12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialFiica presedintelui Parlamentului European, noua stea a filmului polonez

Fiica presedintelui Parlamentului European, noua stea a filmului polonez

» Tanara actrita poloneza Agata Buzek a facut parte (alaturi de Dragos Bucur) din constelatia celor 10 Shooting Stars de la Berlin in acest an. La 34 de ani, Agata Buzek este figura emblematica a noului val al cinematografiei poloneze.

Consacrata cu ocazia Berlinalei drept una dintre cele mai bune artiste europene ale anului, actrita poloneza Agata Buzek a obtinut roluri mari atat in cinematografie, cat si in teatru, fiind considerata noua stea a filmului polonez. "Discursul potrivit caruia Agata Buzek isi datoreaza succesul uimitor umbrelei protectoare a tatalui sau, Jerzy Buzek, fost prim-ministru polonez si actual presedinte al Parlamentului European, nu mai poate fi invocat fara a parea ridicol. Pe 15 februarie, Agata a intrat in elita celor mai buni 10 actori europeni, prin primirea titlului de Shooting Star 2010 la Berlinala", comenteaza cotidianul polonez Polska, care a realizat un portret al tinerei artiste.

De la Andrzej Wajda la Peter Greenaway
Agata Buzek a cochetat cu diverse forme de arta, a facut balet in copilarie, a lucrat ca fotomodel la Paris, iar in cele din urma s-a axat pe actorie. Actrita poloneza a inceput sa viseze la o cariera in film inca din adolescenta, pe vremea cand era eleva a scolii de balet din Gliwice, ulterior frecventand Atelierul de arta dramatica al Dorotei Pomykala din Katowice. Cand a obtinut diploma Academiei de Teatru din Varsovia, in 1999, avea deja mai multe roluri la activ, insa adevaratul succes urma sa vina mai tarziu. In 2001, interpretarea personajului Pavetta din miniserialul "The Witcher"/"Vrajitorul" a fost calificata drept "interesanta" de catre critica, chiar daca adaptarea cunoscutei nuvele a lui Andrzej Sapkowski nu a entuziasmat cinefilii. Anul 2002 a fost triumfal pentru Agata Buzek: a jucat rolul Klarei in "Zemsta"/"Revansa" de Andrzej Wajda, film considerat de critici "o bijuterie", pus in scena dupa o piesa a lui Aleksander Fredro.

 

Rolul de amanta foarte energica ii aduce o nominalizare pentru Cel mai bun rol secundar din partea juriului Academiei Poloneze de Film. A jucat in cateva filme poloneze, dar adevarata celebritate a obtinut-o in urma cu un an, cand "Rewers", de Borys Lankosz, a obtinut sapte Lei de Aur la cea de-a 34-a editie a Festivalului de Film Polonez de la Gdynia, cel mai prestigios festival de film din Polonia. La randul ei, Agata Buzek castiga premiul pentru Cea mai buna actrita si Premiul publicului "Zbyszek Cybulski". "Filmul «Rewers», un thriller care se petrece pe vremea Poloniei staliniste, a dat masura intregului sau talent. Aceasta incarneaza perfect rolul Sabinei, un mic soricel gri insignifiant, o lucratoare intr-o editura din Polonia populara, care, intr-un exces de emotie, isi otraveste demonicul amant, ofiter in serviciile de informatii interne. Cu acest rol a cucerit atat publicul, cat si critica", scrie Polska.

Inca de la debutul sau in film, Agata Buzek a jucat in multe productii internationale, unele dintre acestea semnate de regizori celebri: "La Ballata dei Lavavetri" (Peter del Monte, Italia, 1998), "Libre circulation" (Jean-Marc Moutout, Franta, 2002), "Valerie" (Birgit Möller, Germania, 2007), "Nightwatching" (Peter Greenaway, 2007) si "Within the Whirlwind" (Marleen Gorris, 2008).

Observator la alegeri in Ucraina si militant pentru constructia fantanilor in Sudan
"Inainte de toate sunt actrita, ceea ce nu inseamna  insa ca nu percep lumea din jurul meu", a declarat Agata Buzek acum sase ani. In 2004, actrita s-a angajat ca observator in timpul alegerilor prezidentiale din Ucraina. In acelasi timp, a sustinut miscarea "Solidaritate cu Bielorusia", apoi a participat la o strangere de fonduri pentru constructia de fantani in Sudan, organizata de catre Actiunea Umanitara Poloneza. De asemenea, actrita colaboreaza cu Viva, o fundatie pentru apararea drepturilor animalelor. "Acestea fiind spuse, cum sa o calificam pe Agata Buzek, cea mai celebra actrita poloneza a ultimilor ani? Putin interesata de celebritate, absenta din tabloide, discreta si, daca e sa luam in considerare interviurile sale, pur si simplu rezonabila. Natura a dotat-o, de altfel, cu o remarcabila frumusete (la 23 de ani era manechin la Paris) si cu o personalitate adevarata (isi recunoaste public catolicismul). Nu e rau ca si carte de vizita poloneza in lumea cinematografiei", conchide Polska.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă