3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialFITS, la jumătate de drum

FITS, la jumătate de drum

Ediţia din acest an este, până acum, un succes remarcabil, spun sibienii.

 

În primele trei zile, peste 180.000 de spectatori au participat la piesele de teatru indoor, spectacolele de stradă şi evenimentele conexe ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce a luat startul la sfârşitul săptămânii trecute. Ediţia a XVIII-a a FITS s-a deschis vineri noapte cu concertul trupei Holograf. Pe scenă au mai urcat Direcţia 5 şi Zdob şi Zdub, care au adunat duminică seară aproape 20.000 de oameni în Piaţa Mare din Sibiu. Ediţia 2011 se va încheia duminică seară.

Multe surprize

Ca fiecare ediţie a festivalului, şi cea din acest an a venit cu nenumărate surprize. Anul trecut, în cadrul spectacolelor lectură, actriţa Ofelia Popii a lecturat un text cvasinecunoscut. Simpla lectură s-a transformat apoi într-un spectacol one-woman-show, piesa Felii, ce o are pe Ofelia Popii ca unic actor şi care a devenit apoi una dintre cele mai apreciate piese ale anului, premiată la Gala Premiilor Uniter. Dacă anul trecut de secţiunea spectacolelor de lectură s-a ocupat Ioan T. Morar, anul acesta Cătălin Ştefănescu, amfitrionul emisiunii „Garantat 100%”, este la timona lecturilor care întotdeauna vin cu rezultate surprinzătoare.

O altă surpriză mai puţin cunoscută a ediţiei din acest an o reprezintă spectacolul „Portretul lui Dorian Grey”, în regia lui Bastian Kraft, spectacol programat pentru ultima zi a festivalului, de la ora 17.00, la sediul Teatrului Gong. Este o foarte mare realizare a FITS aducerea Burgtheater din Viena la Sibiu. Este vorba de singurul teatru din lume trecut în Constituţia unei ţări, respectiv Austria, şi considerat drept o comoară naţională.

Şi ca un eveniment inedit, ediţia din acest an a FITS aduce şi primul spectacol ce se desfăşoară în Grădina Zoologică. Este vorba despre spectacolul olandezilor de la Teatro Pavana intitulat „Girafele” şi care va avea loc duminică, 5 iunie, de la ora 12.00. În 2 iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru se va deschide SibiuBookFest, cel mai mare târg de carte din România, din afara Bucureştiului. SibiuBookFest îi are ca invitaţi speciali pe Dorel Vişan, Radu Paraschivescu şi Grigore Cartianu, iar ambasadorul Emiratelor Unite Arabe în România şi-a anun¬ţat prezenţa la lansarea cărţii Sultanului bin Mohammed al-Qasimi, „Întoarcerea lui Hulagu”.

Spectacole „de musai”

Joi, ora 19.00, sediul Teatrului „Radu Stanca” – „Iubita ieşită din fumul beţigaşelor parfumate” al companiei Yamanote Jijosha.

Vineri, ora 19.00, sediul Teatrului „Radu Stanca” – „Stihuri de la moartea tatălui său” al Teatro de la Abadia.

Sâmbătă, ora 19.00, Sala Thalia – „Piatra neagră” de Sharjah National Theatre United Arab Emirates

Duminică, ora 18.00, Sinagogă – spectacol de muzică, coproducţie Elveţia, Austria, Italia şi Australia.

Cele mai citite

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Statele Unite vor desființa vizele pentru români din anul 2025, susține premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, cu prilejul vizitei sale în SUA, că Statele Unite vor renunța să mai ceară vize cetățenilor români începând cu...

Sute de grefieri protestează în faţa Instanţei supreme

Câteva sute de grefieri de la instanţe şi parchete din toată ţara protestează luni în faţa sediului provizoriu în care funcţionează Înalta Curte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă