21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFostul director al BRD, audiat la DIICOT

Fostul director al BRD, audiat la DIICOT

Fostul director al BRD, Sorin Popa, este audiat, joi, la sediul DIICOT, în dosarul mega creditelor BRD. El nu a vrut să facă declarații la intrarea în sediul instituției, însă a ținut să precizeze că este nevinovat.

Citește și: REȚEAUA Truică a țepuit BRD cu 43,5 milioane de euro, pe care le-a ascuns în Monaco, Elveția, Austria, Cipru

Sorin Popa a fost citat să se prezinte în dosarul privind acordarea ilegală de credite de către BRD. El a fost citat la DIICOT şi în 19 mai, când s-au prezentat mai multe persoane pentru a li de aduce la cunoştinţă că sunt urmărite penal în această cauză, însă atunci au fost avocaţii acestuia, care le-au spus procurorilor că fostul vicepreşedinte BRD este în Franţa şi că nu a putut veni.

Directorul BRD Groupe Société Générale, Philippe Lhotte, spunea atunci că sunt vizate dosare vechi pe care le-a adus la cunostinţa anchetatorilor acum trei ani, el declarându-se totuși suprins de cercetarea în acest dosar a doi directori adjuncți în funcție.

”Această anchetă se referă la dosare vechi pe care le-am adus la cunostinţa organelor de cercetare acum aproape trei ani şi care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD şi Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane în acel moment. Sunt totuşi foarte surprins de cercetarea în acest dosar a doi directori generali adjuncti în funcţie, împotriva cărora, în mod evident, BRD nu a depus nicio plângere şi în care îmi păstrez toată încrederea. Sunt optimist în privinţa evoluţiei dosarului în ceea ce îi priveşte. BRD va continua să colaboreze cu maximă transparenţă cu autorităţile pentru finalizarea acestui dosar”, arată, într-un comunicat de presă, Philippe Lhotte.

Anchetatorii susțin că directorul general adjunct al BRD, Sorin Popa, împreună cu directorul comerical Lucian Cojocaru și omul de afaceri Remus Truică au constituit un grup infracțional care, prin înșelăciune, dădea credite unor persoane fizice și societăți comerciale, producând o pagubă de peste 43.500.000 euro în dauna BRD.

Astfel,Sorin Popa a aprobat 16 contracte de creditare și acte adiționale și i-a făcut pe cinci directori de sucursale să aprobe alte 18 contracte de creditar, ”prin comandarea şi acceptarea unor rapoarte de evaluare referitoare la garanţii imobiliare care conţin date nereale, cu consecinţa acordării creditelor sau a majorării plafonului creditelor anterior acordate şi de a determina pe angajaţii băncii să transfere sau să introducă în circuitul bancar sumele de bani obţinute din comiterea infracţiunilor de înşelăciune”, conform unor surse judiciare.

Directorii de sucursale implicați sunt: Dana Băjescu, directoare executivă la Grup Dorobanți, Mihai Andrei Nanu, director comercial la Grup Dorobanți, Alice Monac, de la Agenția Europa, Elena Duhomiceanu, directoare a Agenției Primăverii, Monica Ceaușu, directoare la Agenția Europa după Alice Monac și directorul comercial adjunct al Sucursalei Dorobanți, Alexandru Anghelescu.

Remus Truică este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, instigare la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani, potrivit unor surse judiciare. 

Prejudiciul reținut în cazul lui se ridică la 35 milioane euro.

Citeşte şi: Dosarul BRD: Adrian Sârbu, Sorin Roșca Stănescu și Elena Udrea, cercetați pentru împrumuturi cu acte false

Truică ar fi obţinut un credit în mod ilegal de la bancă şi ar fi primit şi comisioane din intermedierile pe care le făcea pentru alţi afacerişti care voiai să se împrumute, potrivit anchetatorilor. 

Suspecţii reuşeau să obţină banii de la instituţia financiară prin supraevaluarea unor proprietăţi.  Astfel, prejudiciul BRD s-ar ridica la 45 de milioane de euro.

Citeşte şi: Ce spune Elena Udrea despre acuzaţiile din dosarul BRD

În acest dosar sunt urmăriţi penal Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu

 

 

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă