18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFondatorul WikiLeaks va fi INTEROGAT la Londra. Care sunt acuzaţiile

Fondatorul WikiLeaks va fi INTEROGAT la Londra. Care sunt acuzaţiile

Ecuadorul a încheiat o înţelegere cu Suedia, în urma căreia fondatorul Wikileaks va fi interogat în sediul Ambasadei statului Ecuador din Anglia, informează Mediafax.

Ecuadorul a semnat cu Suedia un pact care permite ca Julian Assange să fie interogat în Ambasada ecuadoriană din Londra, unde fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în urmă cu peste trei ani, a anunţat Guvernul de la Quito, relatează Reuters.

Acordul a fost semnat în capitala ecuadoriană după o jumătate de an de negocieri.

“Este, fără îndooială, un instrument care consolidează relaţiile bilaterale şi care va facilita, de exemplu, efectuarea unor proceduri judiciare precum interogarea domnului Assange”, a anunţat Ministerul ecuadorian de Externe în weekend, într-un comunicat.

Assange, în vârstă de 44 de ani, s-a refugiat în sediul ambasadei ecuadoriene din Londra în iunie 2012, pentru a evita să fie extrădat în Suedia, care vrea să-l interogheze în legătură cu acuzaţii de presupuse agresiuni sexuale şi de viol formulate de către două femei în 2010. Australianul respinge aceste acuzaţii.

Fondatorul WikiLeaks se teme că suedezii l-ar extrăda în Statele Unite, unde riscă să fie judecat pentru publicarea pe site-ul sprecializat în dezvăluirea de informaţii secrete a sute de mii de documente militare clasificate şi telegrame diplomatice, în urmă cu cinci ani, cea mai mare scurgere de informaţii clasificate din istoria americană.

Marea Britanie a acuzat Ecuadorul de împiedicarea cursului justiţiei, prin faptul că i-a permis lui Assange să rămână în sediul ambasadei sale, în zona de lux Knightsbridge din centrul Londrei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă