ca deobicei sunt un bun test pentru acoperi;ul dvs. Încă mai aveţi timp, atunci când vremea se va îmbunătăţi, să luaţi câteva măsuri prin care să inspectaţi şi să verificaţi întreg sistemul şi, deasemenea, dacă este cazul, să începeţi să faceţi reparaţii şi renovări.

 

Renovarea acoperişului la Castelul Peleş. Soluţia adoptată: ţigla ceramică de tip solz propusă de TONDACH România

Acoperişul este o parte importantă a casei ce nu trebuie neglijată, fiind nevoie ca, periodic, să fie verificat, întreţinut şi renovat, pentru a evita problemele cauzate de intemperii sau de infiltraţiile de apă.

Canicula, gerul, vântul, ploaia sau grindina acţionează în mod direct asupra învelitorii unei case, aceasta fiind în permanenţă expusă intemperiilor, care în timp îi pot afecta integritatea.

După cum se poate observa din diagramă, cele mai mari pierderi de căldură la o casă (evidenţiate cu roşu) se înregistrează la acoperiş. Învelitorile moderne prezintă o valoare U (măsură a pierderilor energetice) de max 0,20 W/m2K sau chiar mai mică.

În acest context este de remarcat faptul că un acoperiş ceramic TONDACH(R) susţine într-un mod natural un climat interior echilibrat pe parcursul întregului an, respingând căldura în timpul verii şi reţinând-o iarna.

Avantajele renovării acoperişului sunt evidente. În primul rând, cheltuielile sunt mult mai mici decât în cazul înlocuirii complete a acestuia, asigurând astfel siguranţa şi protecţia casei împotriva condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără prea mari eforturi, cheltuielilor privind energia (care împovărează bugetul oricărei gospodării) pot fi reduse cu până la 20%.

Apoi, locuinţa este valorificată estetic şi modernizată, preţul imobilului fiind sporit considerabil.

Verificare perioadică a acoperişului trebuie făcut cel puţin o dată pe an, însă specialiştii recomandă să faceţi această operaţiune la trecerea de la un sezon la altul.

În cazul unui acoperiş de ţigle ceramice, de exemplu, verificaţi în primul rând dacă sunt ţigle sparte sau căzute. Deasemenea dacă nuanţa învelitorii variază sau dacă au apărut fisuri în zonele unde este străpunsă de cabluri electrice, coşuri de fum ş.m.a.d.

O verificare atentă trebuie făcută şi la jgheaburile şi sistemul de drenaj, mai ales dacă aveţi casa foarte aproape de copaci, deoarece acestea se pot bloca cu frunze, seminţe sau fructele acestora.

Nu în ultimul rând, mai ales că sezonului rece se anunţă de pe acum, verificaţi (şi înlocuiţi, dacă este cazul) sistemele şi accesoriile de siguranţă şi parazăpadă (cum sunt tăietoarele de zăpadă metalice aşezate pe acoperiş), garniturile grilajului de susţinere a parazăpezilor (în special cele care împiedică alunecările de zăpadă de pe acoperiş de-a lungul streşinii), treptele de siguranţă care asigură accesul pe acoperis etc.

Asiguraţi integritatea sistemelor de ventilare şi temoizolare ale acoperişului

O atenţie deosebită trebuie acordată ţiglei, motiv pentru care este nevoie să achiziţionaţi sisteme şi accesorii de protecţie şi siguranţă pentru acoperişurile din ţiglă cermică, asta în cazul în care aveţi o locuinţă mai veche şi nu au fost montate de la bun început.

Un exemplu în acest sens este folia armată, folosită în mod obligatoriu la acoperişurile mansardate. Rolul acesteia este să împiedice pătrunderea vaporilor de apă în stratul de termoizolaţie.

Secţiunea de ventilare dintre ţiglă şi folie împiedică încălzirea excesivă a acoperişului pe timp de vară, iar secţiunea dintre folie şi stratul de termoizolaţie elimină condensul care poate patrunde în temoizolaţie.

La acoperişurile obişnuite, cu termoizolaţie, este foarte importantă protecţia împotriva pătrunderii condensului din interior sau a umidităţii din exterior. Totodată, trebuie asigurată şi ventilarea termoizolaţiei, realizată cu ajutorul utilizării foliei anticondens.

Aceasta se montează direct pe termoizolaţie şi astereală, iar la coamele orizontale sau oblice şi la dolii poate fi trecută fără întrerupere pe un alt plan al acoperişului.

Un alt accesoriu necesar pentru întreţinerea acoperişului este banda adezivă universală. Are o lungime de 25 m şi o capacitate de lipire foarte bună. Poate fi utilizată la îmbinarea sau repararea tipurilor de folie, la îmbinările hidrofuge sau pentru etanşarea îmbinării dintre căpriori şi contraşipci.

Există şi benzi de etanşare horn/perete cu ajutorul cărora pot fi realizate uşor îmbinările dintre acoperiş şi horn sau perete.

Soluţia optimă: acoperişul ceramic TONDACH®

Tondach România oferă numeroase soluţii de realizare şi renovare a acoperişului, reprezentând unele dintre cele mai bune variante în cazul caselor unde se doreşte un consum redus de energie.

Produsele beneficiază de certificatul „Natureplus”, ceea ce garantează faptul că sunt realizate cu materiale ecologice şi naturale, care nu conţin substanţe chimice. În plus, soluţiile de renovare a acoperişului asigură flexibilitate şi siguranţă, precum şi un grad redus de uzură al învelitorii, în timp.

Suprafaţa finisată a ţiglelor TONDACH® îşi păstrează culoarea, iar arderea în cuptoare la peste 1000°C conferă ţiglelor ceramice cea mai mare longevitate, durata de viaţă dovedită a unei ţigle TONDACH® fiind de peste 100 ani.

Flexibilitate şi siguranţă 100%

Ţiglele ceramice TONDACH® cu distanţă variabilă între şipci permit schimbarea fără a fi necesară modificarea lăţuirii. Apoi clemele de siguranţă, falţurile duble superioare şi laterale asigură impermeabilitate învelitorii.

Nu în ultimul rând, designul şi funcţionalitatea ţiglelor cermice se combină perfect şi asigură protecţia optimă împotriva condiţiilor meteorologice, mai ales în cazul grindinei şi furtunilor.

Soluţii pentru toate proiectele

Pentru renovarea acoperişului caselor în stil clasic, clădirilor de patrimoniu, monumente istorice, şi având în vedere că pentru cele de patrimoniu se pot folosi (conform legii) numai aceleaşi materiale ca cele originare,

TONDACH ®propune ţigla Solz Clasic Sibiu, ţigla Solz pentru monumente istorice sau cea Solz Dreaptă pentru monumente istorice ce poartă patina timpului.

Pentru renovarea caselor tradiţionale, TONDACH® oferă soluţia ţiglei Profilate Transilvania, un model clasic şi economic, care şi-a dovedit calităţile de-a lungul timpului. Renovarea folosind această soluţie este mult uşurată de faptul că ţiglele tip Transilvania prezintă aceleaşi dimensiuni ca şi vechea ţiglă tip “leu” care încă mai rezistă pe multe acoperişuri.

n ceea ce priveşte soluţiile economice, TONDACH România propune ţiglele de dimensiuni mari, XXL, care prezintă nenumărate avantaje, între care: preţ extrem de competitiv pe metru pătrat (se folosesc începând de la 8,8 buc. de ţiglă pe mp), consum redus de material lemnos pentru şarpantă, consum redus de manoperă, manipulare rapidă, uşurinţă în montaj, greutate redusă pe mp etc.

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă