12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFa-ti singur vacanta! (IV)

Fa-ti singur vacanta! (IV)

Aceia dintre noi care vor sa faca o excursie in timpul verii trebuie neaparat sa se gandeasca la a face "cumparaturile" cat mai din timp, pentru a beneficia de cele mai bune preturi.

Saptamana aceasta va propunem doua destinatii, una unde caldura poate fi sufocanta si una unde, chiar in mijlocul verii, veti mai avea nevoie de o geaca nu tocmai de primavara. Este vorba de Barcelona si Reykjavik.
z z Barcelona – Capitala a Cataloniei si al doilea oras ca importanta economica si turistica din Spania, dupa Madrid, Barcelona este unul dintre orasele europene unde stilul arhitectonic roman se intalneste cu cel modern, dand nastere unor senzatii vizuale greu de uitat. Numai daca va ganditi la imensa catedrala Sagrada Familia (www.sagradafamilia.org), unul dintre cele mai mari lacasuri de cult romano-catolice din Europa si la milioanele de oameni care raman cu gura cascata, la propriu, in fata edificiului catalan, imi veti da dreptate. Proiectul a fost realizat pe la sfarsitul anilor 1870, arhitectul principal fiind Antoni Gaudi, el dedicandu-si 40 de ani realizarii acestei "minunatii de cladire". Intrebat de colegii din breasla de ce nu urgenteaza terminarea constructiei, Gaudi spunea razand: "Clientul meu nu se grabeste". Arhitectul a murit in 1926 lasand cladirea terminata pe jumatate, si nici pana in ziua de astazi ea nu a fost finalizata deoarece proiectul initial are foarte multe mici detalii care trebuie respectate. Fatadele sunt decorate cu sculpturi ale celebrilor Busquets si Sotoo, iar pe alocuri sunt si cateva opere ale lui Josep Subirachs, dintre cele considerate mai putin controversate. si daca v-ati delectat cu atatea elemente arhitecturale (rezervati-va cel putin o zi daca sunteti pasionati de fatadele acestei catedrale, pentru ca va asiguram … veti face sute de fotografii!). Va trimitem la muzeu. si nu la oricare, ci la cel mai vizitat din oras, Muzeul Picasso (www.museupicasso.bcn.es). Aici totul este ordonat in linie cronologica, putand fi admirate lucrari de la inceputul carierei lui Pablo Picasso, chiar si vase de ceramica realizate in adolescenta. Daca la primul etaj sunt expuse operele din Perioada Albastra, la cel de-al doilea municipalitatea a dedicat intreg spatiul operelor create exclusiv in Barcelona. O alta atractie este si Muzeul de Arta Contemporana (www.macba.es), cu o cladire construita in mare parte din sticla si otel, "un diamant scapat pe strada El Raval", cum spun turistii.
z z Reykjavík – Cei care vor sa fie "altfel de turisti" trebuie neaparat sa mearga in capitala Islandei. Nu pentru ca ar fi un centru cultural european, ci mai degraba pentru faptul ca aglomeratiile urbane lipsesc, turistii nu sunt nici ei foarte multii … si astfel toate activitatile se desfasoara in liniste. Sezonul turistic incepe la jumatatea lunii iunie si se incheie la sfarsitul lui august, aceasta perioada fiind cea in care termometrele ating, cu greu, 21 de grade. Deci a vrea "la frig" in timpul verii este o conditie primordiala pentru a stabili datele de calatorie catre Reykjavik. Mai trebuie sa stiti ca aici vremea este schimbatoare, atat de schimbatoare incat islandezii spun ca "daca nu-ti place vremea, asteapta 15 minute inainte sa iesi din casa".
Pe langa multele cafenele, restaurante specifice si plimbari lungi de-a lungul coastei va puteti imbogati cunostintele culturale vizitand Muzeul Einar Jonsson, care poarta numele celui mai celebru sculptor islandez. La Muzeul National de Arta puteti afla mai multe detalii despre istoricul acestei natiuni prin studierea descrierilor ce stau langa fiecare artefact, iar la gradina botanica, Laugadalur, puteti vedea toate speciile care compun flora Islandei. Preturile nu sunt piperate, pentru numai 7 euro putand servi un pranz copios, iar o camera la hotel poate costa si 20 de euro/noapte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă