19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEvenimentul muzical al lunii octombrie Recitalul marelui pianist rus ANDREI GAVRILOV Ateneul...

Evenimentul muzical al lunii octombrie Recitalul marelui pianist rus ANDREI GAVRILOV Ateneul Român, 28 octombrie, ora 19.00

Pianistul de reputație internațională Andrei Gavrilov revine pe scena Ateneului Român într-un recital extraordinar cu piese din creația compozitorilor Chopin, Rahmaninov, Scriabin și Prokofiev.

Briliant și surprinzător prin resursele lui, parcă nicicând complet explorate, pianistul Andrei Gavrilov a câștigat cel mai dificil concurs de pian, Concursul Ceaikovski, la doar 18 ani, fiind la acea vreme cel mai tânăr laureat.
Dezvăluindu-se publicului drept un virtuoz exploziv, cu un temperament nemaiîntâlnit la contemporanii săi, critica de specialitate din acea vreme l-a asemuit cu un uriaș al pianului, Vladimir Horowitz.

Astăzi Andrei Gavrilov trece drept unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii, un maestru care este chemat pe toate meridianele să susțină cursuri de măiestrie, la care participă nu numai cursanți, ci și un public extrem de numeros, dornic să-l vadă și să-l asculte și în această postură.

Înregistrările de la EMI i-au adus lui Gavrilov nenumărate premii internaționale: Gramophone 1979, Deutscher Schallplattenpreis 1981, Grand Prix International du Disque de L’Academie Charles Crois 1985 și 1986, și International Record Critics Award (IRCA) 1985, Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana 1989 (la această premiere a fost proclamat de către juriul criticilor muzicali drept cel mai mare pianist al lumii). În 1990 Andrei Gavrilov semnează un contract de exclusivitate cu Deutsche Gramophone, privind înregistrări cu lucrări de Chopin, Prokofiev, Schubert, Bach și Grieg.

Însă nimic nu se compară cu aparițiile sale pe scenă. Laurii competiției Ceaikovski l-au plasat pe Gavrilov direct sub reflectoarele internaționale: debutează cu aplomb la Festivalul de la Salzburg, înlocuindu-l pe marele Richter și i se deschide o carieră internațională fulminantă, fiind secondat de cele mai renumite orchestre din lume. Succesul la public a fost uluitor, tânărul pianist rus colindând săli după săli alături de orchestre de prim rang din New York, Los Angeles, Detroit, Cleveland, Chicago, Philadelphia, Montreal, Toronto, Londra, Viena, Paris, Berlin, Munchen, Amsterdam, Tokyo, Moscova, St-Petersburg, etc. Maeștri celebri ca Abbado, Haitink, Muti, Ozawa, Svetlanov, Tennstedt, Rattle și Mariner se numără printre mulți alți dirijori sub ai căror baghetă a concertat Gavrilov pe cele mai râvnite scene.

Încă din anii studenției, la scurt timp după câștigarea Concursului Ceaikovski și deja într-o ascensiune spectaculoasă, Gavrilov este invitat în 1977 să susțină un recital la Ateneul Român, cu un program integral Chopin – 4 Balade și 24 de Studii, recital ce a fost transmis în direct de Televiziunea Română.

În ediția a III-a a Festivalului Serile Lipatti, prezența lui Andrei Gavrilov la București se constituie într-un eveniment de o importanță excepțională în viața muzicală a capitalei. Aproape de finalul unui an extrem de aglomerat, după concerte și turnee desfășurate în Europa, Asia și America de Sud, marele pianist Gavrilov va petrece o săptămână întreagă în România, susținând un masterclass de câteva zile și încheindu-și această vizită prin recitalul extraordinar de la Ateneul Român din 28 octombrie, ora 19.00.

La finalul recitalului de la Ateneul Român publicul va fi invitat în foaier să deguste un pahar de vin roșu oferit de Domeniile Sâmburești – Valvis. Biletele sunt disponibile pe http://www.bilete.ro/comanda.asp?eveniment=5854, în oficiile Poștei Române și Magazinele Inmedio  semnalizate www.bilete.ro și în magazinele Germanos.

Festivalul Serile Lipatti, ediția a III-a, este un eveniment finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Argeş  și Institutul Cultural Român.

Partener principal al evenimentului: Filarmonica George Enescu. Sponsori: Valvis – Domeniile Sâmburești și Aqua Carpatica; PKF Consultor.

Parteneri media principal: România Liberă

Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, ADZ

 

 

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă