37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialFostul adjunct al Poliției Capitalei, Roberto Ababei, condamnat pentru trafic de influență

Fostul adjunct al Poliției Capitalei, Roberto Ababei, condamnat pentru trafic de influență

Comisarul şef Roberto Ababei, fostul adjunct al Poliţiei Capitalei,a fost condamnat marţi de magistrații Tribunalului Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţ. Ababei este acuzat că a primit 13.000 de euro de la doi oameni de afaceri, cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă. 

De asemenea, Eduard Alexandru Zamă şi Dan Mihai Pencea, afaceriștii care i-au dat bani comisarului de poliţie, au fost condamnaţi la doi ani şi şase luni, respectiv doi ani închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare. 

Roberto Ababei scapă și de arestul la domiciliu, însă instanța a menținut sechestrul asupra sumelor de 24.800 lei, 3.795 euro şi 320 lire sterline, precum şi confiscarea sumei de 14.855 lei. 
Conform rechizitoriului DNA, în perioada 14 iulie – 6 august 2015, Roberto Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, în mod direct şi pentru sine, a primit de la Eduard Alexandru Zamă şi Dan Mihai Pencea, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, suma totală de 13.000 de euro (în două tranşe – 10.000, respectiv 3.000 de euro) şi produse alimentare (în valoare totală de 820 lei), lăsându-i pe aceştia să creadă că are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracţiuni de evaziune fiscală, săvârşite de oamenii de afaceri, în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau. 

Anchetatorii mai arată că Roberto Ababei le-a creat celor doi oameni de afaceri impresia că are influenţă şi asupra unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul Poliţiei Capitalei, care conduce, îndrumă şi controlează activitatea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice. El le-a promis oamenilor de afaceri că îi va determina pe anchetatori să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activităţile cu privire la infracţiunile faţă de care se desfăşurau cercetări

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă