» Majoritatea farmaciilor, dar si unele spitale din Vaslui au intrat in criza de medicamente. In multe farmacii, o serie de medicamente de import nu mai sunt de gasit, iar situatia devine critica. Lucrurile nu stau mai bine din acest punct de vedere nici la Suceava.
Medicii avertizeaza ca spitalele risca sa ramana fara medicamente in cel mai scurt timp. Cum furnizorii de medicamente cer preturi mai mari, iar conducerea Ministerului Sanatatii refuza sa le satisfaca aceste cerinta, s-a ajuns la un blocaj. La Spitalul de Urgenta din Barlad, de exemplu, mai sunt in stocuri doar medicamente de stricta necesitate. "Nu stim cum se va termina totul, stim doar ca asteptam de la o zi la alta ca ministrul Sanatatii sa dea publicitatii lista cu preturile maximale, care ar debloca situatia. Nu avem probleme majore cu medicamentele si gestionam deocamdata aceasta problema fara ca pacientii sa aiba de suferit, dar situatia poate exploda in orice moment", spune un oficial al spitalului. Directorul spitalului crede ca situatia se va rezolva. "Avem un contract-cadru la nivel national, prin care putem aplica solutii mai flexibile de achizitie a medicamentelor. Vom vedea ce este de facut. Nu este exclus ca distribuitorii sa creeze tensiuni intentionat pentru a reusi sa obtina un pret mai bun", crede Dionisie Lefter, directorul Spitalului de Urgenta din Barlad.
Criza medicamentelor a atins zeci de farmacii din judetul Vaslui, dupa ce multi distribuitori au renuntat la livrari. Decizia distribuitorilor este motivata de diferenta de curs la euro, intre pretul cu care fac achizitiile si pretul negociat cu Ministerul Sanatatii. La Vaslui, farmaciile duc lipsa de medicamente pentru bolile cardiace si psihice. "Asteptam semnalul de la Bucuresti, altfel totul devine o bomba cu efect intarziat. Deja, o serie de medicamente importante ne lipsesc din rafturi, iar bolnavii ne intreaba cand aducem. Nu putem tine situatia sub control, la infinit", afirma proprietarul unei farmacii.
Criza medicamentelor incepe sa se prefigureze si in farmaciile sucevene si este generata de faptul ca se importa medicamente la cursul euro, care a trecut bariera de 4 lei si se distribuie catre farmacii cu pret stabilit la 3,63 lei pentru un euro, context in care distribuitorii de medicamente ies in pierdere.