Puternica explozie care a spulberat miercuri seară o uzină de îngrăşăminte din Texas a provocat un incediu imens, soldat cu numeroase victime şi importante daune materiale. Tragedia s-a produs la câţiva km de Waco, orăşelul texan rămas cu o tristă celebritate după teribila confruntare a FBI-ului cu secta extremistă a davidienilor.
La ore bune după tragedie, nimeni în America nu putea spune dacă uriaşa explozie produsă în complexul de îngrăşăminte chimice din mica localitate West din Texas este accident sau atentat. În noaptea de miercuri spre joi, canalele americane adunau informaţiile despre tristul eveniment, perceput de locuitorii zonei ca „explozia unei bombe atomice“. Media americană avansa bilanţuri variabile. Canalul local KWTX evoca cifra de 60-70 morţi, citând un director al serviciilor de urgenţă din West. După câteva ore, cifra morţilor anunţată oficial a fost de 15, iar cea a răniţilor de peste 160. Purtătorul de cuvânt al securităţii publice din Texas, D.L.Wilson, a declarat că „nu poate nici confirma, nici dezminţi“ cifra, recunoscând că există morţi, dar numărul nu este definitiv şi căutările supravieţuitorilor sunt în curs. Explozia s-a produs în uzina West Fertilizer şi efectul ei a fost comparat cu cel al exploziei unei bombe nucleare.
Deflagraţia a avariat numeroase locuinţe din apropiere, a spulberat toate geamurile, iar clădirile adiacente au luat foc. Serviciile de urgenţă declarau că 10-20 de imobile au fost „total distruse” şi alte 50 au fost avariate. O şcoală a fost distrusă şi un azil s-a prăbuşit, echipele de salvatori căutând supravieţuitori printre ruine. Cinci sau şase pompieri au fost daţi dispăruţi. Pagubele sunt enorme, nu am mai văzut aşa ceva niciodată, declara şeriful comitatului. „Totul seamănă cu o zonă de război.“ Guvernatorul a mobilizat resursele statului pentru ajutorarea autorităţilor locale.
O imensă bulă de foc înaltă de peste 30 metri s-a ridicat imediat după explozie, a cărei magnitudine a fost de 2,2, potrivit autorităţilor. O parte a oraşului a fost evacuată de teama altei explozii, iar un teren de fotbal din apropiere a fost pus la dispoziţia echipelor de salvare. Originea sinistrului nu era încă determinată ieri, însă, potrivit pompierilor, cauza ar putea fi legată de amoniac. Amoniacul este folosit la fabricarea îngrăşămintelor chimice. Dallas Morning News relata că un incendiu a fost declarat puţin înaintea exploziei, în timp ce pompierii încercau să îl stingă. Scena tragediei este devastată şi nu se cunoaşte originea incendiului, fiind imposibil în acest stadiu să se stabilească dacă a fost vorba de un accident sau de un act criminal, au subliniat mai mulţi oficiali.
Situaţia evoluează permanent, a subliniat prutătorul de cuvânt al guvernatorului statului Texas, al cărui comunicat arată că „după ce focul va fi stins şi echipele vor putea evalua situaţia privind uzina şi împrejurimile, vom şti mai mult”. Fără a oferi un bilanţ, guvernatorul a adăugat că „gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre locuitorii din West”.
Simple coincidenţe?
Fără a prejudicia semnificaţia naturii exploziei din West, media locală şi internaţională notează o stranie concordanţă de date. Drama s-a produs la câţiva km nord de Waco, oraşul texan rămas celebru pentru interminabila confruntare care a opus FBI sectei extremiste şi violente a davidienilor, condusă de David Koresh. Peste 50 de zile de asediu s-au terminat cu asaltul forţelor de ordine, la 19 aprilie 1993 (80 de morţi), o comemorare care are loc astăzi. Drama coincide şi cu altă dată comemorativă, cea a atentatului de la Oklahoma City, orchestrat la 19 aprilie 1995 de Timothy McVeigh, un extremist apropiat de miliţiile de extremă dreapta americane. Acesta a aruncat în aer un imobil federal din centrul Oklahoma City, ucigând 168 persoane. McVeigh voia să inspire o revoltă contra tiraniei guvernului pentru a răzbuna asediul de la Waco, terminat cu o baie de sânge în urmă cu doi ani.
Pista terorismului intern
După atentatele din Boston, Washington Post nota că nu trebuie subestimată o eventuală pistă a terorismului intern care ar duce la miliţiile de extremă dreapta. Cotidianul american sublinia creşterea spectaculoasă a numărului „grupurilor extremiste zise patriote” şi se referea la un raport al Southern Poverty Law Center care prezicea o posibilă explozie de violenţă din partea acestor miliţii în plină dezbatere asupra legislaţiei împotriva armelor la Washington.
În cea de-a treia zi a anchetei privind atentatele din Boston, în SUA se poate observa o creştere a nervozităţii, potrivit presei anglo-saxone. La New York,s-au înmulţit alertele legate de pachete suspecte. În Oklahoma City, din statul cu acelaşi nume, lovit de atentatul sângeros din 1995, imputat miliţiilor extremiste ale albilor, primăria a fost evacuată la scurt timp după o alarmă privind un camion-capcană.
La Washington, în centrul de triere al Congresului au fost interceptate scrisori – capcană conţinând ricin, o otravă letală. Situat la periferie, centrul a fost închis pentru decontaminare. Una dintre scrisori îi era destinată senatorului republican Robert Wicker (Mississippi). Alţi trei senatori au fost vizaţi de plicurile contaminate, forţând securitatea să oprească parţial accesul în clădirea de pe colina Capitoliului. De asemenea, Secret Service a descoperit la timp o scrisoare otrăvită cu ricin adresată chiar preşedintelui Obama, la Casa Albă.
Expediate din Memphis (Tennesse), unele din scrisori au dus la arestarea unui individ, Paul Kevin Curtis, 54 ani, la Corinth, Mississippi. Toate scrisorile purtau acelaşi mesaj codificat şi ameninţător: „A fi martorul unei acţiuni rele şi a nu o denunţa înseamnă să fi complice”. Şi a urmat tragedia de miercuri seară din West, în Texas, în apropiere de Waco, când o violentă explozie de origine necunoscută a spulberat, la ora locală 19.50, o uzină de îngrăşăminte chimice şi a distrus zeci de locuinţe.