13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialExpoziție dedicată celui care a creat prima hartă a lumii

Expoziție dedicată celui care a creat prima hartă a lumii

Piri Reis a fost un ­amiral turc-otoman, dar și cartograful lui ­Suleyman Magnificul.

Joi, 20 noiembrie, la ora 14.30, la Muzeul Marinei Române va avea loc vernisajul expoziției dedicate marinei turce și lui Piri Reis, celebrul amiral/cartograf al lui Suleyman Magnificul. Evenimentul este organizat de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța împreună cu Yunus Emre Enstitüsü – Centrul Cultural Turc Constanța și Muzeul Marinei Române.

Amiral, geograf şi cartograf otoman, contemporan cu Suleyman Magnificul (sultanul în timpul căruia Imperiul Otoman ajunge la maxima lui înflorire), Piri Reis s-a născut între 1465 şi 1470 (nu se ştie exact) şi a decedat în 1553. Piri Reis a fost căpitan, apoi amiral turc-otoman, geograf și cartograf, s-a născut în Gallipoli, pe coasta Mării Egee a Turciei. El este cunoscut în primul rând azi pentru hărțile și diagramele adunate în lucrarea Kitab-ı Bahriye (Carte de navigație), o carte care conține informații detaliate cu privire la navigație, precum și diagramele extrem de precise care descriu porturile și orașele importante ale Mării Mediterane.

El a creat prima hartă a lumii în anul 1513, aceasta reprezentând un document istoric valoros care cuprinde numeroase informații geografice despre marinarii europeni și musulmani din sec. al XVI-lea și care a fost întocmit pe baza a nu mai puțin de douăzeci de hărți, dintre care și una care îi aparține lui Cristofor Columb. Piri Reis a rămas în istorie ca fiind acela care în anul 1528 a întocmit cea de-a doua hartă a lumii care include și America.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă