10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialExpert: Virgin Galactic a ignorat normele de securitate

Expert: Virgin Galactic a ignorat normele de securitate

Un expert în domeniul aerospaţial susţine că Virgin Galactic a ignorat normele de securitate în anii care au precedat prăbuşirea navetei SpaceShipTwo, vineri, în deşertul californian Mojave, încheiat cu decesul unuia dintre piloţi. Compania britanică a negat imediat afirmaţia expertului, scrie Mediafax. Potrivit AFP, reprezentanţii Virgin Galactic au spus că toate testele anterioare acelui zbor, realizate la sol, au avut rezultate "pozitive".

Un expert în industria aerospaţială a pus sub semnul îndoielii, duminică, siguranţa acelui motor, spunând că Virgin Galactic "a ignorat" avertismentele sale în legătură cu periculozitatea deosebită a dispozitivului. "I-am avertizat că motorul rachetei era potenţial periculos", a declarat Carolynne Campbell, specialistă în lansările de vehicule spaţiale şi membru al Asociaţiei Internaţionale pentru Promovarea Securităţii Spaţiale (IAASS), cu sediul în Olanda.

Carolynne Campbell mai spune că a expediat, în 2009, copii ale unui articol ştiinţific redactat pentru IAASS referitor la periculozitatea sistemului de propulsie al lansatoarelor spaţiale "mai multor persoane de la Virgin Galactic, dar articolul a fost ignorat". Ea a avertizat din nou compania britanică într-o conversaţie telefonică, dar fără rezultat, a adăugat aceeaşi cercetătoare.

Pentru directorul de la Virgin Galactic, în această chestiune este vorba în special de alegerea unei tehnologii. "În domeniul spaţial, veţi putea să găsiţi oameni care preferă această tehnologie faţă de o alta. Unii vor spune că tehnologia lor este mai bună decât altele", a explicat George Whitesides pentru Financial Times.

Vehiculul spaţial SpaceShipTwo s-a prăbuşit în timpul unui zbor de testare efectuat în deşertul Mojave, la nord-est de Los Angeles, la scurt timp după ce s-a desprins de lansatorul său, avionul WhiteKnightTwo.

Biroul Naţional pentru Securitatea Transporturilor din Statele Unite (NTSB) a deschis o anchetă oficială, care ar putea să dureze un an.

 

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă