20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialFC Arges, retrogradata in Liga a II-a

FC Arges, retrogradata in Liga a II-a

Formatia FC Arges va fi retrogradata, in proportie de 99,99 la suta, in urma scandalului de coruptie in care este implicat patronul echipei, Cornel Penescu, si mai multi arbitri, urmand ca Gaz Metan Medias sa revina in primul esalon, au declarat, marti, agentiei Mediafax, surse din cadrul LPF.

"FC Arges va fi retrogradata in proportie de 99,99 la suta pentru scandalul in care este implicat patronul, dar si mai multi arbitri. A fost o propunere, la un moment dat, sa inceapa campionatul cu FC Arges in Liga I si sa luam o decizie dupa ce instanta va da un verdict final in acest caz, insa daca sentinta se da peste doua luni ce facem? Retrogradam atunci FC Arges si aducem Gazul din Liga a II-a? In plus, conform regulamentului, oferirea de stimulente se sanctioneaza", a spus sursa citata.

De asemenea, aceeasi sursa a precizat ca zvonul aparut in ultimele zile, conform caruia FC Arges ar putea fi penalizata cu 6 puncte, sanctiune ce i-ar permite ramanerea in Liga I, incalca regulamentul. "Am tot auzit in ultima vreme ca FC Arges ar ramane in prima liga dupa ce va fi penalizata cu 6 puncte, insa acest lucru nu este posibil, intrucat articolul 60, aliniatul 1 din regulamentul disciplinar este foarte clar in acest sens", a mentionat sursa, adaugand ca acest caz va intra in atentia Comisiei de Disciplina a LPF.

Dupa incheierea sezonului 2008/2009, Comisia de Disciplina a trecut de la Federatia Romana de Fotbal la Liga Profesionista de Fotbal.

Articolul 60 din "Regulamentul Disciplinar al Federatiei Romane de Fotbal", care se refera la Coruptie, Pariurile sportive, Integritatea competitiilor, prevede trei sanctiuni pentru faptele de care este acuzat patronul clubulu FC Arges: "1. Oricare dintre persoanele definite de art. 4.1 (n.r. – membrii afiliati la FRF/AJF/LPF si membrii acestora, jucatorii si oficialii cluburilor, precum si alte persoane a caror apartenenta la un club este de notorietate si nu a fost contestata pana la momentul savarsirii unei abateri din prezentul regulament) care ofera, promite sau acorda un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF /AJF, unui arbitru, jucator, oficial sau altei persoane care se afla sub incidenta prezentului regulament, in nume propriu sau al unui tert, in scopul de a-l determina sa incalce regulamentele FRF/FIFA/UEFA va fi sanctionata in mod cumulativ: a) cu o penalitate de 100.000 – 300.000 lei; b) cu interzicerea oricarei activitati legate de fotbal si cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru doi ani; c) retrogradarea primei echipe a clubului in categoria imediat inferioara".

In dosarul coruptiei din arbitraj, in 14 aprilie au fost arestati preventiv finantatorul FC Arges, Cornel Penescu, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, directorul general al hypermarketului PIC, Liviu Facaleata, precum si fostul director al OPC Arges Cristian Libertatu. Cornel Penescu si Liviu Facaleata sunt acuzati de dare de mita, iar Gheorghe Constantin si Cristian Libertatu de luare de mita.

In 23 aprilie, in dosarul coruptiei din fotbal au fost arestati preventiv, pentru 29 de zile, si arbitrii Marcel Savaniu si Sorin Corpodean si vicepresedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lica, sub acuzatia de luare de mita.

Ulterior, arbitrii Sorin Corpodean si Marcel Savaniu au fost pusi in libertate sub control judiciar, in baza unei decizii a Curtii de Apel Pitesti. Mai apoi a fost eliberat Marcel Lica, dupa ce atat Tribunalul, cat si Curtea de Apel au decis sa nu ii mai fie prelungit mandatul de arestare preventiva.

Ultima persoana arestata in acest dosar este arbitrul Aurelian Bogaciu, in cazul caruia magistratii Tribunalului Arges au decis ca mandatul de arestare preventiva sa nu fie prelungit. Curtea de Apel Pitesti a respins apoi recursul facut de procurori la aceasta decizie, astfel ca si Aurelian Bogaciu a fost pus in libertate.

Luni, procurorii anticoruptie au inceput prezentarea materialului de urmarire penala persoanelor cercetate in dosarul coruptiei din fotbal, la sediul DNA Pitesti prezentandu-se, luni, fostul vicepresedinte al CCA, Marcel Lica si arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean si Aurelian Bogaciu.

Pe plan sportiv, directorul general al clubului Gaz Metan Medias, Ioan Horoba, a depus un memoriu atat la Federatia Romana de Fotbal, cat si la Liga Profesionista de Fotbal, in care solicita comisiilor abilitate sa clarifice situatia echipei FC Arges, care este implicata in cazul de coruptie din arbitraj.

Cele mai citite

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă