11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFestivalul "George Enescu", in pericol

Festivalul “George Enescu”, in pericol

In primavara acestui an, la o conferinta de presa organizata de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), dl Ioan Holender, directorul Operei din Viena, a conditionat acceptarea titlului de director al Festivalului International “George Enescu”, in septembrie anul viitor, de reabilitarea Salii Palatului. Cu acel prilej, reprezentantii MCC, in frunte cu ministrul Adrian Iorgulescu, au promis cate in luna si in stele.

Abia se semneaza procesul-verbal de transfer

Intre timp, doar teoretic, Sala Palatului a fost transferata in administrarea MCC, pentru infiintarea Centrului Cultural “Sala Palatului”, in scopul eficientizarii acestui imobil si dezvoltarii unor programe de actiune in vederea reabilitarii si transformarii lui intr-un spatiu cultural. Acest obiectiv presupune refacerea salilor si spatiilor expozitionale, punerea in circuitul public a unor spatii de conferinte si concerte, nefolosite in prezent, deschiderea unor cluburi, librarii, expozitii etc., in masura sa largeasca si sa diversifice oferta culturala.
Suna prea frumos. Am luat legatura, destul de greu, cu inalti responsabili ai MCC. Unii s-au ferit sa raspunda. Dar, prin amabilitatea dlui Teolin Codreanu, consilier al ministrului, am aflat ca predarea si primirea Salii Palatului sunt in curs si ca, in urmatoarele zile, vor fi semnate procesul-verbal si contractul pentru studiul de fezabilitate. Masuratori s-au facut deja. “Pana nu semnam contractul, nu putem incepe nici o lucrare”, a mai declarat dl Codreanu.

Interese meschine

Multi dintre cei implicati in editia a XVIII-a a Festivalului International “George Enescu”, de la anul, sunt extrem de ingrijorati de intarzierea predarii-primirii, si – cunoscand cum se tin de obicei promisiunile in Romania si cum se lucreaza – devin din ce in ce mai pesimisti. Cu trista experienta dobandita la editiile precedente, dl Mihai Constantinescu, directorul ARTEXIM, un principal organizator, declara: “Unele orchestre din stainatate au declinat invitatia de a veni la festival tocmai din cauza unei sali nepotrivite”.
In acelasi timp, e posibil ca din cauza intarzierii la renovarea Salii Palatului festivalul sa nu mai beneficieze de prestigiul dlui Ioan Holender. Sapand mai adanc in aceasta problema pot fi gasite explicatii in privinta intarzierilor. Interese meschine, inclusiv financiare, tin in loc transformarea Salii Palatului in Centru Cultural. “Grupul de interese legat de activitatile lucrative de la Sala Palatului este foarte influent”, spune Dumitru Avakian, critic muzical, implicat de mult in mediatizarea festivalului.

Sala Palatului are datorii uriase

Cladirea a fost construita in anii 1959-1960. De-a lungul anilor, aici s-au tinut lucrarile Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru Europa, Congresul Mondial al Energiei si Congresul Mondial al Crucii Rosii, numeroase alte congrese si conferinte. Sala mare are o capacitate de 4.060 de persoane. Prea mare pentru calitatea acusticii, spun muzicienii. De aceea, pentru viitoarele editii ale Festivalului “George Enescu”, capacitatea salii mari trebuie micsorata.
Tot in Sala Palatului se mai afla si opt sali, cu o capacitate de 20-30 de persoane, aflate la parterul cladirii, la primul etaj si la etajul al doilea. De asemenea, holul de la intrare, avand 2.000 mp, este dotat cu mobilier adecvat si instalatii speciale pentru organizarea de expozitii. In acest hol se gasesc sase cabine pentru traducere simultana in doua sau mai multe limbi, precum si sase statii de amplificare.
Nu demult, dna Delia Mucica, pe cand mai era secretar general in MCC, declara ca institutia a acumulat in ultimii ani datorii uriase, 9,7 miliarde in 2005, estimand peste 15 miliarde pe anul in curs. Pe de alta parte, Sala Palatului gazduieste o puzderie de spatii inchiriate cu profil lucrativ, un mare numar de s.r.l.-uri, de care nu sunt straini importanti oameni politici.

MCC a inteles ca nu e de gluma

In urma presiunilor din partea presei, a specialistilor si a publicului meloman, MCC a inteles ca nu e de gluma si s-a pus in miscare. Greu, dar s-a pus. Astfel, la sediul ministerului, pe 31 octombrie va avea loc o conferinta de presa organizata cu prilejul inceperii campaniei de promovare a Festivalului si Concursului International “George Enescu” – editia 2007, la care, printre altii, va participa si dl Ioan Holender. Cu acelasi prilej, va fi semnat protocolul de parteneriat al organizarii acestui important eveniment cultural gazduit de Romania, iar presa va fi informata asupra stadiului de desfasurare a pregatirilor pentru organizarea Festivalului si Concursului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă