7.2 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialFond de 4,5 miliarde lei pentru cumpararea de carti

Fond de 4,5 miliarde lei pentru cumpararea de carti

Angajatii Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) si cei ai Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca au inceput o actiune de analizare a intregului stoc de carte, care va fi apoi catalogat. In functie de compozitia stocului, institutia culturala va stabili apoi si politica sa de achizitii.
Potrivit prorectorului UBB, Serban Agachi, Biblioteca Centrala Universitara nu se mai descurca singura. Astfel, conducerea institutiei de invatamant superior a alocat 4,5 miliarde lei pentru cumpararea de noi carti.
La randul sau, directorul bibliotecii, Doru Radosav, a spus ca UBB a investit deja in imbunatatirea retelei de calculatoare si ca acestea reprezinta un instrument din ce in ce mai folosit in institutia culturala. In prezent, doar 15 la suta dintre vizitatorii BCU mai folosesc cartonasele ca ustensile de cautare a unei carti, iar anumite reviste de specialitate se citesc direct de pe calculator, prin intermediul Internetului.
Totodata, conducerea Bibliotecii Centrale Universitare vrea sa cumpere mai multe carti direct in varianta electronica. Institutia detine deja cel mai performant soft de specialitate, „Aleph”. Autorul acestuia este un israelian de origine romana. Acest soft este folosit in toata lumea, de catre biblioteci celebre. Doar intretinerea lui costa 10.000 de euro pe an.
Varianta „Aleph” din institutia clujeana are si o interfata in limba maghiara. Programul va avea si o varianta in limba germana. Reevaluarea sutelor de mii de carti din stocul bibliotecii va dura circa doi ani.

Cele mai citite

Cutremur în România în zona seismică Vrancea

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,3, s-a produs sâmbătă, la ora 17:04, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional...

Adrian Câciu: Creșterea redevențelor, a TVA, plafonarea salariilor și pensiilor vor fi doar discuții în 2025

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că o analiză amplă despre fiscalitate va fi în 2026 Ministrul Investițiilor  și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a...

Statele din G7 promit „sprijin neclintit” Ucrainei în conflictul cu Rusia

Statele G7 au promis sâmbătă "sprijin neclintit" pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, care durează de mai bine de doi ani şi jumătate, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă