23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFiul lui Gaddafi a fost eliberat în secret din închisoare

Fiul lui Gaddafi a fost eliberat în secret din închisoare

Condamnat la moarte în contumacie de un tribunal al regimului libian recunoscut de comunitatea internaţională şi deţinut de cinci ani, Saif al-Islam, al doilea fiu al lui Muammar Gaddafi, a beneficiat de o amnistie generală.

Karim Khan, avocatul lui Saif al-Islam, a confirmat pentru France 24 că acesta a fost eliberat la jumătatea lunii aprilie, este în siguranţă pe teritoriul libian, dar a refuzat să spună unde se află clientul său. Avocatul a precizat că acum obiectivul său este să determine încetarea urmăririi în justiţie a clientului său de către Curtea Penală  Internaţională (CPI). CPI cere din 2014 extrădarea lui Saif al-Islam la Haga, pentru a fi judecat pentru „crime contra umanităţii“, ceea ce justiţia libiană a refuzat, afirmând că este competentă juridic pentru a judeca această afacere emblematică. Saif al-Islam Gaddafi a fost condamnat la moarte pentru „crime de război şi represiunea manifestaţiilor paşnice în timpul revoltei din 2011“. Potrivit unor surse citate de Le Monde, Saif al-Islam Gaddafi circulă liber prin Zintan din septembrie şi ar deţine o „casă confortabilă, unde trăieşte cu o nouă soţie şi fiica lor de 3 ani“.

Această eliberare-surpriză, care nu a putut fi verificată prin sursă oficială libiană, nici prin imagini recente, reaminteşte fractura ţării între două guverne, unul instalat la Tripoli, altul în est, la Bayda, lângă Tobruk, şi deci două sisteme judiciare concurente.

Judecat alături de alţi 37 de responsabili ai regimului Gaddafi de un tribunal din Tripoli, fostul nr. 2 al puterii libiene a fost condamnat la moarte în iulie 2015, dar pedeapsa nu a fost executată. Motivul a fost că Saif al-Islam era deţinut în afara cadrului legal de miliţiile din oraşul Zintan care au refuzat să-l predea pentru a fi judecat. Două luni mai târziu, Parlamentul din Tobruk, „recunoscut de comunitatea internaţională“, dar nu de guvernul concurent din Tripoli, vota o lege de amnistie care s-a aplicat şi familiei Gaddafi, aşa cum declara unul din avocaţii lui Saif al-Islam într-o conferinţă de presă la Haga, la finele lunii iunie.

 O „carte politică“

Mehdi Bouaouaja, avocatul lui Baghdadi Ali Al-Mahmoudi, fost premier al dictatorului Gaddafi, condamnat la moarte în compania altor doi responsabili libieni de Curtea specială din Tripoli la 28 iulie 2015, a avertizat contra entuziasmului privind „eliberarea“ lui Saif al-Islam Gaddafi. El a precizat că acesta nu era în detenţie, ci „în reşedinţă supravegheată“ şi, mai ales, este „o carte politică în mâinile miliţiilor din Zintan, care nu îl vor lăsa să părăsească oraşul“.

Mattia Toaldo, specialist în Libia la European Council on Foreign Relations, recunoaşte că afacerea este ciudată şi subliniază că „în mod cert, Saif al-Islam poate juca un rol politic în eventualitatea unei mari reconcilieri naţionale în foştii gaddafişti şi revoluţionari“.

Cercetătorul italian subliniază că autorităţile – civile şi militare – din Misrata „recunosc necesitatea pansării rănilor încă deschise, cauzate de războiul civil din 2011“.

Oraş-martir în timpul acelui război civil, Misrata s-a impus după aceea ca un oraş emergent. Relativ prosper, conectat la comerţul internaţional şi în special cu Turcia, oraşul portuar furnizează combatanţi care luptă contra jihadiştilor libieni ai Statului Islamic care s-au instalat în zonele cu zăcăminte şi instalaţii petroliere. Mai multe medieri internaţionale sunt în curs pentru a se ajunge la sfârşitul dezordinii libiene. Mai multe state din Golf şi-au înmulţit aceste tentative, inclusiv în timpul Ramadanului, dar fără rezultat aparent.

Eliberarea deţinutului face parte, teoretic, din gesturile prin care se fac presiuni asupra revoluţionarilor şi a gaddafiştilor pentru a se angaja pe calea dialogului.   

Cele mai citite

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă