5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialEveniment editorial de excepţie, azi, în Capitală. A fost lansată cartea care...

Eveniment editorial de excepţie, azi, în Capitală. A fost lansată cartea care conţine cronici despre coregraful şi regizorul Ioan Tugearu

Cartea lansată azi se numeşte "O lume întreagă din fărâme. Ioan Tugearu 'dansul, visul și viața mea'" – volumul al treilea – de Liana Tugearu, apărută la Editura Eikon. A fost lansată la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală, consemnează Agerpres.

Cartea conține cronici despre dansatorul, coregraful și regizorul Ioan Tugearu, consemnate în perioada 1972 — 2012.

"Primele două volume sunt alcătuite dintr-o serie mare de cronici scrise din 1972 până în 2012, despre tot felul de evenimente ale dansului petrecute la noi, evenimente create de coregrafi români sau venite în turneu din străinătate, creațiile unor coregrafi străini. Din aceste două volume lipsea însă un personaj care ocupase un loc important în acești 40 de ani, respectiv soțul meu, Ioan Tugearu. Mi-am dat seama că cineva care ar vrea să parcurgă această perioadă și să înțeleagă cine au fost artiștii importanți pe el nu aveau cum să-l găsească. Atunci am scos și al treilea volum în care am strâns toate cronicile pe care le-au scris alți cronicari despre spectacolele lui și sigur că am folosit și arhiva personală, cu afișe, cu programe și am insistat în prefață pe cariera lui din străinătate care nu este cunoscută în România și alte momente mai speciale care, tot așa, nu erau cunoscute", a declarat Liana Tugearu pentru AGERPRES.

Ea a precizat că în primele două volume ale cărții "O lume întreagă din fărâme" poate fi găsită "toată mișcarea coregrafică românească de la 1972 până în 2012, începând cu Oleg Danovski, Mihaela Atanasiu, Doina Andronache, Pavel Rotaru, cu toți coregrafii care au creat în perioada respectivă pe linia operei, dar și pe linia dansului contemporan, de la Miriam Răducanu, Adina Cezar, Sergiu Anghel".

Coregraful Ioan Tugearu s-a declarat impresionat de gestul soției sale de a scrie o carte despre cariera lui.

"Când a apărut această carte în fața mea, m-au luat toate căldurile, pentru că eu nu sunt o persoană despre care să se scrie decât în virtutea unui spectacol pe care eu l-am făcut sau îl fac, adică o critică de balet. Lucrul pe care l-am făcut imediat a fost acela să citesc cartea. Nu este o fantezie a autorului acestei cărți, ci tot ce am trăit eu în lumea dansului, pe scenă, în relațiile mele, în coregrafiile mele, în felul meu de a crea. Toată această carte este o mare surpriză, mă onorează, dar este în același timp ceva pentru care mă trec fiori și acum", a declarat Ioan Tugearu.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă