1.7 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialFinantele verifica buzunarele sutanelor preotesti

Finantele verifica buzunarele sutanelor preotesti

TIMIS. Fetele bisericesti din judetul Timis s-au obisnuit sa bage in propriul buzunar sumele de bani pe care enoriasii le acorda pentru nunti, inmormantari, botezuri, spovedanii si alte slujbe. Pentru nici unul din aceste servicii religioase, preotii nu elibereaza chitante si, deci, nu platesc nici taxe oficiale. Cel putin asa reiese din inregistrarile Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) din judet.
Directorul adjunct al institutiei, Octavian Cret, a afirmat ca nici unul din cei aproximativ 200 de preoti nu si-a declarat veniturile obtinute in acest fel, ceea ce ar insemna ca activitatile pe care le presteaza se fac gratuit, iar ei traiesc doar din salarii. La randul sau, contabil-sef al Mitropoliei Banatului, Georgeta Ardelean, a spus ca situatiile contabile sunt “cu circuit interior”, aici fiind inscrise si incasarile suplimentare de la credinciosi.
Problema e ca aceste evidente nu sunt verificate de nimeni, asa ca totul se bazeaza pe constiinta fiecaruia fata de Dumnezeu. Consilierul economic al Mitropoliei Banatului, preotul Aurel Popescu, considera ca biserica nu este obligata sa dea socoteala nimanui pentru veniturile incasate. Oricum, sumele cerute de preoti, in plus fata de taxa oficiala pentru biserica, pentru inmormantari, nunti sau botezuri, sunt considerate a fi donatii, fiind scutite de impozit.
Numai Tipografia Mitropoliei Banatului aduce, anual, venituri de circa 200.000 de lei noi (doua miliarde lei vechi), din vanzarea cartilor, iar atelierul de fabricat lumanari mai umple vistieria cu peste 6 miliarde lei vechi. Pentru serviciile cele mai frecvente (nunti, inmormantari, botezuri), preotii incaseaza sume intre 30.000-1.000.000 lei vechi.
Salariul mediu al unui slujitor al Domnului se invarte in jurul a 6.000.000 lei vechi, in functie de vechime, gradul ierarhic si pregatire. Majoritatea preotilor de la tara au, insa, salariul mediu pe economie. De la inceputul anului, Fiscul a efectuat inspectii la 25 de parohii, biserici si manastiri din judet care au solicitat restituiri de TVA, respingand cererile de returnare a sumei de aproximativ 85 de milioane lei vechi, documentele justificative neindeplinind conditiile legale.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...
Ultima oră
Pe aceeași temă