18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFinisaje elegante cu placări ceramice

Finisaje elegante cu placări ceramice

Concepute pentru a oferi soluţii integrate şi personalizate pentru decorarea casei, plăcile ceramice actuale propun opţiuni nelimitate de combinaţii coloristice, formate, modele şi tăieturi pentru orice funcţiune a casei, atât în interior, cât şi la exterior.

Modelele, finisajele, texturile, formatele, dar şi calităţile tehnice, întreţinerea uşoară şi versatilitatea plăcilor ceramice constituie tot atâtea beneficii şi posibilităţi de aplicare şi creare a unor decoruri personalizate, fie că este vorba de interior (baie, bucătărie, dar şi living, dining, dormitor), fie de sau exterior (terasă, grădină, faţade, piscine).

Dacă înainte formatele pătrate erau singurele cunoscute, în prezent cele dreptunghiulare sunt mai căutate, acestea îmbrăcând orizontal diferitele încăperi ale casei şi conferindu-le eleganţă şi lux. Ca dimensiuni se constată o utilizare extrem de variată, care merge şi către extreme.

Design şi expresie artistică

Aspectul elegant, creativ şi nou al plăcilor determină o migrare a acestora din zonele tradiţionale (baia, bucătăria şi terasa) către living, dining şi, mai nou, dormitor şi birou. Fără îndoială, imitarea perfectă a unor texturi precum lemnul, tapetul sau textilele invită la aplicarea finisajelor ceramice în spaţii care au nevoie de o ambianţă mai caldă. Suprafeţele curbe realizate cu plăci ceramice pot satisface proiecte extrem de interesante, fiind folosite inclusiv pentru mozaic. Acesta rămâne foarte folosit, mai ales că în afară de variantele uní, cu forme pătrate, acum sunt disponibile şi modele divers colorate, cu forme dreptunghiulare şi lamelare, îmbinate ca un puzzle.

Plăcile cu suprafeţe în relief şi cele interschimbabile permit, de asemenea, un design personalizat.

Alegerea finisajelor

Modelul, forma şi culoarea plăcilor ceramice dau tonul amenajării, oferind un anumit aer, astfel încât trebuie alese cu discernământ. Indiferent de dimensiunile băii, puteţi alege modelul de gresie şi faianţă care vă place, însă va trebui să respectaţi câteva reguli de bază în privinţa cromaticii şi a repartizării plăcilor. Oricum, aveţi la dispoziţie posibilităţi nelimitate.

Pentru a accentua anumite zone ale băii, obţinând astfel un efect decorativ, puteţi folosi plăci ceramice colorate. Nu trebuie să căutaţi însă modele foarte elaborate, fiind suficient să alegeţi nuanţe contrastante. Astfel, puteţi dispune plăci de culori diferite pentru a „îmbrăca” frumos cada sau pentru a evidenţia zona lavoarului. Acestea pot face parte din aceeaşi gamă cu cele pe care le-aţi folosit în restul băii sau pot avea dimensiuni şi texturi deferite. Important este să le îmbinaţi armonios.

Dinamism

Dacă vreţi să obţineţi un decor vesel şi tineresc, dispuneţi plăcile astfel încât să creaţi jocuri de culori şi forme. Pentru un look modern, apelaţi la contraste cromatice puternice. Recomandarea noastră este să alegeţi gresie şi faianţă în culori calde şi optimiste (oranj, roşu, galben şi derivate ale acestora) şi să fiţi cât mai îndrăzneţi atunci când le combinaţi. Dacă aveţi nevoie şi de o doză de dinamism, atunci alternaţi plăci de dimensiuni diferite sau mixaţi imprimeurile gresiei cu cele ale faianţei.

Echilibru

Una dintre ideile de bază este aceea de a nu placa spaţiile mici cu faianţă în culori foarte închise sau extrem de puternice, aceasta putând fi eventual folosită ca accent. Într-o baie de dimensiuni reduse este indicat să utilizaţi o singură culoare, pentru a nu segmenta şi, deci, aglomera decorul. De asemenea, este important să ştiţi că nu trebuie să distribuiţi culorile mai închise în partea superioară, pentru a nu deveni apăsătoare.

Nuanţe pastelate şi armonie cromatică în băi

Alături de nuanţele de verde, se apelează deseori la cele de albastru şi portocaliu. Se poartă, de asemenea, combinaţiile de genul galben-portocaliu, roz-roşu sau albastru-violet. Există şi o tendinţă paralelă, exprimată prin pasiune excesivă, voluptate, evocare de senzaţii şi emoţii.

În general, se propun două direcţii: pe de o parte, săli de baie în cazul cărora elementul funcţional este esenţial, amenajate într-un stil tonic, iar pe de altă parte, spaţii care asociază băii ideea de relaxare, decorate într-un stil adecvat acestei idei. În ambele cazuri, opţiunile cele mai populare sunt mozaicul şi modelele care formează linii/dungi orizontale uní pe perete, întrerupte la un moment dat de o coloană verticală de circa 50 cm, cu elemente grafice sau de tip mozaic (şi mozaicul poate avea dimensiuni practice sau dreptunghiulare). Ca dimensiuni, cele mai uzitate pentru perete sunt cele dreptunghiulare – 15×60, 10×30, 30×60, 20×40, 40×80 cm etc. Pentru pardoseală, formele sunt mai mult pătrate, mergându-se pe extremităţi: 60×60 sau 10×10 cm.

Livinguri spectaculoase

Acoperirile reci sunt foarte des întâlnite în hol şi living, datorită rezistenţei, întreţinerii uşoare şi aspectului estetic. În ceea ce priveşte gresia, se folosesc de obicei plăci de dimensiuni mari, în diferite variante, glazurate şi porţelanate, ce conferă spaţiului o eleganţă deosebită. O mare căutare o au modelele cu preincizie şi cele cu aspect de piatră, lemn (parchet) antichizat ori patinat, care încălzesc ambianţa, dar şi cele care redau diverse metale (gresia metalizată), ideale pentru holuri. Pentru finisarea pereţilor se poate apela la decoruri în stil baroc (florale sau bizantine) sau care imită stucco veneziano.

Bucătării practice şi fresh

Alături de baie, bucătăria este un alt loc predilect şi tradiţional pentru aplicarea plăcilor ceramice. Acest fapt este încurajat de apariţia a numeroase piese de mobilier şi accesorii din ceramică şi a unor decoruri dinamice, fresh şi optimiste. Rusticul, care se potriveşte aici în anumite situaţii, este în continuare utilizat cu aceeaşi savoare, deşi tendinţa nu mai este atât de pregnantă.

Întreabă un specialist

Cum alegeţi plăcile ceramice?

Alegerea plăcilor ceramice în amenajări este, în primul rând, o problemă de stil şi design, mai cu seamă că această soluţie se poate recomanda nu numai pentru băi, bucătării şi terasă, ci şi pentru living şi chiar dormitor. Pentru informaţii privind tendinţele acestui domeniu, precum şi sfaturi şi recomandări privind alegerea plăcilor ceramice ne-am adresat designerului Simona Bonea, tel.: 0722.632.000, e-mail: simona@avantdardesign.ro

În general, tendinţele în designul de interior pentru acest an nu aduc mutaţii semnificative. Se respectă aceste tendinţe şi în cazul băilor?

Amenajarea băilor poate fi considerată un domeniu inovativ în permanenţă, întrucât acolo unde intervine creaţia îşi are loc şi ineditul. Într-adevăr, însă, schimbări semnificative nu apar în tendinţele de decorare a băilor.

La Cevisama, baia a stat tot în prim-plan?

Anul acesta, Cevisama – expoziţia internaţională anuală de ceramică, piatră naturală şi echipamente pentru băi – a arătat o creştere atât a numărului de participanţi expozanţi, cât şi a brandurilor, fiind prezentate 207 produse noi. Spaţiul băii se remarcă în topul decorărilor cu ceramică; nu lipsesc însă bucătăriile şi spaţiile de living, în care produsul ceramic aduce un plus nu numai estetic, ci şi practic.

Au fost prezentate nişte noutăţi semnificative?

Tendinţele de anul acesta păstrează aceeaşi temă în care eleganţa fuzionează cu funcţionalitatea. Materialele tradiţionale ca lemnul, piatra, cimentul sunt imitate perfect de aspectul şi textura plăcilor ceramice, mult mai rezistente şi uşor de întreţinut faţă de materialul natural. Se creează prin decorare spaţii echilibrate, distinse; lemnul, de exemplu, este prezentat ca un produs foarte versatil. Un ambient creat cu o pardoseală din lemn şi decorat în rest în stil clasic sau vintage devine un spaţiu amenajat în stil avangardist, cu o personalitate puternică.

Diferenţele cromatice, combinaţiile de culori şi diferenţele de tonalitate ale lemnului apar într-o singură placă ceramică, ceea ce conferă produsului stil şi personalitate. Alte plăci porţelanate imită materialul elegant al marmurei – această rocă ornamentală care face deliciul designului arhitectural. Prezentă în băi, dar şi în livinguri spaţioase, ceramica porţelanată marmorată imprimă amenajărilor un aer sofisticat. Noua tehnologie de prelucrare – kerajet – uimeşte încă o dată prin decorările realizate. Plăcile ceramice imită astfel până şi decorările cu tapet, o baie devenind un spaţiu intim deosebit.

Există două tehnologii de fabricare a plăcilor subţiri nou apărute: prin presare se obţin plăci de 5 mm grosime, iar prin extrudare – plăci de 3 mm grosime (faţă de cele tradiţionale 8 mm). Aceste plăci prezintă avantajul că se pot monta peste alte placări, nefiind necesară decopertarea.

Se poartă mai mult lucios sau mat? Dar ca dimensiuni, se merge mai mult tot pe dreptunghiuri, eventual organizate pe orizontală?

Luciul apare mai stilat, nu atât de strident, în combinaţie cu aspectul mat, în diverse combinaţii de decorări, fie florale, fie mai simple, cu linii curbe sau drepte.

Formatele de plăci sunt variate, de la 20 x 20 cm la formate din ce în ce mari, ca de exemplu 120 x 45 cm, uşor de montat, însă mai scumpe. Mozaicul se menţine în forţă, majoritatea producătorilor realizând combinaţii cât mai spectaculoase de culoare şi formate. Apar plăci de mozaic mai economice, ca cele de la Porcelanosa – în format de placă de 25 x 40 cm, şi nu pe plasă -, care montate în câmp îşi păstrează uniformitatea, nelăsând să se vadă rostul plăcilor.

Cum să îşi aleagă gresia şi faianţa cei care fac amenajări?

Gresia şi faianţa se aleg după gust, dar şi după buget, însă recomand să nu se piardă din vedere calitatea produsului. Se combină plăci din aceeaşi serie, se urmăreşte păstrarea unei armonii cu restul amenajării. Dacă livingul este modern, nu alegeţi o gresie rustică; dacă aveţi un apartament amenajat în stil clasic, alegeţi o faianţă pentru baie în acelaşi stil; inspiraţi-vă din cataloage cu ambiente create de furnizori, care sunt exemple de combinare a decorurilor cu plăcile de bază.

Noutăţile se vor regăsi şi pe piaţa noastră? Când?

Showroom-urile specializate au deja în portofoliu noutăţile plăcilor lansate la ultimele târguri de profil, piaţa din România, îşi păstrându-şi curajul de a fi în trend. Marii producători din Italia şi Spania, precum Fap Ceramiche, Porcelanosa, Marazzi, Ragno, sunt prezenţi în expoziţiile furnizorilor noştri din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă