23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialExercițiile fizice, împotriva cancerului la sân

Exercițiile fizice, împotriva cancerului la sân

Activitatea fizică este o strategie ieftină, neinvazivă și la îndemâna oricui pentru prevenirea bolilor. La nivel mondial, recomandarea instituțiilor de sănătate publică pentru a avea o starea generală de sănătate bună este să fim activi din punct de vedere fizic cel puțin 150 de minute pe săptămână la intensitate moderată, sau 60-75 de minute pe săptămână, în cazul în care facem exerciții la intensitate mare. Un nou studiu, condus de Christine Friedenreich, arată încă un beneficiu al exercițiilor fizice.

Astfel, studiul publicat în Jama Oncology susține că persoanele trecute de 50 de ani trebuie să facă 300 de minute de exerciții fizice pe săptămână pentru a scăpa de grăsime, dar mai ales pentru a preveni cancerul la sân. Acesta este mult mai des întâlnit la persoanele mai în vârstă și care au greutatea mai mare decât cea indicată de medici. 

Această recomandare apare la câțiva ani după ce într-un alt studiu doctorul Kathryn Schmitz, de la Universitatea din Pennsylvania, susținea că, pentru pacientele cu cancer la sân, exercițiile nu sunt contraindicate, ci, dimpotrivă, activitatea fizică le poate îmbunătăți starea de sănătate. Expertul susține că sportul aduce numeroase beneficii pentru pacienți, crește rezistența fizică, reduce nivelul de oboseală și îmbunătățește calitatea vieții și încrederea în sine.

Peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creştere cu aproape 4.000 faţă de 2008, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice. Datele sunt menţionate în cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – Globocan 2012, potrivit căruia cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin. În cazul strict al femeilor, cel mai frecvent tip de cancer este la sân.

Tot la nivelul anului 2012 se înregistrau 43.100 de cazuri noi de cancer în rândul bărbaților și 35.600 în rândul femeilor. Conform aceluiaşi raport, în România riscul de a face cancer înaintea vârstei de 75 de ani este de 23 la sută în totalul populaţiei, respectiv de 28 la sută la bărbaţi şi de 19,1 la sută în rândul femeilor.  

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă