15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFlorin Popescu, respiro până după euroalegeri

Florin Popescu, respiro până după euroalegeri

Solicitarea DNA de arestare preventivă a deputatului Flo­rin Popescu a fost amânată pentru după 25 mai. Deputații PSD, în frun­te cu premierul Ponta, spun că nu văd urgența.

După modelul de săptămâna trecută, ședința Camerei Deputaților a fost suspendată de vicepreședintele Viorel Hrebenciuc pe motiv de lipsă a cvorumului. Diferența a fost că, ieri, au fost prezenți și mai puțini deputați decât în urmă cu o săptămână și că reprezentanții puterii nici măcar nu se mai chinuie să-și ascundă intențiile.

Ponta: „Mai rezistă două săptămâni“

Marțea trecută, social-democrații recunoșteau doar neoficial că s-a dat dispoziție de la partid să nu asigure cvorumul (pe motiv că nu este potrivit, acum, în campanie, să dea un vot împotriva cererii DNA). Ieri, însă, au declarat limpede că are prioritate campania. Tonul l-a dat, de altfel, chiar președintele PSD, premierul Victor Ponta: „Dacă era aşa de important acest vot, sunt convins că se cerea acum doi ani. Dacă nu a fost aşa important doi ani, cred că mai rezistă două săptămâni. Puii tot mâncați rămân, nu?“. Șeful social-democraților a dat, în schimb, asigurări că parlamentarii PSD, UNPR și PC vor fi la lucru, pentru adoptarea legilor și „diverse solicitări“, începând cu data de 26 mai.

Și mai explicit a fost deputatul PSD Florin Iordache: „Noi suntem mai preocupați de campania electorală decât de acest vot (…). Din punctul meu de vedere, e mai important să ne întâlnim cu oamenii decât să venim azi la Parlament“.

Dacă cererea DNA va fi votată în prima săptămână de după euroalegeri, ar fi mai bine de o lună de când procurorii anticorupție au cerut Camerei încuviințarea arestării preventive a lui Florin Popescu. Social-democrații nu văd însă o problemă în acest fapt. „Dosarul poate să meargă înainte, cercetările merg mai departe, nu e asta problema din punctul nostru de vedere“, a explicat Iordache.

Nu trebuie însă uitat că deputații-juriști s-au pronunțat deja împotriva cererii DNA (cu un scor fără echivoc: 15 voturi „împotriva“ arestării preventive, 7 voturi „pentru“ și o abținere) și, cel mai probabil, plenul va merge pe direcția trasată de Comisia juridică.

Deputatul Florin Popescu (fost lider al PDL, trecut la PMP, partid din care și-a dat demisia după izbucnirea scandalului) este acuzat de DNA că, în campania din iunie 2012, pe când viza un nou mandat la șefia CJ Dâmbovița, s-ar fi folosit de influența și autoritatea care decurgeau din funcția de președinte al PDL Dâmbovița pentru a obține bani, bunuri sau foloase necuvenite. Mai precis, Popescu ar fi cerut administratorului unei firme 50-60.000 de pui grill (60-80 tone de pui), în valoare de peste 400.000 lei, pentru a-i distribui cetățenilor din județ înaintea alegerilor locale.

PDL vorbește acum de demisii de onoare

Dacă tot nu mai este Florin Popescu în PDL, democrat-liberalii susțin că acesta ar trebui să-și dea demisia de onoare din Parlament și să se pună la dispoziția justiției. „Ai greşit, îți dai demisia de onoare, te duci, îți aperi dacă este cazul nevinovăția în instanță şi pe urmă românii te reprimesc cu brațele deschise la un eventual nou scrutin electoral“, a declarat prim-vicepreședintele PDL Andreea Paul.

Nu despre demisii de onoare au vorbit democrat-liberalii când, de pildă, cererea de percheziție a DNA era respinsă de Camera Deputaților în cazul Monica Iacob Ridzi (fostul ministru PDL al Tineretului, condamnată între timp, nedefinitiv, la cinci ani de închisoare cu executare).

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă