27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialFed a luat decizia istorică de a stabili o ţintă de inflaţie,...

Fed a luat decizia istorică de a stabili o ţintă de inflaţie, de 2%

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a luat miercuri decizia istorică de a stabili o ţintă de inflaţie, de 2%, o victorie a preşedintelui Ben Bernanke care aduce politica băncii centrale americane mai aproape de cea a celorlalte mari instituţii de profil din lume, potrivit Mediafax.

Banca centrală americană a arătat, în prima sa declaraţie privind obiectivele şi strategia sa pe termen lung, că nu este indicat să stabilească o ţintă fixă pentru rata şomajului, întrucât piaţa muncii nu este influenţată în mare măsură de factori monetari, relatează Reuters.

Ţinta de inflaţie de 2% corespunde, pe termen lung, cu mandatul băncii centrale, se arată într-un comunicat al Fed, care adaugă că obiectivul va contribui la menţinerea „ferm ancorate” a aşteptărilor legate de inflaţie.

„Comunicarea publică clară a acestui obiectiv referitor la inflaţie ajută la menţinerea ferm ancorate a aşteptărilor privind in flaţia, contribuind astfel la stabilitatea preţurilor şi la dobânzi moderate pe termen lung, îmbunătăţind capacitatea Fed de a promova dezvoltarea pieţei muncii în faţa unor probleme economice majore”, explică Fed.

Anunţul Fed face parte din campania lui Bernanke de a îmbunătăţi comunicarea, iniţiativa având rolul ca instituţia să poată controla mai eficient creşterea economică şi inflaţia.

Scepticii, mai ales din rândul democraţilor din Congres, s-au declarat în trecut îngrijoraţi că o astfel de ţintă va plasa pe planul al doilea un alt mandat al Fed, de susţinere a pieţei muncii.

Rezerva Federală a anunţat totodată că obiectivele pe termen lung ale instituţiei vor fi reafirmate sau modificate anual în ianuarie.

Fed a anunţat tot miercuri că va menţine dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero până cel puţin la sfârşitul anului 2014, în condiţiile unei redresări fragile a economiei americane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă