12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialEvadare din Infern. Mărturile femeilor care au scăpat de teroriștii din Statul...

Evadare din Infern. Mărturile femeilor care au scăpat de teroriștii din Statul Islamic

 

Un raport al Amnesty International asupra crimelor teroriştilor Statului Islamic relevă că sute de femei şi fete yazidi – multe sub 14 ani – capturate în timpul asediului sângeros al Muntelui Sinjar, în Irak, unde se refugiaseră membri acestei secte religioase, au fost vândute ca sclave, donate, măritate cu forţa, torturate sau violate. Multe au preferat să se sinucidă şi unele au reuşit să „evadeze din Infern“.

În Irak, forţele peshmergas kurde au înregistrat succese în lupta contra forţelor jihadiste ale Statului Islamic. Susţinute de raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA, peshmergas au cucerit o mare parte a localităţii Sinjar, din nordul Irakului. Brutalităţile şi actele inumane ale SI pe acest teritoriu au fost descrise într-un raport al Amnesty International care dezvăluie suferinţele şi umilinţele la care au fost supuse femeile minorităţii yazidi. Sunt descrise mărturiile unui bărbat care a reuşit să evadeze din captivitate împreună cu peste 40 de femei şi copile. Ele fuseseră răpite în regiunea Sinjar de teroriştii SI şi oferite ca „sclave sexuale“ sau au fost „vândute“. O dovadă a abrutizării grupului care se auto-numeşte Statul Islamic.

Una dintre ele, Randa, 16 ani, relatează că a fost răpită cu mama ei, însărcinată, şi apoi „donate“ unui bărbat care le-a violat. „SI ne-a distrus vieţile. Ce s-a întâmplat cu familia mea, nu ştiu dacă îi voi mai vedea“. O altă tânără fată care a fost închisă de jihadişti într-o cameră alături de alte 20 de fete a povestit cum le-au fost aduse rochii de dans. „Trebuia să ne spălăm şi să le îmbrăcăm“. Una dintre fete, de 19 ani, şi-a tăiat încheieturile mâinilor în sala de baie. „Era frumoasă şi ştia că va fi la cheremul unui bărbat şi a preferat să se sinucidă“. Raportul arată că „vieţile a sute de femei yazidi au fost spulberate. Din august, în regiunea Sinjar a fost un val de „epurare etnică“ şi violul a fost folosit de jihadişti ca armă de război. Donatela Rovera de la Amnesty International arată că „preţul psihic şi psihologic al violenţei sexuale este teribil pentru cele care au îndurat o astfel de agresiune. Au fost torturate şi tratate ca animale, chiar cele care au reuşit să evadeze rămân profund traumatizate“. Ea a cerut guvernului regional kurd să aibă grijă de victime, pentru că multe nu beneficiază de nici un ajutor.

Sclave sexuale

Victimele care au reuşit să evadeze au relatat că numeroase fete yazidi s-au sinucis după ce au pierdut speranţa că vor fi salvate. „Noaptea, eu şi sora mea încercam să ne sugrumâm cu eşarfele“, destăinuie Wafa, 27 ani, precizând că „două fete s-au trezit şi ne-au oprit“. Bunicul unei tinere de 16 ani care a fost violată în captivitate declară: „Este foarte tristă şi calmă tot timpul. Nu mai surâde şi pare că nu îi pasă de nimic. Cred că ar putea să se sinucidă şi nu o pierd din ochi“.

Mii de membri din minoritatea religioasă au fost violenți vizate de grupul extremist islamist sunnit pentru că sunt consideraţi eretici. Au fost alungaţi din locuinţele lor şi aproape 1.000 s-au refugiat pe Muntele Sinjar, unde au fost asediaţi.

Mulţi au murit de sete şi de foame, iar cei capturaţi au îndurat suferinţe inumane.

Justificarea jihadiştilor

Jihadiştii s-au lăudat cu aducerea femeilor yazidi la stadiul de sclave. O revistă de propagandă în engleză pentru SI relevă că femeile şi copiii yazidi au fost consideraţi pradă de război după ce au fost capturaţi în Sinjar, o primă confirmare din partea grupului terorist a detenţiei şi abuzului sexual contra femeilor yazidi. SI separă sistematic tinerele fete şi adolescentele de familiile lor, arată un raport al Human Right Watch.

O tânără de 15 ani, interogată după ce a evadat, a precizat că un militant palestinian din SI a cumpărat-o pentru 1.000 dolari. Femeile şi copiii au fost repartizaţi printre combatanţii SI, iar familiile yazidi au fost vândute de militanţii SI. Revista pro-SI citată precizează: „Trebuie amintit că aservirea familiilor de necredincioşi şi luarea femeilor lor drept concubine este un aspect bine stabilit de legea islamică“.   

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Abdallah, suspendat șase etape pentru intrarea horror asupra lui Benzar

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal l-a suspendat șase etape pe atacantul Hakim Djamel Abdallah, de la Dinamo Bucureşti, pentru cartonaşul roşu...

Dan Podaru și-a depus oficial candidatura pentru Primăria Sectorului 1

Dan Podaru, fost consilier local PNL, a anunţat, joi, că şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al Sectorului 1 din partea Partidului Ecologist...
Ultima oră
Pe aceeași temă