13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialFirma scutită de o amendă de sute de mii de euro. A...

Firma scutită de o amendă de sute de mii de euro. A colaborat cu Concurenţa în cazul licitaţiilor Romgaz trucate

Consiliul Concurenței a decis să nu sancționeze cu o amendă ce se putea ridica la câteva sute de mii de euro compania Foserco, parte a grupului american Weatherford, implicată în trucarea unor licitații organizate de Romgaz.

Foserco era investigată de CC alături de companiile Dafora Mediaş, Upetrom 1 Mai, Foraj Sonde Craiova şi Foraj Sonde Târgu-Mureş. Totuși, pentru că societatea a colaborat cu Concurența, aceasta a fost scutită de amendă.

"Este prima investigaţie declanşată în urma unei cereri de clemenţă. Companiile s-au înțeles să își împartă lucrările de foraj pentru care Romgaz urma să organizeze licitaţii publice, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor şi modul în care urmau să acţioneze. Una dintre companiile implicate în înțelegere ne-a furnizat probele încălcării legii concurenței, motiv pentru care a fost exonerată de la plata amenzii", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Potrivit Mediafax, el a menţionat că acest cazul a fost iniţiat pentru că o firmă a recunoscut că a încălcat legea şi a pus la dispoziţia Consiliului dovezi în acest sens, care după investigaţie s-au dovedit adevărate.

"Pe cel care ne-a furnizat informaţia nu l-am sancţionat, asta e politica de clemenţă. În ţările dezvoltate ale UE, care au o practică mai avansată în combaterea încălcărilor de lege, clemenţa este principalul mijloc de depistare a cartelurilor. Important este să facem să devină căt mai întâlnită şi în România această practică, să încurajăm mai multe companii să recunoască, iar pentru noi este mai uşor să depistăm alte cazuri", a spus Chiriţoiu.

Companiile sancționate deţineau peste 70% din piaţă în perioada încălcării, iar amenzile sunt cuprinse între 300.000 euro (Upetrom) și 900.000 euro (Dafora).

"Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 2 iunie 2008 – 12 octombrie 2009 şi a vizat mai multe proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp", potrivit Consiliului Concurenţei.

În luna decembrie, surse din piaţa energetică, citate de Mediafax, au declarat că cele patru firme au fost amendate de Consiliul Concurenţei, iar la acea dată purtătorul de cuvânt al grupului Upetrom, Radu Petrescu, a afirmat că Upetrom 1 Mai nu a primit nicio notificare privind vreo amendă, iar compania produce utilaj petrolier, neavând operațiuni de foraj petrolier.

Cele mai citite

Liderii PSD și PNL s-au dus la președintele Iohannis, înainte de ședința Coaliției

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-au dus la Palatul Cotroceni pentru a avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea celor...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Hidroelectrica a raportat un profit net de 6,3 miliarde de lei în 2023

Hidroelectrica, cel mai mare producător de enerrgie electrică din România, a raporat pentru anul 2023 un profit net în creștere cu 42%, la o...
Ultima oră
Pe aceeași temă