12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialFostul dictator comunist al Poloniei, diagnosticat cu un limfom

Fostul dictator comunist al Poloniei, diagnosticat cu un limfom

Fostul dictator comunist polonez Wojciech Jaruzelski, în vârstă de 87 de ani, care a fost spitalizat la 11 martie din cauza unei grave infecţii respiratorii, a fost diagnosticat cu un limfom, a anunţat vineri spitalul, citat de AFP, potrivit Mediafax.

“Maladia este mai gravă decât credeam noi. A fost diagnosticat cu un limfom”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Militar din Varşovia, Piotr Dabrowiecki.

Un limfom este o proliferare canceroasă care se manifestă în ţesutul limfoid, în special la nivelul ganglionilor limfatici.

“Este prea devreme pentru a spune dacă este vorba despre un cancer. Săptămâna viitoare se va decide dacă generalul va fi supus unei chimioterapii sau nu”, a precizat Dabrowiecki.

“Spitalizarea sa va fi, cu siguranţă, mai lungă decât s-a prevăzut”, a adăugat el.

În 2009, fostul lider al Poloniei a suferit o intervenţie chirurgicală, pentru o afecţiune de origine canceroasă, la nivelul feţei.

Cu 15 zile în urmă, el a fost spitalizat cu o gravă inflamaţie a căilor respiratorii şi cu febră de 40 de grade.

Generalul suferă, de mai mulţi ani, de tulburări cardiace şi respiratorii, care au provocat precedenta sa spitalizare, în decembrie.

Wojciech Jaruzelski a deţinut singur puterea, din 1981 şi până în 1989. El a reprimat, la sfârşitul lui 1981, mişcarea Solidaritatea a lui Lech Walesa, devenită în 1980 primul sindicat independent din lumea comunistă.

Fost şef de stat şi al Partidului Comunist polonez, el a fost acuzat, în mod oficial, în aprilie 2007, de “crimă comunistă”, pentru că a impus ţării sale legea marţială, la 13 decembrie 1981. Jaruzelski este pasibil de zece ani de închisoare.

Totuşi, el a facilitat tranziţia democratică a Poloniei, acceptând, în 1989, să împartă puterea cu opoziţia anticomunistă, reprezentată de Solidaritatea, după care s-a retras din viaţa publică, la sfârşitul lui 1990.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă