16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialFlotila lui Patzaichin, de la altitudine spre Beijing

Flotila lui Patzaichin, de la altitudine spre Beijing

» Abaterea de la program a canoistilor a costat un miliard de lei in plus.

Cei cinci canoisti care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice de la Beijing nu se grabesc sa ajunga in capitala Chinei. Desi grosul delegatiei Romaniei a plecat de mai bine de zece zile, elevii lui Ivan Patzaichin se afla in continuare acasa, la munte, deoarece concursul olimpic de canoe incepe abia pe 18 august.

Se antreneaza la 1.000 m altitudine
Canoistii sunt oaspetii Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), care le-a pus la dispozitie o cladire rezervata exclusiv gazduirii celor de la ANAR, aflata la cativa kilometri de cabana Voina, si se antreneaza pe apele lacului de acumulare Rausor, la o altitudine de aproape 1.000 m. Impreuna cu sportivii si "Amiralul" in cantonament au mers inca sase persoane, printre care bucatarul de la Snagov, medicul si masorul. "Conditiile sunt excelente. Este liniste, pentru ca doar in weekenduri mai vin doi, trei vizitatori si baietii isi pot vedea de treaba fara a fi deranjati", a spus Ioan Barladeanu, presedintele Federatiei Romane de Kaiac-Canoe. Chiar daca lotul de canoe avea locurile rezervate in charterul care a zburat spre China pe 28 iulie, conducerea FRKC nu a cartit cand Ivan Patzaichin a cerut amanarea plecarii, desi orice abatere de la programul initial a insemnat costuri suplimentare. "Intr-adevar, faptul ca nu am mers cu avionul in care s-au imbarcat majoritatea componentilor lotului Romaniei a costat federatia cateva sute de milioane de lei. Mai exact, cele sase saptamani petrecute la munte (n.r. – care se implinesc pe data de 8 august, cand canoistii vor zbura spre Beijing) plus biletele de avion au costat in jur de 1 miliard de lei.

Suma a fost insa prevazuta in buget deoarece am vrut sa le asiguram sportivilor nostri cele mai bune conditii de pregatire pentru a ne atinge obiectivul (n.r. – una sau doua medalii). Cum Ivan Patzaichin a apreciat ca este mai bine sa-si continue catonamentul de pregatire in Romania, a trebuit sa-i respectam dorinta. Mai ales ca este stiut ca sportivii nostri merg foarte bine in concurs dupa antrenamentele la altitudine. La fel s-a intamplat anul trecut, la Campioantele Mondiale, cand canoistii au obtinut rezultate excelente venind din acelasi cantonament de langa Voina", a precizat Ioan Barladeanu.

Cunosc foarte bine pista de concurs
Seful FRKC nu are nici un fel de emotii vizavi de riscul ca elevii lui Patzaichin sa nu se obisnuiasca cu conditiile de la Beijing, deoarece cu totii au mai tras pe pista olimpica la concursul preolimpic de anul trecut. Mai mult, Ioan Barladeanu este convins ca o sedere mai lunga de zece zile in satul olimpic le-ar fi daunat canoistilor nostri. "Baietii au o perioada de acomodare suficienta. Daca ar fi plecat cu grosul lotului, cu siguranta ca, mai degraba, ar fi acumulat oboseala, pentru ca distanta pana la pista este destul de mare si este destul de inghesuiala acolo."
In conditiile in care lotul de canoe este destul de redus, mai exact, format din cinci sportivi (pentru ca de rezerve nu a fost nevoie), obiectivul fixat, de una sau doua medalii, pare indraznet. "Tandemul Chirila-Cuculici (n.r. – Iosif Chirila-Andrei Cuculici, canoe dublu pe 500, medaliat cu argint la Mondialele din 2007) este in progres vizibil si are sanse reale la medalii. La fel si Popa cu Flocea (n.r. – Nicolae Flocea si Constantin Popa, la canoe 2 – 1.000 m). Poate mai greu o sa-i fie lui Mironcic la canoe simplu, dar asta nu insemna ca nu contam pe el in lupta pentru medalii", a explicat Ioan Barladeanu.

» Cei cinci canoisti care vor lua startul in intrecerile olimpice de la Beijing sunt Florin Mironcic, la canoe simplu pe 500 m si 1.000 m, Iosif Chirila si Andrei Cuculici, la canoe 2 – 500 m, Nicolae Flocea si Constantin Popa, la canoe 2 – 1.000 m.

Cele mai citite

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

Președintele PNL, sesizat să ofere explicații cu privire la averea unui parlamentar liberal

Grupul de Investigații Politice (GIP) a solicitat public președintelui PNL, Nicolae Ciucă, să ofere explicații cu privire la situația averii deputatului PNL Daniel Constantin,...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...
Ultima oră
Pe aceeași temă