10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFormarea viitorilor PILOȚI militari ar putea include și o operație pe creier

Formarea viitorilor PILOȚI militari ar putea include și o operație pe creier

Piloţii avioanelor de vânătoare au deja o relaţie strânsă cu aeronavele pe care le pilotează, însă această conexiune ar putea fi adâncită cu ajutorul eforturilor unui grup de cercetători şi medici australieni care lucrează la un proiect al unei interfeţe de control a avionului direct prin puterea minţii pilotului, scrie digitaltrends.com citat de Agerpres.

În ultimii patru ani, o echipă de neurologi şi ingineri de la Universitatea din Melbourne împreună cu chirurgi de la Royal Melbourne Hospital au muncit la dezvoltarea unei interfeţe avansate computer/creier care să poată funcţiona timp îndelungat şi să fie uşor de implantat în creierul piloţilor.

În final, cei de la Agenţia proiectelor de cercetare avansată a Pentagonului (DARPA), care finanţează proiectul, speră să includă această tehnologie de control cu ajutorul creierului în carlinga avionului de vânătoare, permiţând astfel piloţilor să-şi transforme gândurile direct în comenzi pentru avionul lor. 

Piesa centrală a sistemului de control mental australian este un mic electrod biocompatibil. Acesta este minim invaziv şi devine funcţional imediat ce a fost introdus în creier. Electrodul poate măsura activitatea electrică din cortexul motor, parte a creierului responsabilă de controlul mişcărilor. Activitatea electrică este înregistrată şi distribuită unui sistem informatic care interpretează mişcările. Aceste interpretări sunt apoi folosite pentru a controla avionul sau alte dispozitive externe. 

Coordonatorul acestui proiect, dr. Tom Oxley, prevede un viitor în care o asemenea interfaţă ar putea fi folosită pentru a interacţiona cu smartphone-uri, roboţi şi alte dispozitive. Recunoscând beneficiile acestei tehnologii, DARPA vrea să folosească acest sistem de control pentru a creşte eficienţa piloţilor de vânătoare. ”Armata pare interesată în posibilitatea ca piloţii de vânătoare să îşi controleze avioanele direct prin intermediul gândurilor, în locul folosirii braţelor. Timpul de reacţie s-ar reduce până la nivelul milisecundelor”, a declarat Tom Oxley pentru Ibtimes, citat de digitaltrends.com.

DARPA intenţionează să folosească electrodul biocompatibil şi pentru reabilitarea soldaţilor răniţi permiţându-le acestora să controleze exoschelete bionice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă