25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialExperiment Rl: Ce le spui profesorilor ca sa isi scoata elevii la...

Experiment Rl: Ce le spui profesorilor ca sa isi scoata elevii la mitinguri electorale

» Jurnalistii Romaniei libere au pretins ca fac parte din staff-urile de campanie ale partidelor politice si au testat peste zece directori de scoli si licee pentru a vedea daca sunt dispusi sa-si trimita elevii la actiuni electorale.

» Aproape jumatate din acestia au acceptat propunerile noastre, cu toate ca astfel ar fi incalcat legea.

Folosirea elevilor in campaniile electorale a devenit o obisnuita in Romania, desi este interzisa de lege. Anul trecut a izbucnit un adevarat scandal dupa ce s-a aflat ca mai multi politicieni au folosit minori cu ocazia vizitelor politice facute prin diferite orase din tara. Romania libera a vrut sa afle cat de usor pot fi convinsi directorii de scoli sau primarii sa-si trimita elevii ca aplaudaci la manifestarile organizate de cele mai importante partide in localitatile respective. Am gasit, astfel, directori de scoli sau simpli profesori de gimnaziu ori de liceu care s-au aratat dispusi sa scoata copiii de la ore pentru a-i intampina pe cei care candideaza la alegerile europarlamentare.

Invocand faptul ca facem parte din staff-urile de campanie ale PDL, PSD, PNL si PRM, am contactat directorii de la peste zece scoli din tara si le-am cerut sa ne trimita intre 10 si 50 de elevi pentru a participa la manifestari electorale ale candidatilor. Jumatate din cei apelati au acceptat dupa prima discutie, chiar daca, in unele cazuri, aceasta a avut loc doar la telefon. In total, am reusit sa strangem cateva zeci de minori, atat de la scoli generale, cat si de la licee.

Comuna Isvoarele, din judetul Giurgiu, este fieful Partidului National Liberal. Prin urmare, am facut rost de cateva pliante si obiecte electorale ale acestui partid si am mers la scoala cu clasele I-VIII de aici. Am spus ca facem parte din echipa de campanie a candidatului PNL Magor Csibi. Acesta s-ar fi aflat, chipurile, intr-un ultim turneu prin judet inainte de incheierea campaniei pentru alegerile europarlamentare si doreste sa fie intampinat de cat mai multi elevi. Noi fusesem insarcinati sa-i pregatim acestuia terenul. Cum nu l-am gasit pe directorul scolii, plecat din comuna, am apelat la primarul localitatii in subordinea caruia se afla unitatea de invatamant. Edilul Gheorghe Noapte, si el liberal, a acceptat imediat sa ne ajute. „N-am refuzat eu alte partide, cum as putea sa-i refuz pe ai nostri?”, ne-a asigurat edilul.

» „Romania libera”: Ne puteti ajuta sa scoatem niste oameni in strada sa-l astepte pe candidat?
Primarul: Copiii putem sa-i scoatem, dar oamenii sunt la munca.

» R.: Macar copiii. Domnul parlamentar o sa vina cam intr-o ora. Pe la 11 jumatate, cam asa. Vrem sa dam niste sepcute la copii.
Dupa ce batem palma in biroul sau, primarul ne duce la scoala, unde cauta o profesoara-diriginte la clasa a VII-a. Aceasta accepta pe loc solicitarea lui Gheorghe Noapte ca elevii sa fie scosi din timpul orei de curs pentru a iesi la intalnirea cu eurocandidatul.

Primarul: Sarut mana! Vine un senator (n.r. – primarul se refera astfel la Magor Csibi) sa vorbeasca cu copiii, peste o ora.
Profesoara: Asa.

Primarul: (arata spre noi). Ei sunt de la PNL. Au pliante, sepci, sepcute sa le dea.

Si unde vreti, afara, in fata primariei acolo?

» R.: Da, da.
Profesoara: In fata primariei?

» R.: In fata scolii, eventual.
Primarul: Pai, sa vina domnul senator. Copiii pe la ce ora ies?

Profesoara: A VIII-a e plecata, a VII-a iese la ora 13.

Primarul: Ei, deranjam copiii un sfert de ora, 20 de minute pentru cand vine senatorul.
Profesoara: Ii scoatem afara.

Primarul: Ii scoatem afara, in fata primariei. Le dam sepcute.
» R: Da, le dam sepcute, niste pliante cu PNL.
Profesoara: Mai bine le dati atunci. Pentru ca ei se zapacesc.

Ajutor electoral am primit si din partea directorilor altor scoli din tara. Acestia au acceptat solicitarea noastra de a trimite elevi la mitinguri electorale, desi discutiile s-au purtat exclusiv prin telefon. Secretul succesului nostru: am sustinut ca reprezentam partidul politic aflat la putere in orasul respectiv. Cum cei care guverneaza la nivel local impun sau demit manageri si administreaza bugetele scolilor, invocarea numelor acestora a fost suficienta pentru ca sefii de unitati scolare sa lase deoparte orice precautie. Fara sa se intrebe daca suntem cu adevarat membri ai echipelor de campanie a partidelor politice, fara sa se teama de o eventuala capcana, sefii unitatilor scolare ne-au promis ca-si vor mobiliza elevii pentru actiunile noastre.

Cand am sunat la Cluj, am pretins ca facem parte din staful electoral al PDL. Actualul primar al orasului apartine acestei formatiuni, iar fostul edil este chiar actualul prim-ministru Emil Boc. Directorul Clubului Sportiv scolar „Viitorul” din Cluj-Napoca ne-a promis, de la prima discutie prin telefon, ca va aduce la miting cat mai multi elevi. Ba, mai mult, Alin Giurgiu, s-a laudat ca este varul deputatului pedelist Mircea Giurgiu si, prin urmare, e firesc sa ajute acest partid politic.

» R.: Buna ziua, domnule director! Domnul Stolojan vrea sa vina vineri in Cluj, intr-o ultima vizita electorala. Ar vrea cativa elevi in piata, la manifestare. Noi am vorbit si cu domnul primar Apostu si ne-a dat acordul sa va sunam. Ne intrebam daca ne-ati putea ajuta cu cativa elevi. Asiguram noi transport si o masa elevilor, ca sa nu fie probleme, vineri.
G.: O sa incercam sa rezolvam problema. Unde?

» R.: O sa fie la Catedrala, chiar in centru. Noi acum suntem in Bucuresti, dar daca sunteti de acord o sa vina un coleg de-al meu din Cluj.
G.: Sa ma caute. Varu-miu e chiar deputat, Mircea Giurgiu (din partea PDL – n.r.).

» R.: Ne-ati putea asigura cam 50 de elevi, ca sa nu fie nici prea multi, dar nici putini?
G.: Sa vorbesc acum cu colegii, sa-i capacitez sa fim acolo in centru. E in regula.

30 de elevi aplaudaci, in judetul lui Oprisan
Un ajutor entuziast am primit si din partea directoarei Colegiului National „Al. I. Cuza” din Focsani, Aurelia Neagu. I-am transmis acesteia ca suntem din partea Partidului Social-Democrat. judetul Vrancea este cunoscut ca fiind fief al PSD condusa cu mana de fier de Marian Oprisan, seful filialei locale a acestui partid. Cand a auzit ca am avea acordul acestuia, Aurelia Neagu a facut tot posibilul sa contribuie la mitingul electoral la care trebuia sa participe presedintele PSD Mircea Geoana.

» Reporter.: Avem nevoie de cativa elevi pentru o ultima vizita electorala a domnului Geoana.
Aurelia Neagu: Da. Unde sa trimitem si cati copii sa fie?

» R.: Pai, la Casa de Cultura a Sindicatelor, vineri, la 10. Credeti ca se poate?
N.: Eu sper sa pot. Va mai sun eu maine. O sa rezolvam problema.

» R.: Vreo 50 de elevi, nu trebuie mai mult. O sa le asiguram un pachet cu mancare, ca sa nu stea flamanzi. si nu dureaza mult, o ora, maximum doua.
N.: Am sa-i rog pe cei care sunt dupa-amiaza, ca sa nu avem probleme, stiti.

Aurelia Neagu nu a mai asteptat pana a doua zi, cum ne spusese. La nici o ora, a revenit cu un telefon si ne-a comunicat, bucuroasa, ca a aranjat deja cu un profesor sa-si duca elevii la Casa Sindicatelor. „Am contactat un coleg care are dirigentie la clasa a IX-a B si copiii invata dupa-amiaza si pot veni, dar vi-l dau pe dumnealui la telefon, sa stabiliti toate detaliile, ca sa nu gresim”, ne-a spus directorul Colegiului National „Al. I. Cuza” din Focsani.
Profesorul s-a aratat de asemenea extrem de saritor si ne-a garantat ca va fi la locul de intalnire cu toata clasa de 30 de elevi. Surprinzator, profesorul chiar ne-a multumit ca am ales scoala respectiva.

Un director iesean ne-a confirmat ca, daca ar accepta sa implice copiii in actiunea electorala organizata de noi, risca sa fie sanctionat. Totusi, cand a aflat ca rugamintea vine chiar din partea unui politician local influent, Ilie Gheorghica, managerul Liceului cu Program Sportiv din Iasi, a acceptat sa ne ajute. Ne-a rugat insa ca aceasta colaborare sa ramana ascunsa.

Ilie Gheorghica: La noi, la Iasi, a mai fost o situatie din asta, cu elevi dusi la un miting, iar directorul a fost sanctionat de Inspectoratul scolar. Eu am sa vorbesc neoficial cu profesorii, ca oficial stiti cum e, suntem panditi din toate partile. Neoficial o sa trimit niste copii acolo. Da?

» R.: Cat puteti dumneavoastra, nu conteaza.

I.G.: Da, da, da. La ce ora vine?

» R.: La 10, in Piata Unirii.
I.G.: Bine, bine, domnu’.

» Scandalurile de la alegerile trecute
Folosirea copiilor in campania electorala a generat un adevarat scandal anul trecut, inaintea alegerilor parlamentare. In Rojiste, o comuna din Dolj, mai multi copii au fost adusi in fata primariei chiar de catre invatatoarea lor pentru a-l intampina pe presedintele PSD. Copiii au strigat si slogane de genul „Geoana premier”. Evenimentul a fost relatat de presa, iar seful Inspectoratului Judetean scolar Dolj, Cristina Popescu, a declarat pentru Hotnews ca astfel de actiuni sunt interzise de lege si ca va dispune infiintarea unei comisii de disciplina care sa constate „in ce circumstante doamna invatatoare i-a indrumat pe copii la o manifestare electorala”.

 

Si fostul premier Tariceanu a fost intampinat de copii la vizita pe care a facut-o in campania electorala de anul trecut in localitatea Taga din judetul Cluj. si inspectoratul scolar din acest judet a condamnat actiunea. Potrivit presei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului ar fi interzis anul trecut folosirea minorilor in alegeri, fara nici un efect insa, dupa cum demonstram astazi.

„Copiii nostri sunt cu handicap sever. Mai mult v-ar face o defavoare”
Nu toti conducatorii de unitati scolare au acceptat sa se implice in jocul electoral. Unii ne-au refuzat fara drept de apel, altii au raspuns ca ne primesc in scolile lor daca nu folosim insemne electorale. „Nu facem politica, ne pare rau”, ne-a transmis sec directorul Grupului scolar Agricol Calugareni, dupa care a inchis telefonul.
Ceva mai amabil a fost managerul scolii Ajutatoare nr. 2 din Prahova. La propunerea noastra de a aduce cativa copii pentru un miting electoral organizat de Gigi Becali la Ploiesti, Silvia Chitan ne-a spus ca nu-i poate deplasa pe acestia.

» Reporter: Candidatul nostru, Gigi Becali, vine intr-un miting electoral in Prahova vineri si organizeaza o mica manifestare electorala. Ne gandeam daca ne-am putea ajuta reciproc. Sa veniti dumneavoastra cu niste elevi, sa fie mai multa lume acolo, eventual cu parintii elevilor. Domnul Becali spune ca o sa faca o donatie pentru scoala in schimb. Credeti ca se poate?
Silvia Chitan: Ceea ce imi spuneti este foarte tentant, insa sunt directorul unitatii si stiti ca nu am voie sa fac politica. In plus, copiii nostri sunt cu handicap sever si nu prea sunt in stare sa ajunga pana acolo. Sunt hiperkinetici, cu handicap mental. Mai mult v-ar face o defavoare decat v-ar ajuta.

» R.: Dar daca am veni noi la dumneavoastra in vizita acolo, sa vada care sunt conditiile si la final sa faca o donatie?
S.C.: O vizita, ma consult si cu o colega de a mea, nu inseamna nimic, este permis asa ceva. Nu mi-ar crea probleme. Dar nu aveti voie cu fluturasi, cu insemne electorale pe teritoriul scolii.

Elevi arvuniti pentru mitinguri electorale
Jurnalistii Romaniei libere au pretins ca fac parte din staff-urile de campanie ale partidelor politice si au testat peste zece directori de scoli si licee pentru a vedea daca sunt dispusi sa-si trimita elevii la actiuni electorale.

window.onload = init; function init() { var ip = „”; getIp(ip); return false; }

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă