3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăSpecialExclusiv RL. Propunere MApN: militarii vor avea voie să-și exprime opiniile POLITICE...

Exclusiv RL. Propunere MApN: militarii vor avea voie să-și exprime opiniile POLITICE în public

Un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Apărării Naționale ar putea aduce, dacă va fi aprobat de Parlament, o schimbare importantă în viața militarilor români. 

Proiectul urmărește modificarea Legii privind "Statutul cadrelor militare, gradaților și soldaților". În varianta inițială, legea prevedea, printre altele, că militarilor în activitate le este interzisă "exprimarea opiniilor politice în timpul serviciului sau în spaţiul public".

Această restricție ar urma să fie reformulată, astfel încât militarilor în activitate din toate instituțiile statului să li se interzică doar "exprimarea opiniilor politice în timpul serviciului". Propunerea de modificare a fost înaintată Ministerului Apărării de reprezentanți ai societății civile, în cadrul campaniei de consultare publică, fiind deja acceptată de reprezentanții MApN și de ceilalți inițiatori ai proiectului de lege.

Argumentul invocat de societatea civilă pentru a susține această modificare legislativă a fost acela că "exprimarea unei opinii politice în spaţiul public nu este o eroare atâta timp cât nu are rol propagandistic".

Ședința de consultare publică în care a fost formulată și acceptată această propunere s-a desfășurat la sfârșitul lunii iulie 2016, iar la întâlnire au participat, în calitate de co-iniţiatori ai proiectului de lege, reprezentanți ai MApN, Ministerului Afacerilor Interne, SRI, SPP și STS.

Societatea civilă a fost reprezentată de mai multe ONG-uri, printre care s-au numărat Federaţia Militarilor din România, Liga Militarilor Profesionişti și Asociaţia Diplomaţilor Militari în Rezervă şi Retragere.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Ziua Constituției nepromulgate: circul și falsul Republicii

A fost circ la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, de Ziua Constituției, ținută cu ocazia aniversării a 30 de ani de la...

Un bărbat din Arad, amendă pentru injurii aduse pe Facebook

Un bărbat din Arad a primit o amendă marți de 1.000 de lei de la jandarmi pentru injurii aduse pe rețeaua de socializare Facebook,...
Ultima oră
Pe aceeași temă