20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFed a luat decizia istorică de a stabili o ţintă de inflaţie,...

Fed a luat decizia istorică de a stabili o ţintă de inflaţie, de 2%

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a luat miercuri decizia istorică de a stabili o ţintă de inflaţie, de 2%, o victorie a preşedintelui Ben Bernanke care aduce politica băncii centrale americane mai aproape de cea a celorlalte mari instituţii de profil din lume, potrivit Mediafax.

Banca centrală americană a arătat, în prima sa declaraţie privind obiectivele şi strategia sa pe termen lung, că nu este indicat să stabilească o ţintă fixă pentru rata şomajului, întrucât piaţa muncii nu este influenţată în mare măsură de factori monetari, relatează Reuters.

Ţinta de inflaţie de 2% corespunde, pe termen lung, cu mandatul băncii centrale, se arată într-un comunicat al Fed, care adaugă că obiectivul va contribui la menţinerea “ferm ancorate” a aşteptărilor legate de inflaţie.

“Comunicarea publică clară a acestui obiectiv referitor la inflaţie ajută la menţinerea ferm ancorate a aşteptărilor privind in flaţia, contribuind astfel la stabilitatea preţurilor şi la dobânzi moderate pe termen lung, îmbunătăţind capacitatea Fed de a promova dezvoltarea pieţei muncii în faţa unor probleme economice majore”, explică Fed.

Anunţul Fed face parte din campania lui Bernanke de a îmbunătăţi comunicarea, iniţiativa având rolul ca instituţia să poată controla mai eficient creşterea economică şi inflaţia.

Scepticii, mai ales din rândul democraţilor din Congres, s-au declarat în trecut îngrijoraţi că o astfel de ţintă va plasa pe planul al doilea un alt mandat al Fed, de susţinere a pieţei muncii.

Rezerva Federală a anunţat totodată că obiectivele pe termen lung ale instituţiei vor fi reafirmate sau modificate anual în ianuarie.

Fed a anunţat tot miercuri că va menţine dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero până cel puţin la sfârşitul anului 2014, în condiţiile unei redresări fragile a economiei americane.

Cele mai citite

Jaqueline Cristian, la un singur meci de calificarea pe tabloul principal al turneului de la Roma

Jaqueline Cristian este la un singur meci de calificarea pe tabloul principal al Mastersului de la Roma, după ce a învins-o în prima rundă...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

VIDEO. Tragedie în a doua zi de Paște. O casă a luat foc, după ce a fost lovită de un trăsnet

Pompierii militari au intervenit în a doua zi de Paște pentru a stinge un incendiu care a izbucnit la o casă din municipiul Baia...
Ultima oră
Pe aceeași temă