21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialEvenimentele externe ale anului

Evenimentele externe ale anului

IANUARIE

06.01 Ð Summit exceptional al liderilor asiatici, extins la ONU, Statele Unite si Uniunea Europeana in vederea coordonarii ajutoarelor pentru tarile afectate de tsunamiul din 26 decembrie 2004, soldat cu peste 217.000 de morti si disparuti.
16.01 Ð O romanca de 67 de ani devine cea mai in varsta mama din lume, dupa ce a nascut prin cezariana o fetita, la Bucuresti.
20.01 Ð Presedintele american George W. Bush, reales in noiembrie 2004 pentru al doilea mandat de patru ani, este reinvestit in functie.
30.01 Ð In Irak, primul scrutin multipartit dupa peste 50 de ani este boicotat de sunniti. Lista candidatilor siiti obtine majoritatea absoluta in Parlament, inaintea kurzilor. Sunnitii nu dobandesc decat cateva fotolii.

FEBRUARIE

7.02 Ð In Spania incepe un proces exceptional de reglementare a statutului imigrantilor ilegali. Se deschid portile pentru peste 500.000 de imigranti.
10.02 Ð Coreea de Nord declara ca detine bomba atomica pentru a se proteja impotriva Statelor Unite, acuzate ca ar vrea sa rastoarne regimul local.
14.02 Ð Fostul premier libanez Rafic Hariri este asasinat la Beirut, intr-un atentat, care face 20 de morti si 220 de raniti. Opozitia acuza guvernele libanez si sirian de acest asasinat si sporeste manifestatiile impotriva tutelei Damascului. In 20 octombrie, raportul comisiei de ancheta a ONU, condusa de Detlev Mehlis, analizeaza indiciile siriene si libaneze, ca si pe apropiatii presedintelui sirian Bashar Al Assad. In 12 decembrie, comisia de ancheta aduce noi probe intr-un alt raport, care atesta implicarea unor responsabili sirieni. Sunt citate posibile motive ale asasinarii lui Rafic Hariri: operatiuni frauduloase, coruptie si spalare de bani.
22.02 Ð Un seism cu o magnitudine de 6,4 grade pe scara Richter se produce in Iran si este soldat cu 612 morti si 1.400 de raniti din regiunea Zarand, situata in sud-estul tarii.

MARTIE

4.03 Ð Moartea agentului serviciilor secrete italiene Nicola Calipari. Acesta este impuscat in Irak de americani, in timpul eliberarii jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, tinuta ostatica timp de o luna de catre teroristi irakieni. Incidentul provoaca o vie polemica in Italia privind prezenta a 3.000 de soldati italieni in Irak. Roma va incepe in august o retragere progresiva a trupelor din regiune.
5.03 Ð Cel mai vechi schelet biped din lume, datand de acum 3,8-4 milioane de ani, este descoperit in nord-estul Etiopiei, la 60 de kilometri distanta de locul unde s-a descoperit, in 1974, primul schelet biped, Lucy.

APRILIE

2.04 Ð Papa Ioan Paul al II-lea se stinge din viata la varsta de 84 de ani, dupa 26 de ani in fruntea Bisericii Catolice. Este ingropat pe 8 aprilie intr-o cripta din Catedrala Sfantul Petru, intr-o ceremonie internationala, la care participa 200 de lideri politici si religiosi, alaturi de milioane de credinciosi.
4.04 Ð Printul Rainier al III-lea de Monaco decedeaza la 81 de ani, dupa peste 55 de ani de domnie. Pe 12 iulie, fiul sau, printul Albert, ii succede, sub numele de Albert al II-lea.
25.04 Ð Romania si Bulgaria semneaza la Luxembourg Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, document care ratifica integrarea celor doua state la 1 ianuarie 2007.

MAI

11.05 Ð Informatiile despre banuitele profanari ale Coranului de catre soldatii americani de la centrul de detentie din Guantanamo incendiaza opinia publica din estul si sud-estul Afganistanului. Vor avea loc manifestatii sangeroase in Afganistan si Pakistan.
12/13.05 Ð In Uzbekistan, un grup de persoane inarmate iau cu asalt o inchisoare din orasul Andijan, generand lupte cu armata. Reprimarea miilor de manifestanti care sustineau insurgentii a facut intre 500 si 1.000 de morti, potrivit martorilor si a ONG-urilor. Taskentul a recunoscut doar 187 de victime, a negat ca ar fi comandat deschiderea focul asupra protestatarilor si a refuzat demararea oricarei anchete independente.
29.05 Ð Francezii resping prin referendum, cu 54,67% de voturi contra, Constitutia europeana, declansand o criza majora in Europa si ingrijorand liderii politici. Franta este prima tara membra UE care respinge tratatul constitutional, urmata la 1 iunie de Olanda, unde 61,6% din populatie a spus “nu”.
31.05 Ð Miliardarul rus si fostul patron al gigantului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, este condamnat la noua ani de inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat de frauda fiscala si de escrocherie la scara inalta. Pedeapsa va fi redusa in septembrie la opt ani. Hodorkovski va fi trimis in octombrie intr-un centru de detentie din Siberia. Compania Iukos, afectata de o vasta campanie judiciara si fiscala, a fost practic dezmembrata in decembrie.

IUNIE

28.06 Ð Membrii Programului Iter – Japonia, Statele Unite, Coreea de Sud, Uniunea Europeana, Rusia si China – ajung la un acord privind locatia reactorului experimental de fuziune nucleara. El urmeaza sa fie construit in sudul Frantei, la Cadarache.

IULIE

6.07 Ð O ziarista de la cotidianul “New York Times”, Judith Miller, este inchisa 85 de zile pentru ca a refuzat sa-si dezvaluie sursele intr-o ancheta asupra unei scurgeri mediatice in care s-a divulgat identitatea unui agent al CIA, Valerie Plame. Sotul acesteia, Joseph Wilson, fost ambasador, a criticat public motivele invocate de administratia Bush pentru invadarea Irakului in 2003. Jurnalista va marturisi in final ca sursa ei este Lewis Libby, directorul de cabinet al vicepresedintelui Dick Cheney. El va fi inculpat de sperjur pe 28 octombrie.
7.07 Ð La Londra au loc patru atentate sinucigase: trei la metrou si un altul intr-un autobuz. Incidentele se soldeaza cu 52 de morti, in afara celor patru kamikaze, si peste 700 de raniti. Autorii atentatelor revendicate de Al Qaeda sunt tineri islamisti britanici. In 21 iulie, o a doua serie de atacuri loveste transportul in comun, fara sa faca victime.
23.07 Ð O serie de atentate in statiunea balneara egipteana Sharm el-Sheikh face 68 de morti, dintre care aproximativ 20 de straini.
28.07 Ð Naveta spatiala americana Discovery se cupleaza la Statia Spatiala Internationala, in prima misiune dupa accidentul navetei Columbia in 2003.
Pe 3 august, unul din cei sapte astronauti, Stephen Robinson, iese in spatiu pentru a repara o instalatie, intr-o misiune fara precedent in istoria navetelor spatiale lansate dupa 1981.

AUGUST

14.08 Ð Un Boeing 737 cipriot se prabuseste cu 121 de persoane la bord, in apropiere de Atena. Doua zile mai tarziu, un avion columbian cu 152 de pasageri, francezi din Martinica, si opt membri ai echipajului, cade in nord-estul Venezuelei.
15-23.08 Ð Potrivit planului Sharon, colonistii israelieni evacueaza cele 21 de colonii evreiesti din Fasia Gaza si patru colonii izolate din Cisiordania. Pe 12 septembrie, trupele israeliene parasesc Fasia Gaza, dupa 38 de ani de ocupatie.
29.08 Ð Ciclonul Katrina loveste sudul Statelor Unite, facand peste 1.200 de morti si provocand pagube importante de-a lungul coastei golfului Mexic. Uraganul a rupt diguri in orasul New Orleans din statul Louisiana, inundand, pe parcursul mai multor zile, 80% din suprafata localitatii. Zeci de mii de persoane parasesc zonele sinistrate. Pe 5 octombrie, furtuna tropicala Stan va face peste 2.000 de morti in Mexic, Salvador si Guatemala.
In 2005, sezonul cicloanelor a avut cea mai mare intensitate inregistrata vreodata in zona oceanului Atlantic.
31.08 Ð O busculada uriasa de pe un pod din Bagdad face aproape 1.000 de morti printre pelerinii siiti.
31.08 Ð In urma uraganului Katrina si a pagubelor majore de la instalatiile petroliere din Golful Mexic, cursul petrolului la bursa atinge nivelul istoric de 70,85 de dolari barilul.
31.08 Ð Ploile diluviene au provocat dupa mijlocul lunii august inundatii de proportii in Europa Centrala si de Est, facand peste 70 de morti. In Romania se inregistrasera deja din iulie cele mai grave inundatii din ultimii 30 de ani, care s-au soldat cu 24 de morti si pagube estimate la 670 de milioane de euro.

SEPTEMBRIE

14/16.09 Ð Cel mai mare summit din istoria Natiunilor Unite, marcand cea de-a 60-a aniversare a organizatiei mondiale, se incheie cu un compromis privind reforma ONU.
20.09 Ð Simon Wiesenthal, evreul austriac “vanator de nazisti”, decedeaza la varsta de 96 de ani. Wiesenthal a ajutat la aducerea in instanta a peste 1.100 de nazisti criminali de razboi, dobandindu-si astfel renumele de “vanator de nazisti”.
29.09 Ð Organizatia Natiunilor Unite isi numeste un coordonator pentru lupta impotriva gripei aviare, David Nabarro, un britanic considerat drept unul din principalii experti in domeniul sanatatii publice din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. El declara ca este nevoie urgenta de o strategie mondiala in fata unei certitudini de pandemie de gripa aviara la om, care ar putea face pana la 150 de milioane de morti. De la sfarsitul anului 2003, virusul a facut pagube semnificative in stocurile de carne de pasare din Asia si a cauzat moartea a peste 70 de persoane.

OCTOMBRIE

8.10 Ð Un seism cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter zguduie Kasmirul si nordul Pakistanului. Calamitatea s-a soldat cu peste 83.000 de morti, 77.000 de raniti si a lasat peste 3 milioane de pakistanezi fara locuinte. In partea indiana a Kasmirului se inregistreaza aproximativ 1.300 de morti si peste 5.000 de raniti.
15.10 Ð In Irak, proiectul de Constitutie, respins de sunnitii care se tem de o eventuala diviziune a Irakului, este adoptat prin referendum cu 78% de voturi pentru. Pe 19 octombrie, se deschide la Bagdad procesul lui Saddam Hussein, pentru masacrul din Dujail, unde au fost asasinati, in 1982, 143 de siiti. Cei opt acuzati, in frunte cu fostul presedinte irakian, pledeaza nevinovat.
27.10 Ð Ultimul raport a comisiei Volcker, insarcinata cu anchetarea neregulilor din programul ONU “Petrol contra hrana”, este dat publicitatii. Peste 2.200 de intreprinderi din aproximativ 60 de state sunt nominalizate pentru implicare in manipularea programului derulat intre 1996 si 2003, in timpul regimului lui Saddam Hussein. Pe 6 septembrie, comisia de ancheta l-a scutit pe secretarul general al ONU, Kofi Annan, de orice acuzatii de lipsa de etica, dar il face responsabil pentru deficientele de gestiune constatate.
27.10 Ð In Franta, moartea accidentala a doi tineri, care credeau ca sunt urmariti de politie la Clichy-sous-Bois, regiune de la periferia Parisului, declanseaza in orasele defavorizate din apropierea capitalei violente urbane nocturne, care se vor extinde in toata tara. Din 27 octombrie pana in 17 noiembrie, peste 9.000 de vehicule sunt incendiate si 3.000 de persoane suspectate ca ar fi instigat la violente sunt interpelate. 126 de politisti si jandarmi sunt raniti in timpul incidentelor.

NOIEMBRIE

9.11 Ð In Iordania, 60 de persoane, dintre care 16 straini, sunt omorate intr-un triplu atentat sinucigas impotriva a trei hoteluri de lux din Amman. Cel mai sangeros atac se petrece in mijlocul unei petreceri de nunta. Atentatele sunt cele mai grave din istoria regatului si vor fi revendicate de extremistul Abu Mussab Al-Zarqawi, lider al retelei teroriste Al Qaeda din Irak.
22.11 Ð Conservatoarea germana Angela Merkel este aleasa cancelar de camera deputatilor, devenind la varsta de 51 de ani prima femeie in fruntea Germaniei si cel mai tanar sef de guvern din istoria postbelica a acestei mari tari din Uniunea Europeana.
30.11 Ð Shimon Peres, figura istorica a partidului laburist din Israel, anunta ca paraseste formatiunea pentru a intra in Kadima, noul partid al lui Ariel Sharon, dupa ce a fost invins la alegerile interne de seful principalului sindicat Histadrut, Amir Peretz.

DECEMBRIE

2.12 Ð Statele Unite ajung la cel de-al 1.000-lea detinut executat dupa reintroducerea pedepsei capitale in 1976. Kenneth Boyd, dublu criminal, este executat in statul Carolina de Nord, la inchisoarea centrala din Raleigh.
Pe 13 decembrie, Stanley “Tookie” Williams, fost gangster devenit propovaduitorul nonviolentei, a fost executat in California, dupa ce a petrecut 24 de ani pe culoarele mortii. El fusese condamnat la moarte pentru uciderea a patru persoane.
5/9.12 Ð Turneul european al sefului diplomatiei americane Condoleezza Rice are loc pe fondul unei polemici locale aparute in urma unor informatii despre utilizarea aeroporturilor europene de catre CIA (serviciile secrete americane) pentru transportul prizonierilor islamisti.
6.12 Ð In timpul turneului sau in Europa, Condoleezza Rice semneaza un acord “istoric” privind instalarea unor baze militare americane in Romania. Este pentru prima data cand Washingtonul semneaza un acord de acest tip cu un fost stat comunist din Europa de Est.
8.12 Ð Generalul croat fugar Ante Gotovina, acuzat de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie de crime de razboi si crime impotriva umanitatii, este arestat in Spania si transferat apoi la TPI.
11.12 Ð Trei explozii aparent accidentale devasteaza un depozit de carburanti al companiilor Total si Texaco din apropiere de Londra, facand 43 de raniti, dintre care unul grav. Exploziile au provocat un incendiu de proportii si au facut un nor de fum spectaculos.

Cele mai citite

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă