7.9 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialFADERE îi cere lui Iohannis să recheme diplomaţii responsabili cu votul din...

FADERE îi cere lui Iohannis să recheme diplomaţii responsabili cu votul din diaspora

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) i-a cerut, marți, președintelui Klaus Iohannis, să susțină cauza românilor din diaspora, în cadrul consultărilor de miercuri dintre partidele politice și președinte.

În scrisoarea trimisă de FADERE, membrii federaţiei au cerut șefului statului să ia măsuri urgente împotriva diplomaţilor care au împiedicat exercitarea votului de către românii din străinătate în 2 şi 16 noiembrie 2014. Astfel, FADERE a solicitat chemarea acasă a tuturor ambasadorilor, consulilor şi personalului MAE care a împiedicat desfăşurarea votului în diaspora.

Citește și: Consultări Iohannis-partide, pe tema legii electorale

De asemenea, FADERE a mai cerut crearea unui Registru Electoral pentru românii care locuiesc în afara graniţelor, motivând că registrul va servi la stabilirea unui număr adecvat de secţii de votare dar şi la o mai bună amplasare a secţiilor.

Totodată, federaţia doreşte implementarea votului electronic şi a votului prin corespondenţă.

Pe ultimul punct al scrisorii trimise de FADERE se află echilibrarea numărului de parlamentari între diaspora şi ţară. Membrii federaţiei sunt de acord că numărul parlamentarilor la nivel trebuie să scadă, însă numărului de parlamentari în diaspora trebuie să crească, pentru a reprezenta mai bine interesele celor şapte milioane de români din străinătate. 

Cele mai citite

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...

Odată cu venirea primăverii, România optează pentru un viitor mai verde

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut un anunț important în cadrul unei conferințe de presă la Prefectura Constanța, dezvăluind că programele Rabla Clasic...
Ultima oră
Pe aceeași temă