13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFilmele se mută pe internet. Aţi renunţa la cablul TV?

Filmele se mută pe internet. Aţi renunţa la cablul TV?

Muvix.ro, mediadirect.ro, şi, mai nou, dolcetv.ro se bat să-i atragă pe români să vizioneze filme online, dar nicidecum gratis, ci cu plată. Pentru preţuri care variază între 60 eurocenţi şi 1,9 euro puteţi închiria unele dintre cele mai noi producţii cinematografice (care au ieşit din sălile de cinema) sau puteţi viziona diverse emisiuni sau competiţii sportive.

În cazul în care nu aveţi o conexiune la televiziunea prin cablu sau prin satelit, ar trebui să vă gândiţi bine înainte de a vă abona la un astfel de serviciu, în condiţiile în care orice contract presupune o perioadă minimă contractuală de unul sau doi ani. Dacă nu staţi prea mult pe acasă sau dacă emisiunile preferate nu sunt difuzate la orele când veniţi de la serviciu, cel mai bine ar fi să optaţi pentru serviciile online care permit vizualizarea de filme, emisiuni tv sau chiar competiţii sportive.

Dolce TV se vede pe net

Romtelecom a lansat săptămâna aceasta portalul dolcetv.ro unde utilizatorii pot vedea diverse emisiuni tv, pot viziona mai multe canale tv live şi pot viziona filme de lungmetraj. În portofoliul site-ului se găsesc 15 din cele mai urmărite canale TV româneşti printre care Realitatea TV, TVR 1, Antena 2, Antena 3, Euronews, OTV şi altele. În acelaşi timp, utilizatorii pot viziona toate sezoanele unor emisiuni de divertisment de succes – difuzate de Prima TV – precum „Mondenii” sau „Trăsniţii”. Acestea pot fi vizionate – cel puţin momentan – gratuit.

O dată cu lansarea portalului dolcetv.ro se lansează şi prima telenovelă transmisă exclusiv pe internet – „La vida entera” – care poate fi vizionată, de asemenea, gratuit.

În ceea ce priveşte filmele, închirierea unei pelicule costă între 65 eurocenţi şi 1,9 euro. Filmele le puteţi viziona în browser, deci nu le puteţi descărca pe calculator. Aveţi nevoie de o conexiune la internet destul de rapidă. Trebuie să mai ştiţi că tot conţinutul de pe dolcetv.ro poate fi vizionat numai pe teritoriul României.

Sunt românii pregătiţi pentru filme online?

În timp ce numărul românilor care descarcă filme de pe internet, ilegal, este destul de mare, ne întreabăm care este rostul unor asemenea de site-uri care oferă divertisment cu plată.

Oficialii Romtelecom spun că românii sunt pregătiţi, chiar şi în aceste condiţii, să plătească o taxă minimă pentru filme online.
„Însă foarte important este ca un astfel de serviciu să ofere aceeaşi calitate ca şi cea asigurată de televiziunea clasică, precum şi un conţinut la fel de ofertant,” explică oficialii Romtelecom.

Întrebaţi cum ar putea fi românii să renunţe la download-ul ilegal de filme de pe internet, oficialii Romtelecom nu au dat o soluţie clară, însă au subliniat că acest lucru ar putea începe cu oferirea de alternative, dar nu foarte scumpe.

„În plus, avem motive să credem că streamingul va înlocui download-ul de filme. Este mult mai simplu pentru utilizator să vizioneze un film online decât să aştepte să îl downloadeze şi astfel să îşi încarce hard drive-ul computerului cu filme”, au mai spus reprezentanţii celui mai mare operator de telefonie fixă.

MediaPro, deschizătorul de drumuri

Primul serviciu care a permis utilizatorilor să vizioneze filme pe internet, contracost şi legal, a fost muvix.ro lansat de divizia online a grupului MediaPro, grup care deţine posturile Pro Tv şi Acasa TV. Site-ul a fost lansat în decembrie 2009. La acel moment, şeful diviziei MediaPro Interactive, Orlando Nicoară, declara într-un interviu acordat site-ului mobile-news.ro că „Marile studiouri deja încep sa fie din ce in ce mai interesate de monetizarea filmelor prin intermediul online-ului pe măsură ce scăderea vânzărilor de dvd-uri e tot mai evidentă”.

Cât costă filmele

Între cele patru site-uri nu există diferenţe foarte mari atunci când vine vorba de preţul închirierii unui film.

Muvix.ro – între 1,50 şi 2,50 euro/film (24 de ore)
Mediadirect.ro – între 1,10 şi 2,85 euro/film (24 de ore)
Dolcetv.ro – între 0,65 şi 1,85 euro/film (perioadă de închiriere neprecizată)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă