21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialFBI: Membrii ISIS vor alcătui o diasporă teroristă, în întrega lume, chiar...

FBI: Membrii ISIS vor alcătui o diasporă teroristă, în întrega lume, chiar după distrugerea grupării

Directorul Biroului Federal de Investigaţii al SUA (FBI), James Comey, susține că gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) ar putea să reprezinte o ameninţare teroristă şi după distrugerea aşa-numitului 'califat' pe care ea l-a proclamat în teritoriile cucerite în Siria şi Irak, relatează EFE citată de Agerpres.

Membrii SI vor continua să reprezinte o amenințare dacă înfrângerea militară a grupării ISIS, în aceste teritorii, va avea ca efect răspândirea unei 'diaspore' de terorişti în lume.

'Pe măsură ce califatul se diminuează, SI va fi tot mai disperat să-şi arate vitalitatea şi ar putea recurge în acest scop la atacuri asimetrice şi la mai multe acţiuni teroriste', a avertizat joi directorul FBI în timpul unei audieri în Congresul american. 

'Odată distrus califatul, trebuie să fim atenţi la următoarea mişcare (…) Din califat va pleca o diasporă, mii de combatanţi vor fugi în altă parte', a adăugat James Comey, menţionând totodată că FBI depune eforturi pentru a supraveghea aceste deplasări ale teroriştilor 'înainte ca ei să ajungă în SUA şi să ucidă oameni nevinovaţi'. 

La rândul său, secretarul pentru Securitate Naţională, Jeh Johnson, a afirmat că pe plan militar se înregistrează progrese în lupta împotriva SI, iar această grupare este tot mai slăbită, dar a subliniat în acelaşi timp necesitatea de a se monitoriza în continuare capacitatea ei de a executa atacuri în alte ţări şi de a atrage noi membri. 'Sub nicio formă nu putem considera că a fost slăbită capacitatea SI de a comite atacuri externe', a avertizat el.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă