9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialFestivalul Mamaia a ajuns la final

Festivalul Mamaia a ajuns la final

» Tinerii care sunt premiati la Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia spera sa devina vedete, dar membrii juriului atrag atentia ca succesul in viitor depinde exclusiv de promovarea in mass-media si de preluarea artistilor sub aripa caselor de productie.

Aproape toti tinerii care participa in ultimii ani la Festivalul de la Mamaia au studii de specialitate. Sunt studenti sau masteranzi ai facultatilor de arte, specializarile canto (clasic), muzica usoara, jazz. In concurs participa si liceeni, nu mai mici de 16 ani. In duel intra, pe de o parte, interpretii, pe de alta parte, compozitorii. La sectiunea "Creatie" isi incearca norocul cu noi melodii artisti consacrati, precum Marius Teicu, Adrian Romcescu, Mihai Alexandru sau Andrei Tudor, dar si compozitori mai putin cunoscuti. sanse au, in mod egal, toti cei care concureza, insa unele voci sustin faptul ca avantajati ar fi compozitorii cu experienta. Anul trecut, la "Creatie", juriul a acordat locul I lui Mihai Alexandru, pentru melodia "Da-mi o bere", o compozitie care a urcat rapid in topurile muzicale. Tot anul trecut, la sectiunea "Interpretare", cea mai buna solista a fost Minodora Dedis, a carei voce, aproape identica cu cea a Madalinei Manole, a fost gustata de public si apreciata de juriu. Solista Irina Popa, din Galati, a castigat Trofeul Mamaia 2008. Irina a lasat cu gura cascata juriul prin ambitusul vocii sale, in stare sa dezmorteasca si cel mai plictisit telespectator. Dupa festival, Irina a declarat presei ca premiul de la Mamaia a insemnat o recunoastere a muncii sale asidue de la o varsta frageda. Canta de la varsta de cinci ani, atunci cand a aparut prima oara pe scena Palatului Copiilor din orasul natal. Casele de discuri nu prea s-au inghesuit sa o promoveze insa. Cu toate acestea, notorietatea de care s-a bucurat la Mamaia i-a dat forta sa ajunga in semifinala de la Eurovision din acest an si sa se gandeasca la infiintarea unei trupe de instrumentisti, pentru a o ajuta in concertele live.

Rampa de lansare
Membrii juriului de specialitate, reunit pentru a desemna cele mai bune voci, spun ca festivalul de la Mamaia reprezinta, fara tagada, o rampa de lansare si de recunoastere a talentului muzical pentru fiecare dintre concurenti. Muzicienii profesionisti si organizatorii acestui eveniment cultural subliniaza faptul ca important este ca interpretul sa fie pus in valoare de melodia pe care a ales-o si invers – compozitorii sa fie inspirati in alegerea interpretilor. Ar mai fi nevoie de stapanire de sine, invingerea emotiilor, care nu ii ocolesc nici pe cei mai experimentati, si carisma.

In culisele festivalului din acest an, concurentii au declarat ca se simt mandri de intrarea in competitia celor mai bune voci, fie ca ar obtine sau nu vreun premiu. "Festivalul de la Mamaia are traditie, iar participarea din acest an cred ca ma va ajuta in cariera", este de parere Anca Hanu, interpreta melodiei "Am nevoie de iubire", pentru prima data pe scena de la Mamaia. Pentru unii, premiul nu mai reprezinta un scop in sine. "Sper ca piesele cu care m-am prezentat anul acesta sa placa publicului", a spus, in culise, in prima seara de concurs, 1Q Sapro.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă