22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFoaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franţa a avut de suferit...

Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franţa a avut de suferit din cauza crizei -Baconschi

Criza economică şi măsurile de austeritate luate de România au încetinit ritmul implementării proiectelor din foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franţa, a declarat miercuri ministrul de externe Teodor Baconschi, care a apreciat că “nu e timpul pierdut” pentru a recupera restanţele, informează NewsIn.

Ministrul Teodor Baconschi a arătat, miercuri, la Paris, într-o discuţie cu presa, că majoritatea proiectelor incluse foaia de parcurs a Parteneriatului strategic au fost realizate sau sunt în curs de realizare. “Sigur că acestea erau nişte jaloane mai degrabă cu privire la sectoarele prioritare de cooperare şi aici ne intersectăm cu agenda europeană”, a afirmat ministrul de externe.

El a adăugat că, în acelaşi timp, criza economică şi măsurile de austeritate pe care Guvernul României a fost obligat să le ia pentru a evita un colaps şi un derapaj grav au încetinit un pic ritmul implemenătării acestor proiecte. “Nu e timpul pierdut, revenim la un grafic normal acum”, a asigurat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Teodor Baconschi a menţionat, în context, că majoritatea marilor companii franceze sunt solid instalate pe piaţa românească, în industria auto, în marea distribuţie, în sectorul bancar şi în industria hotelieră şi sunt foarte multe domenii în care România şi Franţa cooperează excelent şi unde “companiile franceze fac un profit remarcabil”. “Avem deci o bază economică pentru ca întrepătrunderea dintre economia românească şi cea franceză să continue”, a conchis ministrul român de externe.

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, s-a aflat marţi şi miercuri într-o vizită la Paris, prima după polemicile legate de romi şi aderarea la Schengen, care au “îngheţat” aproape un an relaţiile tradiţional apropiate dintre România şi Franţa.

Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa – primul pe care Parisul l-a semnat, în 2008, cu o ţară din estul Europei – şi interesele economice comune au lăsat totuşi impresia că au câştig de cauză în faţa argumentelor emoţionale.

Presa a scris la un moment dat că “supărarea” Franţei pe România ar fi fost motivată şi de pierderea unor contracte economice importante, în special la centrala nucleară de la Cernavodă. Renault a anunţat însă de curând că îşi va fabrica un motor în România, chiar dacă anunţul a fost în măsură să dea naştere unor polemici în Franţa.

De altfel, vizita şefului diplomaţiei române la Paris a fost precedată, la începutul lunii martie, de vizita unui alt membru al guvernului român, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără. Franţa este interesată să-şi impună punctul de vedere pe plan european în condiţiile în care comisarul european pentru agricultură – românul Dacian Cioloş – este în plin proces de reformare a Politicii Agricole Comune.

Într-un interviu acordat în iulie 2010, ambasadorul Franţei, Henri Paul, spunea că, în ceea ce priveşte parteneriatul strategic, România şi Franţa se află în faza de revizuire a foii de parcurs. Prima parte a anului trecut a fost dedicată revizuirii foii de parcurs şi în cadrul acestei acţiuni au fost multe schimburi între Ministerul român al Afacerilor Externe şi cel francez. “Sper ca în momentul în care vom finaliza această revizuire a foii de parcurs, ea să poată fi semnată fie la Paris, fie la Bucureşti”, declara Henri Paul, recunoscând că, la acel moment, nu era prevăzută în agendă nicio vizită la nivel înalt pentru anul în curs. “Pentru a doua jumătate a anului nu avem încă stabilite vizite la nivel înalt, mai întâi trebuie să definitivăm foaia de parcurs, pentru ca ea să fie semnată, iar în funcţie de prevederile noii foi de parcurs, se vor stabili umătorii paşi. Deci este o activitate normală, nu este o încetinire sau o accelerare a relaţiilor bilaterale, este o situaţie normală, noi lucrăm, iar în funcţie de rezultatele foii de parcurs se vor stabili următoarele acţiuni”, a afirmat ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă