15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialFostul lider UCK, invingator

Fostul lider UCK, invingator

Partidul fostului lider al gherilei separatiste albaneze din Kosovo, Hashim Thaci, a castigat detasat alegerile legislative din provincie, un semnal inaintea unei runde cruciale de negocieri privind statutul regiunii.

In fata mai multor mii de sustinatori entuziasti, Hashim Thaci, liderul Partidului Democrat din Kosovo, a proclamat victoria formatiunii sale. Potrivit organizatiei neguvernamentale "Democratia in actiune", care a supravegheat alegerile, Partidul Democrat a obtinut 35 la suta din voturi, depasind detasat Liga Democratica din Kosovo (fondata de charismaticul presedinte Ibrahim Rugova, decedat in 2006), pentru care au votat doar 23 la suta dintre alegatori.
"Timpurile s-au schimbat in aceasta seara pentru Kosovo. O noua era incepe. Cetatenii din Kosovo au transmis lumii mesajul ca aceasta este o tara democratica, pregatita sa se alature familiei europene", a spus Thaci, care si-a asigurat functia de premier.

Castigarea alegerilor de catre fostul lider al gherilelor separatiste albaneze din Kosovo, UCK, este un semnal transmis inaintea unei runde cruciale de negocieri privind viitorul statut al provinciei, prevazute sa se incheie la 10 decembrie. Maine, liderii sarbi si albanezi se vor afla inca o data fata in fata, la Bruxelles.
Intr-o interventie televizata recenta, Hashim Thaci s-a pronuntat din nou pentru declararea unilaterala a independentei, in cazul unui esec (previzibil) al negocierilor. Alegatorii albanezi au declarat ca au votat "pentru independenta Kosovo".
In pofida apelurilor din partea comunitatii internationale, cei aproximativ 100.000 de sarbi ramasi in Kosovo dupa razboi au boicotat masiv scrutinul, "pentru a nu legitima alegerile organizate de institutiile (albaneze) provizorii" din provincie, dupa cum a explicat purtatorul de cuvant al guvernului de la Belgrad.

» De la gherila la politica
Nascut acum 39 de ani in regiunea Drenita, leagan al separatismului albanez din Kosovo, Hashim Thaci a participat la rezistenta pasiva impotriva autoritatilor de la Belgrad, la inceputul anilor ‘90. Nemultumit, a fondat miscarea de gherila Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), indepartandu-se complet de liderul intelectual albanez Ibrahim Rugova. A adoptat si un "nume de razboi" – "sarpele". Condamnat de un tribunal sarb in contumacie la 22 de ani de inchisoare pentru terorism, Thaci s-a refugiat in Elvetia, unde a studiat stiinte politice.
A aparut in calitate de sef al negociatorilor albanezi la conferinta de pace de la Rambouillet, din 1999.

Cele mai citite

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...
Ultima oră
Pe aceeași temă