12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialFostul şef APIA Caraş-Severin, trimis în judecată pentru mită şi trafic de...

Fostul şef APIA Caraş-Severin, trimis în judecată pentru mită şi trafic de influenţă

Director Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Caraş – Severin, Romică Pavel Anculia a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru acuzaţiile de trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, dar şi pentru asociere în săvârşirea de acţiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susţinut că Anculia, abuzând de prerogativele funcţiei sale, ”s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri”, fie prin executarea parţială a lucrărilor, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări.

Citeşte şi: STENOGRAME. Cum încerca directorul APIA să ia MITĂ fără să fie prins

Fraudarea a fost făcută în complicitate cu administratorul companiei Rox Impresa SRL Lugoj, Ioan Tudor Jurj, care a fost şi el trimis în judecată pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi pentru asociere în săvârşirea de infracţiuni.

”Sumele de bani virate de către APIA erau împărţite între cei doi inculpaţi şi primarii unor localităţi din judeţul Caraş – Severin, ca urmare a încheierii unor contracte fictive şi acordate în mod preferenţial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante sunt controlate de aceeaşi persoană-Jurj Tudor Ioan”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Citeşte şi: Angajat APIA Botoşani, găsit în conflict de interese de ANI

Potrivit rechizitoriului, Anculia şi Jurj s-au asociat, în septembrie 2011, cu fostul primar al comunei Marga din Caraş – Severin, Adam Trandafir. Cei trei au încheiat un contract în numele primăriei, ce avea ca obiect efectuarea lucrărilor de întreţinere a pajiştilor comunale, dar lucrările urmau să nu fie efectuate deloc, astfel încât cei trei să împartă între ei suma de 45.000 de lei.

”În virtutea rolurilor asumate în cadrul asocierii infracţionale şi a contribuţiilor efective în vederea ducerii la îndeplinire a obiectivelor frauduloase propuse, produsul infracţiunii, respectiv sumele de bani decontate pentru lucrări neefectuate, a fost împărţit între membrii asocierii infracţionale după cum urmează: inculpaţii Anculia Romică Pavel şi Jurj Tudor Ioan au beneficiat fiecare de câte 13.146 lei, iar făptuitorul Adam Trandafir a beneficiat de suma de 10.000 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.

Citeşte şi: Directorul adjunct APIA, trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Situaţia s-a repetat şi în noiembrie 2011, cu primarul comunei Slatina Timiş din Caraş – Severin, Gheorghe Roma. 

”În virtutea rolurilor asumate în cadrul asocierii infracţionale şi a contribuţiilor efective în vederea ducerii la îndeplinire a obiectivelor frauduloase propuse, produsul infracţiunii, respectiv sumele de bani decontate pentru lucrări neefectuate, a fost împărţit între membrii asocierii infracţionale după cum urmează: Anculia Romică Pavel, Jurj Tudor Ioan şi Roma Gheorghe au beneficiat fiecare în mod egal de câte 21.500 de lei”, mai arată oficialii DNA.

Citeşte şi: ANI: Un funcţionar al Autorităţii pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi un consilier APIA, incompatibili

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile directorului APIA şi administratorul companiei Rox Impresa SRL Lugoj. Cei doi primari au fost şi ei trimişi în judecată, dar în cursul urmăririi penale, primarul comunei Marga a decedat, în schimb primarul comunei Slatina Timiş va fi judecat pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi pentru asociere în săvârşirea de infracţiuni.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Arad, instanţă desemnată de Curtea de Apel Timişoara să judece prezenta cauză.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă