18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialDEZMĂȚ la serviciul de informații al MAI: Fostul șef DIPI a cheltuit...

DEZMĂȚ la serviciul de informații al MAI: Fostul șef DIPI a cheltuit banii destinați anticorupției pe PROTOCOL și pe un Audi pentru OPREA

UPDATE: miercuri, ora 12.00

Autorul principal al abuzului în serviciu prin care a fost devalizat bugetul DIPI destinat anticorupției este Gabriel OPREA, fostul ministru al Internelor, anunță DNA.

Șefa DNA, Laura Codrța Kovesi, a transmis procurorului general interimar, Bogdan Licu, solicitarea de autorizare  a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea. Solicitarea ajunge la Comisia Juridică a Senatului, care va da un aviz și va întocmi un raport . Plenul Senatului va decide dacă va încuviința urmărirea penală a lui Oprea în acest nou dosar penal. Este a doua solicitare de ridicare a imunității ministeriale. Senatul a aprobat de curând urmărirea penală a lui OPREA în dosarul coloanelor oficiale folosite abuziv de fostul ministru al Internelor și de fostul procuror general Tiberiu Nițu.

În noul dosar penal, procurorii anticorupție susțin că :“la data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.
Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. 
În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus”.

======= 

UPDATE 12.25: Gheorghe Nicolae este acuzat de complicitate al abuz în serviciu și de deturnare de fonduri ( mai multe fapte), conform procurorilor anticorupție. Alți trei foști șefi din cadrul DIPI sunt cercetați penal în același dosar.

 

Între fondurile deturnate se află și banii care erau destinați a fi cheltuiți pentru bunuri necesare misiunilor operative anticorupție. Banii au fost cheltuiți abuziv, inclusiv pentru PROTOCOL. Dezmățul a avut loc în perioada guvernării PONTA și a mandatului de ministru de Interne al lui Gabriel OPREA. 

DIPI era în subordonarea directă a premierului Victor Ponta. Acum se explică de ce, în acea perioadă, DIPI a făcut foarte puține sesizări la DNA.

Alt nume important, acum secret, este cercetat pentru abuz în serviciu sub forma autoratului direct, șeful DIPI, Nicolae Gheorghe, fiind doar complice, ca și șeful serviciului juridic al DIPI, Gabriel Nicolae Pavel. Marian Dănuț Iacob, șef al Diviziunii Administrative, este urmărit penal  pentru deturnare de fonduri ( mai multe fapte), ca  și Nelu Zărnică, adjunct al șefului DIPI.

În minister s-a impus omerta. Nimeni nu vorbește despre noul dosar penal, nici măcar funcționarii din minister. mulți nici nu știau că, vineri, subsecretarul de stat Florea Oprea de la Interne a fost eliberat din funcție, decizie publicată în Monitorul Oficial. Nici măcar funcționarii de la Biroul de Presă. Am transmis o solicitare la MAI pentru a afla motivele demiterii, dar nu am primit răspuns. 

Cum s-au  cheltuit banii destinați anticorupției

În vara anului 2015, suspecții Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.

În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.

În perioada 2014 – 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă.

UPDATE 11.05: Gheorghe Nicolae este audiat într-un dosar nou de corupție. Din moment ce Nicolae Gheorghe a fost demis din funcție săptămâna trecută, cel mai probabil, fostul șef al DIPI este urmărit penal, potrivit unor surse ale Rl. 

—–

Fostul şef al serviciului de informații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Gheorghe Nicolae, este audiat, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Nicolae Gheorghe a fost demis din funcție săptămâna trecută din fruntea Departamentului de Informații și Protecție Interne (DIPI). Totodată, a fost demis și unul dintre adjuncți,  Nelu Zărnică, iar cel de-al doilea, Rareș Văduva, a trecut la comanda Departamentului. Demiterile au fost făcute de premierul Dacian Cioloș, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă. DIPI este o structură din cadrul MAI subordonată direct premierului, după o regulă instituită de fostul prim-ministru Victor Ponta.

Motivul formal, oficial al demiterilor, anunțat de ministrul Internelor, Petre Tobă, este îmbunătățirea activității DIPI. însă sursele României libere au spus că Nicolae Gheorghe și adjunctul său, Nelu Zărnică, NU mai prezintă  “siguranța” necesară “confidențialității” activității acestui serviciu, în condițiile în care fostul ministru al Internelor, Gabriel Oprea, este anchetat într-un dosar de corupție. 

Citeşte şi: Motivele reale pentru care a fost demis șeful serviciului secret al Internelor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Benzina a ajuns mai scumpă decât motorina. Cât costă un litru de combustibil la pompă

În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care...

Probleme pentru Klaus Iohannis? Turcia îl susţine pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO

Ministerul turc de Externe a confirmat că Turcia îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru a prelua funcția de secretar general al NATO...
Ultima oră
Pe aceeași temă