10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFlashmob - "Nu sunt de vanzare: STOP traficului de persoane!"

Flashmob – “Nu sunt de vanzare: STOP traficului de persoane!”

Peste 20 de tineri cu măşti albe pe faţă s-au adunat în parcul Tineretului pentru a manifesta împotriva traficului de persoane.

“Am dorit să atragem atenţia asupra acestui fenomen şi să ne alăturăm într-un mod simbolic persoanelor care au reuşit să supravieţuiască acestei experienţe, precum şi celor care luptă împotriva traficului de persoane”, explică Andreea Molocea, doctorandă a Facultăţii de Studii Politice şi Administrative şi una dintre organizatoarele flash mob-ului de sâmbătă.

(Vezi VIDEO în stânga articolului)

Totul a durat mai puţin de 10 minute. La sunetul unui fluier, participanţii, aparent simpli vizitatori în parc, şi-au pus măşti albe , s-au aşezat în şir indian şi au rămas nemişcaţi câteva minute. În fruntea lor era singurul personaj cu o mască pictată. “Eu am fost “the jocker” la aceasă acţiune. Am jucat rolul traficantului de persoane. Ţineam o sfoară în mână, de care erau prinşi ceilalţi participanţi- asta fiindcă traficul de persoane este o formă de sclavagism ” , explică Dragoş Iancu, un antreprenor de 28 de ani, membru în ONG-ul FILIA.

Lect. Univ. Alice Iancu şi doctoranda Andreea Molocea, amândouă organizatoare ale flash mob-ului, explică rolul măştilor albe: fetele traficate sunt privite asemenea unor obiecte, sunt depersonalizate. “De cele mai multe ori, vocea lor nu este auzită, de aceea măştile nu sunt decupate în jurul gurii”, detaliază Alice Iancu.

Trecătorii se uitau la participanţi, iar câţiva chiar s-au oprit, din curiozitate. “Cred că e binevenită acţiunea lor, deşi e imposibil să combaţi traficul de persoane, mafia e prea mare”, cometează Petre, care privea la demonstranţi.

Data de 18 octombrie a fost declarată ziua europeană împotriva traficului de persoane. A fost motivul pentru care ONG-ul FILIA a decis organizarea adunării spontane, spune Andreea Molocea.

Numărul persoanelor traficate la nivel mondial nu poate fi cunoscut cu exactitate, însă, potrivit ONU, e vorba de 2.5 milioane de victime. Conform CEPOL, membrii ONU care se ocupă de acest fenomen declară că în prezent victimele sunt mai numeroase decât numărul total al celor vânduţi de-a lungul a patru secole de sclavagism. Alte estimări statistice arată că cifra celor traficaţi depăşeste 20 de milioane.

Flash mob-ul este o metodă de a atrage atenţia, apărută în anii 2000, fiind organizată cu ajutorul internetului sau a telefoanelor mobile.

 

Vezi video complet aici

Cele mai citite

România și-a aflat adversarele de la Campionatul European de handbal feminin. Cum arată grupa tricolorelor

Naționala de handbal feminin a României a fost repartizată în Grupa B, alături de echipele Muntenegrului, Cehiei şi Serbiei, la Campionatul European care va...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...
Ultima oră
Pe aceeași temă