13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialEvadare din Coreea de Nord

Evadare din Coreea de Nord

 

Un colonel nord-coreean din cadrul agenţiei de spionaj militar al Coreii de Nord s-a refugiat anul trecut la Seul, au anunţat responsabili din Coreea de Sud. Anunţul a intervenit la trei zile după ce autoritățile sud-coreene au dezvăluit că 13 nord-coreeni care lucrau în acelaşi restaurant în China s-au refugiat în Sud. Este cea mai mare defectare în grup de când liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a preluat puterea la finele anului 2011. 

Retaurantul este situat în oraşul estic Ningbo. Muncitorii, 12 femei şi un bărbat, au cerut azil politic în Coreea de Sud. Sancţiunile severe introduse luna trecută de ONU contra Phenianului după al patrulea test nuclear par să fi incitat cei 13 să fugă. Restaurantele nord-coreene din diferite ţări resimt efectele sancţiunilor şi nord-coreenii care lucrează în astfel de restaurante sunt supuşi la presiuni puternice pentru a trimite bani în ţară. Restaurantele din străinătate sunt surse vitale de devize pentru regimul Kim Jong-un.

Potrivit agenţiei Yonhap, Coreea de Nord exploatează 130 de restaurante în 12 ţări diferite, între care Cambodgia, China şi Vietnam.

În ce priveşte colonelul refugiat, înainte de fuga spre Sud a lucrat pentru Biroul general de recunoaştere generală al armatei nord-coreene, birou suspectat că a fost în spatele celor două atentate sângeroase imputate Phenianului, care în 2010 au ucis 50 de sud-coreeni. Ministerul Apărării sud-coreean nu doreşte să dezvăluie identitatea acestui ofiţer responsabil cu spionarea operaţiunilor militare ale Seulului, dar s-a precizat că este ofiţerul cu cel mai mare grad care a părăsit administraţia nord-coreeană.

Se apreciază că peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din ţara lor după sfârşitul războiului Crimeii, dar defectările militarilor cu grade înalte sunt extrem de rare. Câteva zeci de înalţi funcţionari din Nord au obţinut azil în Coreea de Sud. Cel mai celebru dintre ei este Hwang Jang-Yop, tutorele lui Kim Jong-Il şi artizan al „juche“, o ideologie apropiată de comunism care promovează autosuficienţa economică şi autonomia politică şi militară. Bărbatul, decedat în 2010, a fugit la Seul în 1997, profitând de o călătorie la Beijing. Agenţia de presă sud-coreeană Yonhap vede în fuga acestor înalţi responsabili militari semnul slăbirii leadershipului lui Kim Jong-un.  

Coreea de Nord exploatează 130 de restaurante în 12 ţări diferite, între care Cambodgia, China şi Vietnam.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă