26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFIF Comedy Cluj sau comedii de pe tot mapamondul

FIF Comedy Cluj sau comedii de pe tot mapamondul

O sută de filme în zece zile. Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, care va avea loc între 14 şi 23 octombrie, îşi propune să ofere spectatorilor săi o medie de zece filme pe zi, dar şi o călătorie în jurul lumii, pentru că producţiile ating cele mai diverse puncte ale globului.Organizatorii festivalului şi-au propus şi o serie de evenimente conexe, cum ar fi sesiuni de stand-up comedy, workshopuri şi discuţii cu invitaţi din lumea filmului.


O poveste românească plasată în anii ’80

În competiţia oficială de anul acesta au ajuns zece filme din nouă ţări: România, Grecia, Italia, Elveţia, Taiwan, China, Rusia, Germania şi Marea Britanie. Pentru publicul român, cel mai mare interes îl prezintă “Visul lui Adalbert” (România, 2011, R: Gabriel Achim), o comedie neagră bazată pe o întâmplare reală, petrecută în 1986, anul exploziei de la Cernobâl şi al câştigării Cupei Campionilor Europeni de către Steaua Bucureşti, într-o fabrică. Este primul lung-metraj al lui Gabriel Achim, după debutul său cu scurt-metrajul „Bric-Brac”, selectat la Berlinală în 2009. Din distribuţie fac parte actori cunoscuţi publicului clujean, precum Ozana Oancea (din „Felicia, înainte de toate”), Gabriel Spahiu („Lampa cu căciulă”, „Nunta mută”) sau Mimi Brănescu („Boogie”, „Marţi, după Crăciun”).

Marea Britanie este singura ţară reprezentată cu două filme în competiţie. „Patru lei” (Four Lions, R: Christopher Morris) este o comedie plină de haz care priveşte Jihad-ul dintr-o perspectivă inedită. Deşi de cele mai multe ori, terorismul este o problemă de ideologie, el poate fi comic când teroriştii sunt nişte idioţi.

Premii şi nominalizări: premiul BAFTA pentru debut britanic excepţional (2011), premiul pentru cea mai bună comedie britanică a anului 2010, Premiul Special al Juriului la Festivalul Filmului de Comedie de la Monte Carlo (2010), selecţia oficială a Festivalului de la Sundance (2010).
Al doilea film britanic, “Infidelul” (The Infidel, R: Josh Appignanesi) este o comedie actuală, despre identitate şi etnicitate. Mahmud este un stâlp al comunităţii musulmane, dar, în momentul în care îi moare mama, află că este de fapt adoptat şi că este evreu.

Comedii morbide, poveşti cu mafioţi şi locuri exotice

Revoluţia Felinarelor Roşii” (Hong Deng Meng, China, 2010, R: Sam Voutas) va fi o pată de culoare în festival. Este povestea unui şomer din Beijing, care declanşează o adevărată revoluţie sexuală în cartierul său ultra-conservator, prin deschiderea unui magazin destinat adulţilor.

Tot din Extremul Orient, „Duminică în stil filipinez” (Pinoy Sunday, Taiwan, Filipine, 2009, R: Wi Dong Ho) prezintă doi imigranţi filipinezi care îşi transformă ziua de duminică într-un maraton al aventurii, perseverenţei şi al descoperirii de sine.

Eu, ei şi Lara” (Io, Loro e Lara, Italia, 2009, R: Carlo Verdone) este povestea unui preot misionar în Africa. Ajuns în faţa unui crize spirituale, decide să se întoarcă în Italia, unde întâlneşte o femeie misterioasă, care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.

“Premiile şi nominalizările sale includ Panglica de argint (2010) pentru cel mai bun scenariu original din partea Sindicatului Italian al Jurnaliştilor de Film, selecţia oficială la Festivalul Filmului Italian de la Bastia (în Corsica)”, spun organizatorii.

Din Elveţia vine “O viaţă lungă” (Länger Leben, 2010, R: Lorenz Keiser, Jean-Luc Wey), o comedie neagră cu profunzimi surprinzătoare, despre doi pensionari bolnavi, puşi în faţa unei situaţii inedite: cel care moare primul îi dă celuilalt organul necesar pentru a supravieţui. Cu toate problemele lor actuale, grecii dovedesc că îşi păstrează simţul umorului.

“Patru costume negre” (4 Mavra Kostoumia, 2010, R: Renos Haralambidis) este povestea a patru gropari care primesc oferta vieţii lor: să îndeplinească ultima dorinţă a unui muribund. Cei patru sunt aruncaţi în mijlocul unei odisei care se transformă într-o călătorie de autocunoaştere.

Comedii în stil rusesc şi nemţesc

În “Fetele Yakuza nu plâng niciodată” (Doch Yakudzy, Rusia, Germania, 2010, R: Sergey Bodrov, Gulshat Omarova), Yuriko este fiica de 10 ani a unui membru influent al mafiei japoneze yakuza, de care se tem toţi. Când familia sa este pusă în pericol, decide să o trimită pe fată în Italia, dar avionul aterizează forţat în sudul Rusiei. “Bondarul” (Die Hummel, Germania, 2010, R: Sebastian Stern) este o tragi-comedie nemţească şi laconică, despre un vânzător de cosmetice dintr-un orăşel bavarez.

 

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...
Ultima oră
Pe aceeași temă