15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFilmul lui Cristi Mungiu, considerat "prea dur" de Ministerul francez al Educatiei

Filmul lui Cristi Mungiu, considerat “prea dur” de Ministerul francez al Educatiei

Ministerul francez al Educatiei a refuzat sa editeze pentru colegii si licee DVD-uri cu filmul romanesc ''4 luni, 3 saptamani, 2 zile'', calificandu-l drept ''prea dur'', dar realizatorii de film au denuntat, vineri, ''presiunile exercitate de asociatiile antiavort'', relateaza AFP, citata de Rompres.

Filmul regizorului Cristian Mungiu a primit Palme d'Or si Premiul criticii la editia din acest an a Festivalului de la Cannes, fiind distins si cu Premiul Educatiei, ce recompenseaza din 2003 un film din selectia oficiala a festivalului, pentru calitatile sale artistice si interesul sau pedagogic. Or, pelicula castigatoare a acestei distinctii se bucura in principiu de dreptul de a fi difuzata in mediul scolar pe un DVD editat in 1500 de exemplare – ceea ce a nu a fost cazul cu ''4 luni, 3 saptamani, 2 zile''.
Intrebat de AFP, Nicolas Boudot, consilier tehnic in cabinetul ministrului francez al educatiei, Xavier Darcos, a confirmat ca decizia a fost luata la minister dupa vizionarea filmului de catre circa 20 de membri ai cabinetului si a motivat aceasta decizie prin ''duritatea'' peliculei.

''Am considerat dure imaginile din film. Filmul este potential socant si destabilizator pentru elevii intre 11 si 18 ani. Nu dorim ca elevii sa poata fi afectati de un film produs de Ministerul Educatiei Nationale'', a mentionat Nicolas Boudot, dezmintind orice presiune exterioara.
Aceasta opinie a creat o dezbatere in minister, unii responsabili apreciind ca, din contra, filmul lui Mungiu ''nu prezinta niciun risc pentru publicul adolescent, ci il invita sa ia cunostinta de un subiect care poate fi si trebuie abordat fara ocolisuri''.
Potrivit Societatii realizatorilor de film (SRF), Xavier Darcos a decis ''interzicerea fabricarii si difuzarii de DVD-uri cu filmul in mediul scolar in urma presiunilor asociatiilor antiavort''.
La sfarsitul lunii mai, asociatia antiavort Choisir la vie a denuntat, intr-un comunicat intitulat ''Cultura mortii recompensata la Cannes'', o ''veritabila propaganda proavort si un pericol pentru elevii de scoala'', exprimandu-si ''opozitia ferma fata de difuzarea unui asemenea film in institutiile scolare franceze''.

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă