25.8 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialExpert ONU în România: Amânaţi Codurile juridice cu un an

Expert ONU în România: Amânaţi Codurile juridice cu un an

Un expert independent ONU a apreciat, marţi, la încheierea unei vizite în România, că Guvernul trebuie să amâne cu un an aplicarea noilor Coduri, conform unui comunicat publicat pe site-ul Naţiunilor Unite, citat de Mediafax.

Gabriela Knaul, raportor special ONU pentru independenţa magistraţilor şi avocaţilor, a cerut Guvernului român să ia în considerare amânarea cu cel puţin un an a aplicării noilor Coduri penal şi civil, insistând asupra necesităţii unei “reflecţii profunde” într-un proces atât de complex.

“O reformă care îşi propune cu adevărat să genereze schimbări pozitive trebuie să aibă în vedere evaluări, criterii clare şi indicatori de aplicare, precum şi consultări ample cu toate părţile implicate”, a afirmat ea, la încheierea unei misiuni de şase zile în România.

Knaul a apreciat că sunt necesare mai multe condiţii esenţiale înaintea adoptării Codurilor, printre care se numără şi asigurarea resurselor financiare şi umane adecvate pentru procuratură şi tribunale.

Ea a adăugat că şi opinia publică trebuie informată în legătură cu modificările juridice care urmează să fie introduse şi despre rezultatele aşteptate pe teren, în timp ce oficialii din justiţie au nevoie de pregătire pentru noua reformă şi implicaţiile acesteia.

Raportorul special al ONU a cerut Guvernului român să facă o estimare a actualelor necesităţi ale Justiţiei – inclusiv în termeni de infrastructură, personal şi buget -, precum şi a modului în care vor fi gestionate acestea în perioada de aplicare a reformei.

În timpul misiunii în România, Knaul a făcut vizite la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Piteşti şi a discutat cu reprezentanţi ai Guvernului, societăţii civile, mediului academic şi Justiţiei.

Raportul său urmează să fie prezentat la sesiunea Consiliului ONU pentru drepturile omului din 2012.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 832: Olanda îi permite Ucrainei să atace Rusia cu F-16

Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a asigurat că Ucraina va fi autorizată să folosească în atacuri asupra teritoriului rus cele 24 de avioane...

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU la Ferma Dacilor, prim termen

Un prim termen de judecată are loc, astăzi, la Tribunalul Militar Bucureşti, în dosarul privind cererea de redeschidere de către Direcția Națională Anticorupție (DNA)...

Ciucă promite un lac de acumulare în județul Botoșani care să ofere apă dar să nu afecteze aria protejată

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, promite că "doar o administrație liberală" va putea amenaja, în județul Botoșani, un lac de acumulare care...
Ultima oră
Pe aceeași temă