14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialFirma lui Ţiriac va construi noua pistă a Aeroportului Cluj

Firma lui Ţiriac va construi noua pistă a Aeroportului Cluj

Compania Napoca Construcţii este condusă, în calitate de director, de şeful UNPR Cluj.

 

Lucrările la noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj ar urma să înceapă joi, în contextul în care azi este programată semnarea contractului între Consiliul Judeţean Cluj şi compania Napoca Construcţii, care a câştigat licitaţia pentru construire. Noua pistă ar urma să aibă o lungime de 2.100 de metri, iar ulterior ar urma să fie extinsă la 3.500 de metri, până în anul 2013, potrivit site-ului www.clujtoday.ro.

Unul dintre acţionarii impor­tanţi ai companiei care conduce consorţiul câştigător este omul de afaceri Ion Ţiriac. Fostul tenisman este considerat drept unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România. Directorul firmei este omul de afaceri Ştefan Dimitriu, care este preşedinte al Camerei de Co­merţ şi Industrie Cluj şi preşe­dinte al filialei clujene a UNPR, formaţiune care face parte din coaliţia de guvernare, alături de PDL, partidul din care face parte preşedintele Consiliului Jude­ţean Cluj, Alin Tişe.

SC Napoca Construcţii SA a con­dus, în această licitaţie, o asociere din care mai fac parte SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL. Valoarea licitaţiei este de 32,4 milioane de euro. Termenul de execuţie este de 180 de zile.

Aeroport pentru dezvoltarea judeţului

Preşedintele Consiliului Jude­ţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că aceste investiţii în aeroportul clujean vor duce la dezvoltarea judeţului. El a afirmat că, astfel, vor putea veni noi investitori în Transilvania. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean a adăugat că noua pistă a aeroportului va permite organizarea unor zboruri transatlantice. El a mai spus că visul său este de a zbura cu un avion de mari dimensiuni între Cluj-Napoca şi New York. “Poate pare doar un vis îndrăzneţ, aşa cum au părut alte visuri pe care le-am avut, dar unele dintre ele au devenit realitate, aşa cum sper să devină şi acest zbor peste Oceanul Atlantic”, a spus preşe­dintele Consiliului Judeţean Cluj. Pe de altă parte, Alin Tişe a declarat că inten­ţionează să dea în judecată şi să ceară falimentul firmei Romstrade, cea care a amânat, prin introducerea unor contestaţii, semnarea contractului dintre reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj şi cei ai firmei Napoca Construcţii.

Licitaţie pentru pista de 3.500 de metri

După finalizarea noii piste a aeroportului din Cluj, va urma o nouă licitaţie, pentru construirea unei prelungiri, care va duce la o pistă totală de 3.500 de metri. Aceasta ar putea fi terminată până în anul 2013. Noua pistă va presupune şi devierea cursului râului Someşul Mic. Alin Tişe a declarat că lucrările de deviere vor avea loc în paralel cu cele de construire a noii piste de aterizare şi decolare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Pistă din 1968

Actuala pistă de aterizare a aeroportului clujean a fost construită în anul 1968. Ea este insuficientă pentru volumul presupus de creşterea numărului de pasageri de pe aeroportul din Cluj la peste un milion de persoane pe an. Aeroportul din Cluj-Napoca a fost amenajat în perioada interbelică şi, de atunci, a funcţionat neîntrerupt. Ca volum de pasageri, regia autonomă care administrează aeroportul clujean este cea de-a doua din România, după compania care administrează aeroporturile Băneasa din Bucureşti şi “Henri Coandă” din oraşul Otopeni.

Cele mai citite

Primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și fastuoasa investire a lui Putin. Simple încondeieri

Două evenimente majore, nemediatizate la aceleași dimensiuni - primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și investirea lui Vladimir Putin cu un nou...

Ministerul Educaţiei a publicat clasamentul universităţilor din România

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti ocupă primele trei locuri în Metarankingul Naţional pe anul 2023 al instituţiilor...

Dispute pe salariu minim european. PSD anunță că se majorează din vară, PNL ar vrea discuții cu companiile

Implementarea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă PSD promite să realizeze această majorare de la 1 iulie, în timp ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă